Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 17:22 - Утре почитаме преподобен Мартиниан, преподобна Зоя и Фотиния (Светлана) Палестинска
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 8262 Коментари: 2 Гласове:
2



Преподобният Мартиниан вече 18 години живеел в пустинята близо да град Кесария Палестинска, където извършвал духовен подвиг и живял в безмълвие 25 години. Бил надарен с благодатния дар да изцерява болести. Преподобният Мартиниан бил подложен на различни изкушения от Лукавия. Един ден жена-блудница се уговорила с развратници да съблазнят Свети Мартиниан, прочул се с   добродетелния начин на живот, който водил. Блудницата се явила при него и помолила да я подслони през нощта. Светецът я подслонил, тъй като времето било дъждовно. Но лукавата жена се преоблякла с други дрехи и започнала да съблазнява подвижника. Тогава светецът излязъл от килията, която обитавал, запалил клада и започнал да ходи с боси крака по парещите въглени. Както обикалял по жаравата, той си  говорел: „Трудно ти е, Мартиниан, да изтърпиш този временен огън, а как ще успееш да понесеш вечния огън, който е приготвил за теб дяволът?” Блудницата била поразена от зрелището, на което станала свидетел, разкаяла се и поискала светеца да я наставлява по пътя на спасението. По препоръка на Максимиан тя се отправила към Витлеем в манастира на Свети Павел, където в строг пост живяла 12 години да своята блажена кончина. Жената се казвала  Зоя.  


image
 
След като се излекувал от изгарянето, Свети Мартиниан се заселил на един необитаем скалист остров и живял под открито небе няколко години. Единствената храна, с която можел да се храни получавал  от един моряк, а преподобният Мартиниан плетял кошници и му ги давал.      Веднъж, по време на силна буря, един кораб се разбил и на острова, на който жевеел Свети Мартиниан, вълните изхвърлили на брега върху отломки от кароба девицата Фотиния. Свети Мартитиан й помогнал да се изкачи на острова. „Остани тук, - й казал, - има вода и хляб. След два масеца на острова ще дойде един моряк.” Свети Мартиниан навлязъл във водата и заплувал. Два делфина го отнесли към сушата. От тогава блаженния Мартиниан започнал да живее като странник. И така в продължение на 2 години обикалял по света. Стигнал в Атина, но Свети Мартиниан се разболял и почувствал, че края му наближава. Влязъл в храма, легнал на пода, повикал епископа и го помолил да погребе тялото му. Това станало около 422 година.




image


Блажената девица Фотиния останала да живее на острова в уединение 6 години, след това предала душата си на Бога. Морякът, който идвал от време на време на острова, за да й носи храна,  установил кончината на Света Фотиния. Той пренесъл тялото на блажената в Кесария Палестинска, където било погребано с почести от епископа и клира. Паметта на преподобните Зоя и Фотиния се чества в един и същи ден – 13 февруари.  

Източници: Православие.RU Превод от руски език: Елена Колева Икони: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева



Гласувай:
2



1. veselinka - Изключително интересно!
13.02.2011 16:34
Много любопитни житиета на достойни християни. Човек никога не е прекалено възрастен да се обърне към вярата.

Браво!
цитирай
2. анонимен - az gi sledaq
04.03.2011 12:13
az gi sledaq
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666494
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031