Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 14:15 - От днес започва Страстната седмица
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5798 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От днес започва Страстната седмица  (седмицата на мъките и страданията) - последната седмица от живота на Иисус Христос.

Според православния календар и Светата православна църква всеки ден от тази седмица е Велик! Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата, да укрепят мира и да защитят единството. Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез Възкресението на третия ден след смъртта.
През тази седмица се спазва абсолютно строг пост по отношение на храна, мисли, емоции, реакции. Строг пост в храната означава, че не се яде дори растителна мазнина (олио, зехтин). Ревностните хрисияни приготвят ястията само с вода, сол, подправки.

http://www.pravoslavie.ru/put/45995.htm  
На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова  Велики вторник Иисус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

image



image
 

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника.


На Велика сряда според народните традиции   се бере здравец, предимно от децата и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете".
И с това установил великото тайнство Евхаристия (Причастие).






image

  Тайната вечеря



  Първи били причастени апостолите. Без Иуда, който бил вече излязъл, за да осъществи заговора си.
Апостолите се приготвят за сън. Само трима тръгват след Иисус, но и техните клепачи натежават и слабост сковава телата им. Като в полусън те чуват Неговия глас: "Ава, Отче! За тебе е всичко възможно; отклони от Мене тая чаша; но да бъде не каквото аз искам, а каквото Ти."

И когато Иисус  на Елеонската планина, в Гетсиманската градина (Мат. 26:36-46, Марк 14:32-42; Лук. 22:39-46, Иоан 18:1) изрекъл своята молитва, дошли много иудеи, стражари, фарисеи, а Иуда им го посочил с целувка.  
Велики четвъртък е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата.


В мналото децата ставали рано и дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Първото червено яйце се поставя пред иконата на Пресвета Богородица.

Ако  не можете  да боядисате яйцата в четвъртък, можете да го направите в събота. В събота е позволено да се извърши почистване на дома за предстоящото чудо, наречнео Възкресение. На този ден се месят и пекат козунаците.


Велики петък, известен още като Разпети петък -денят, в който Иисус Христос изнася кръста на ръце до Голгота, на който ще бъде разпнат пред очите на събралото се множество, своята майка Дева Мария, Мария Магдалина, неговите ученици. Ще преживее  мъката, физическата болка, моралното унижение.  


image
 



  На Велики петък не се работи абсолютно никаква къщна и друга работа - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца. На Разпети петък не се яде нищо, пие се само вода.

На Велика събота е извършено телесното погребение на Иисус Христос.  У нас се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. Носят се  боядисани яйца, козунак, вино, които оставят по гробоветe.




image





image

  Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи, участват в църковната служба, обикалят храма, вземат си от Благодатния огън от Йерусалим и  се поздравят   с "Христос Воскресе!"  - "Воистина Воскресе!".


image


image

 
От Възкресение започва Светлата седмица.


Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991 Православие.RU Pravoslavieto.com Икони: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева



Гласувай:
3



1. veselinka - Отличен материал!
19.04.2011 07:47
Искам да направя едно допълнене. На Разпети петък се ходи на църква и се минава под масата с плащеницата на Иисус Христос за здраве. Тогава в църквата има осветен здравец, който се взема за вкъщи, отново за здраве.
цитирай
2. veselinka - Първото червено яйце се слага пред иконата на Света Богородица.
19.04.2011 07:49
С него се подменя яйцето от предната година. Старото яйце не се изхвърля в боклука, а в течаща вода - река. По същия начин се прави със старите върбови клонки от Цветница и с бука от Гергьовден.
цитирай
3. bichkinja - Благодаря за хубавия материал!
20.04.2011 07:41
С голямо удоволствие ви чета!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3681163
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930