Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 21:48 - Утре е отсечена главата на Св. Йоан Кръстител и Предтеча. Не яжте червена храна!
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 2307 Коментари: 0 Гласове:
1Според християнските традиции на този ден не се консумират никакви храни в червен цвят – плодове, зеленчуци,  питиета. Червеният цвят символизира пролятата кръв на Йоан Предтеча и Кръстител.

Денят изисква строг пост!

Не се върши никаква домакинска работа - пране, къпане, плетене, шиене, чистене и други!
 Почитайки Св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Светата църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. ·         на 7 януари - Събор на Св. Йоан Кръстител (Ивановден) - денят след Кръщение Господне (Богоявление) ·         на 23 септември - Зачатие на Св. Йоан Предтеча ·         на 24 юни - Рождение на Св. Йоан Кръстител (Еньовден) 

image

  ·         на 29 август - Отсичане главата на Св. Иоан Кръстител - възпоменаваме неговата смърт и в знак на участие в страданията му Светата църква е  наредила в този ден строг пост. ·         на 24 февруари - Първо и второ намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител. ·         на 25 май - Трето намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител   Когато бил на 30 години, Св. Йоан Предтеча, по внушение Божие, се явил между юдеите, за да ги приготви да приемат Месията – Христа. Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се приготвят за тая велика радост чрез покаяния за греховете си и изправяне на живота си. Множество люде идвали при Йоан и приемали от него покайно кръщение. Някои от тях така го почитали и мислели,  че виждат в него Самия очакван Месия – Христос. След кръщението на Иисус Христос, Йоан продължавал да учи народа и близо до Енон кръщавал идващите при него, като свидетелствал за Христа, че Той е Син Божи, слязъл от небето. “Той трябва да расте – казвал Йоан, - пък аз да се смалявам. Който иде отгоре, Той е над всички”. Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконията и пороците, Йоан не се боял да говори строгата правда дори и тогава, когато могъл за туй да се подложи на опасност. Цар Ирод, син на оня, който убил витлеемските младенци, се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. Понеже това се забранявало от Мойсеевия закон, Йоан казал на царя: “Не ти прилича да имаш жената на брата си!” Разгневеният Ирод заповядал да затворят Йоан в тъмница. Иродиада още повече от царя ненавиждала Йоан и искала неговата смърт. Но Ирод се побоял да го убие, понеже знаел, че той е честен човек, когото целият народ уважавал и почитал за пророк. Скоро след затварянето на Йоан Ирод празнувал рождения си ден и направил голямо угощение на велможите и началниците галилейски. На тоя празник Иродиадината дъщеря играла и така се понравила на царя, че той във възторг се заклел да й даде каквото пожелае – дори и половината си царство. Девойката не знаела какво да иска. Тя се посъветвала с майка си, която я подучила да поиска главата на Йоан Кръстител. Дъщерята дошла при царя и му казала: “Искам още сега да ми дадеш на блюдо главата на Йоан Кръстител!” Ирод се натъжил твърде много, но поради клетвата не се решил да й откаже и пратил в тъмницата да отсекат главата на Йоан. Донесли на блюдо главата на великия пророк, дали я на девойката, а тя я занесла на майка си, която от злоба избола с игла езика на Йоан. Йоановите ученици погребали тялото на светия си учител в Севастия, а Иродиада скрила главата му в Иродовия дворец. Съвестта, вероятно, мъчела Ирод, защото, когато до него дошли слухове за чудесата, извършвани от Спасителя, той казал: “Това е непременно Йоан Кръстител, възкръснал от мъртвите, и затова чудеса се вършат от него.” Мнозина казвали: “Това е Илия”, други “Някои от пророците”, но Ирод все повтарял: “Това е Йоан, комуто аз отсякох главата! Той е възкръснал от мъртвите”.image

  Батистело Карачиоло – Отсичане главата на Йоан Кръстител  (1615-1620)   image Леополд Шмутцер, Саломе image


Александър Литвинов, Саломе донесла главата на Йоан Кръстител

Бедствия поразили Ирод, войската му била разбита от арабския цар Арета, бащата  на първата му жена. Той самият бил след това изпратен на заточение от римския император. И юдеите смятали тия бедствия като справедливо наказание за убиването на великия пророк. 
image

Pъката  на Свети Иоан Предтеча, която се намира в Черна гора (Цетин)Главата на Св. Йоан Предтеча била взета след това от жената на Хуза, домоуправителя на Ирод, една от ония жени, които вярно служели на Господа по време на Неговия земен живот. За да спаси от поругание светата глава на Предтеча, тя я вложила в съд и я скрила на Елеонската планина. След известно време главата била намерена там от един свет мъж, който обаче отново я скрил пред смъртта си. Втори път е намерена по времето на император Константин Велики, тя била пренесена и скрита в една пещера до гр. Емеса. През V в. била пренесена в Халкидон, а по-късно – в Цариград и оттам – в Комана. Преди около 1 месец бяха намерени частици от главата на Свети Йоан Кръстител на о-в Свети Иван край Несебър.   Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991 Православие.ру Икони, картини, снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева


© Copyright 2011  All Rights ReservedГласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3192984
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2401
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031