Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2011 16:01 - Трифон Зарезан
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3904 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 31.01.2011 16:13


Трифон Зарезан празник на лозари, винари, кръчмари и сомелиери   Честито на именниците:  Трифон (от гр. наслада, разкош), Трифона, Труфанка, Трифо, Тричко, но още Веселин, Веско, Весо, Радко, Рачо, Веселина, Веса, Рада, Радка, Лозан, Гроздан и други.   http://www.vbox7.com/play:84402403   Трифон Зарезан е включен към цикъл от три последователни дни, наречени "трифунци": 1 февруари - Трифоновден (14 февруари по стар стил), 2 февруари  - Сретение Господне (Зимна Богородица) и 3 февруари - Св. Симеон. Трифон Зарезан, Трифонци, Триунувден, Трифон Чипия или Трифку - празникът на Св. мчн. Трифон е известен с  много имена. Според етнографите,  в основата на празника се крие древният култ към бог  Дионисий , който в древността бил почитан  като покровител на виното, веселието и лозята. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, тържества,  характерни с буйни  игри и шумно  веселие сред природата.   През месец февруари започва годишният цикъл на обработка на лозовите насъждения  в Южна Европа. На 14 февруари (стар стил, днес на 2 февруари) лозарите от България, Гърция, Сърбия и др. се отправят с бъклици вино към лозя и градини, за да се помолят за плодородие след дългата зима.Свети Трифон е покровител на лозята на Балканите. Църковният календар в миналото ръководел празника и делника на православните народи, гърците измолвали плодородие с "Трифоне, плодородниче, ела в лозето ми и в нивата ми, да ядем и да пием", а българите се молели с думите "Дай Боже, Свети Трифон да помага, да се роди много грозде, за да има много вино.". На утринната служба в чест на Св. мъченик Трифон богомолците се молели в храма за Господното лозе – Църквата като  измолвали Божията благодат да осени всеки Неин член. След богослужбата някои от тях канели свещениците да осветят молитвено бъдещата реколта и да направят първата символична резитба. В някои населени места това ставало и с литийни шествия с образа на Свети Трифон, възприеман вече от лозарите като  небесен покровител на тях и реколтата, който  предпазвал от вредителите.




image
  Великотърновски митрополит Григорий зарязва лозя


На този ден в ранно утро стопанката омесва тесто и изпича обреден хляб, укра­сен с ло­зово листо. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря, заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от трапезата на Бъдни вечер. Благославя лозето с думите: „Колкото капки в бъклицата, толкова грозда в лозницата!”.  Отрязаните клонки свивали на венчета и  укра­сявали калпаците си, а някои ги отнасяли вкъщи и ги поставяли на домашната икона. След това започва същинското зарязване на лозите. Избират   Цар на лозята - обикновено някой имотен човек.  Когато  приключат работата си, мъжете си устройват шумни веселби. Всички сядат на обща трапеза върху пешкири на земята или отиват на гости на избрания Цар. Желателно било Царят да се напие, за да има много вино през настоящата година. Случвало се всички да  попрекалят с виното, тогава развеселените хора забравяли молитвите за плодородие и запявали песни за "пияния Трифон".   Значение  на Свети Трифон в народните традиции:

1. Пазач на лозята – ритуалът по зарязване на лозята и молитвите за берекет. Има едно предание, което разказва следното:  Свети Трифон  отишъл да си зарязва лозето и по пътя срещнал  Света Богородица. Подиграл й се, че била майка на дете без баща. Света Богородица се разгневила и когато минала край дома на Свети Трифон, извикала на жена му да отиде на лозето, че Трифон си отрязал носа. Жената отишла, но заварила развеселен своя мъж, който се похвалил, че зарязвал така, а не така и без да иска си отрязъл носа.  Оттук идва  името му Трифон Зарезан,  Трифон  Чипия или Трифон Пияния.   2. На винарите – производители  и сомелиерите (те са  служители в ресторанти, в който поднасят виното и останалите напитки, представят листа с вината, консултират и предлагат най-доброто съчетание между ястия и вина, поднасят избраните напитки при най-добри условия в най-подходящи чаши.). 3. Празник на градинарите и кръчмарите. 4.  Покровител на соколарите – те са една много малка общност, а преданието разказва за   руският цар Иван Грозни, който бил страстен соколар. Веднъж по време на лов в известното с богатия си воден дивеч село Напрудное (днес северно предградие на Москва, в района на Рижката гара) той загубил своя любим бял северен сокол - изключително красива птица. За птицата отговарял младият соколар Трифон Патрикеев (от рода на князете Патрикееви). Отчаян от загубата, цар Иван Грозни заповядал на младежа да намери неговия пернат любимец в тридневен срок и го заплашил със смърт, ако се върне с празни ръце. Три дни младият Трифон търсил безуспешно птицата в Соколарската гора. В края на дадения му срок приседнал на склона при хълма на Голямото езеро и задрямал изтощен. Насън му се явил Св. Трифон на бял кон със сокол на дясната ръка и му казал: "Стани, вземи този сокол и прославяй Бога", а после му показал, къде да го намери - на една ела в Митищенската гора. Соколарят тутакси скочил. По указанията на светеца тръгнал и намерил дървото, а на върха видял изгубения сокол. Без да се бави, занесъл ценната птица на царя и спасил живота си. В памет на това чудно избавление от смъртта, Трифон Патрикеев построил на мястото, където му се явил Св. мчк. Трифон, отначало малък параклис, а по-късно и църква, която съществува и до днес и се отнася към ХVІ век. На стената и има интересна фреска - Св. Трифон с кацнал бял сокол върху дясната ръка. Това е т. нар. "руска икона" на Св. Трифон. Днес оригиналът й се съхранява в Третяковската галерия. Впоследствие такива изображения на св. Трифон със сокол станали много разпространени, като на някои от тях дори имало надпис "Св. мчк Трифон соколарят".


image


Православните соколари почитат Св. мчк. Трифон като свой закрилник, застъпник и молител пред Бога.   Източници: Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С. 2002 Томислав Дочев, Народният календар – празници и вярвания на българите, ИК „Анубис”, С. 1993   На Трифон Зарезан празнуват и соколарите, Вести.БГ, 01.02.2007,  по разказ на председателя на Българската асоцация за запазване на грабливите птици Павел Якимов. Снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева Авторски материал - при нарушение на авторските права ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!



Гласувай:
4



1. veselinka - Изключително интересно!
02.02.2011 09:24
Много задълбочено и подробно са описани всички аспекти на празника според българските народни традиции. Дава много информация, но се чете лесно и увлекателно! Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3675153
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930