Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 14:16 - Настъпва март - месецът на Баба Марта
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4761 Коментари: 4 Гласове:
2



Единственият месец в годината, който носи женско име, който е наситен с тържества, посветени на Баба Марта и жените. Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец "март". Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.


С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на жени, моми, деца и млади животни с мартеници (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – денят, в който пристигане на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.  
В българския  фолклор  Баба Марта е представена като сестра или като жена на Голям Сечко (Януари) и Малък Сечко (Февруари). Тя винаги е недоволна от тях - или са ѝ изпили виното, или са свършили някоя голяма пакост. Затова баба Марта им се гневи и нейния гняв разваля  времето.



ЛЕГЕНДА ЗА БАБА МАРТА
Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име - Сечко. Само че единият наричали Малък, а другия - Голям Сечко.


От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.

Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.
- Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! - думал й свекърът, стар стария. Преживял много той и мъдро може да поучи. По-слънцето познавал старецът кога ветровете ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.


- Кирпикожусите цъфтят сега, снахо - топло й напомнил старецът. - Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
- Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи - казала невестата и подбрала овцете и козите към планината.

Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила и бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!

Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветровете заблудили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.

  Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.  



Баба Марта  почитаме на:   1 март – настъпването на Баба Марта Посрещаме я тържествено, като си подаряваме мартенички за здраве и дълъг живот.   8 март – Международният ден на жената 9 март - Св. 40 младенци Севастийски И този празник е свързан с пролетното събуждане и почистване. На 9 Март се прибира червената тъкан, която е била изнесена навън "за да се засмее Баба Марта". Пали се огън и се прескача, или се обикаля три пъти къщата със запален парцал. Гонят се змии и гущери като се дрънка с метални предмети. Съществува вярване, че на този ден Господ удря 40 сопи по земята и събужда змиите и гущерите, които ще излязат на Благовец.

В християнския календар на 9 март (стар стил 22 март - първа пролет) се отбелязва паметта на 40-те воини мъченици от Севастия). В народната ритуална практика са известни различни обичаи, свързани с числото 40. Свиват се 40 сарми, пият се 40 глътки вино, засаждат се 40 гнезда с картофи, изшиват се 40 конеца и др. В Западна България момите плетат мостчета от 40 пръчки по вадите, връзват ги с червени конци и гадаят по сънуваното през нощта кой ще е техният избраник (който ги преведе през моста).

Празникът е посветен и на воловете, заради вярването, че на този ден те свалят 40-те пояса, с които са опасани, и поради което не са били впрягани.


22 март – Първа пролет

25 март – Благовещение (Благовец)

 
В народната традиция празникът е свързан с поверия и практики относно змиите, кукувиците и мечките, за които се вярва че пристигат или се събуждат и излизат точно на този ден. Баба Марта е тяхна господарка.

В Северна България се извършват обреди, почитащи змията-стопанин на дома - оставя ѝ се храна на прага на къщата. Главата на змия, убита на Благовец се смята за лековита.

В цяла България са известни ритуали за гонене на змиите и гущерите. Помитат се дворовете, и сметта се запалва. Децата прескачат огньовете за здраве. На някои места се обикаля къщата със запален парцал. Жените и децата дрънкат с маши и ръжени по големи метални съдове, и произнасят магически формули от рода на "Бягайте змии и гущери, Благовец ще ви затисне (Благовец ви гони)!" За тези ритуали разказва Ран Босилек в „Патиланско царство”.

Смята се, че на Благовец идват прелетните птици. Специално се очаква кукане на куковица, като по броя на кукането се гадае за продължителността на живота. Хората се стараят да носят със себе си пари и хляб, за да бъдат сити и имотни, ако ги закука куковица. С кукането на куковицата се вярва, че идват и самодивите. Младите моми не излизат рано сутрин, за да не срещнат самодива.

Цитираните по-горе празници са свързани с посрещането на пролетта.

На празниците на Баба Марта се извършват обредни действия, за които се вярва, че предизвикват нейното благоразположение. Участниците в празниците ѝ са жени, моми и деца. Смята се, че тя не обича старите жени, и те не трябва в никакъв случай да предизвикват гнева ѝ.

Названието „март" идва от латинското „Мартиус", т. е. Марсов, посветен на Марс - бога на войната, син на Юпитер и Юнона. Старите българи са го наричали „брезен" - „брезите лист и мъзга пущат". B тъмни зори, преди да настъпи месецът, стават само девойките, за да не им препика баба Марта очите, та цяло лято да им се спи като работят. Младите трябва да срещнат първи своенравната старица, за да бъде цял месец весела и засмяна, а времето - топло и хубаво. През март не се подстригват хората, за да не им се „подстриже" умът и да станат глупави.   Източници: Симеон Дочев, „Честит Имен Ден”, ИК „Християнин”, С. 2002 Томислав Дочев, „Народният календар – празници и вярвания на българите”, ИК „Анубис”, С. 1993 Елена Огнянова, „Традиции и празници в България", 2003   Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева Авторски материал - при нарушение на авторските права ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!  



Гласувай:
2



1. veselinka - Честита Баба Марта!
01.03.2011 07:45
Честита Баба Марта! Нека всички да бъдат здрави, а болните да подобрят своето здраве!
цитирай
2. анонимен - Много добре!
04.03.2011 11:52
Много хубав анализ на празниците през месец Март. не съм се замислял, че има толкова поводи за празнуване. :)))
цитирай
3. анонимен - dobre blagodaria
04.03.2011 12:23
dobre blagodaria
цитирай
4. анонимен - Predvaritelno blagodarq!
07.03.2011 08:14
Predvaritelno blagodarq!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665736
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031