Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2010 16:48 - Днес Православната църква чества Свети Киприян (Цамблак), митрополит Киевски и Московски
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 9694 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2010 17:35


Свети Киприян (Цамблак), митрополит Киевски и Московски, българин – православен и духовен обединител на Русия
Свети Киприан е роден в Търново. "Откърмен от България, дарен на Русия", казал за него племенникът му, Григорий Цамблак, преди шест века, в Успенския събор. Роден през 1330 г. Произхожда от рода Цамблак. Своя път започнал в Килифаревския манастир. Негом духовен отец е Св. Теодосий Търновски, а духовен брат - Св. патриарх Евтимий Търновски. По-късно отишъл в Константинопол, а след това и в Света Гора. Като монах на Атон, той се отличавал със своя свят живот, за което свидетелства Св. патриарх Евтимий в своето "Послание до монаха Киприан".

image
  Качествата на младия Киприян били забелязани от Константинополския патриарх Филотей, който привлякъл инока и го направил свое доверено лице - "приближен монах". Първото появяване на Св. Киприан в Русия е през 1373 г., в качеството му на патриаршески пратеник. На 2 декември 1375 г. патриарх Филотей ръкополага Киприан за митрополит Киевски, Руски и Литовски и решава след смъртта на митрополит Алексий той да стане митрополит на цяла Русия.

image


  През 1379 г. Киприян е бил посрещнат в родното си Търново лично от Патриарх Евтимий и от своя племенник Григорий Цамблак. На 23 май 1381 г., на празника Възнесение Господне, митрополит Киприан е посрещнат в Москва с особена тържественост. Доказва се като безспорен авторитет - до него се допитвал дори литовския княз Олгерд. Скоро обаче, през есента на 1382 г., той изпаднал в немилост и бил отстранен в Киев. Московският княз Донски  го прогонил от своите владения, подлагайки го на унижения и малтретиране.

По-спокойни времена за него настъпили в края на 1387 г., когато в Константинопол съборно е определено, че "митрополит Киевски и на цяла Русия ще бъде и ще се нарича кир Киприан, който до края на живота си ще заема този пост". Това решение на патриарх Нил е потвърдено през февруари 1389 г. от неговия приемник, патриарх Антоний.


image

Киевски псалтир

През 1390 г., през четвъртата седмица на Великия пост, митрополит Киприан тържествено влиза в Москва. Той въвежда в Русия Патриарх-Евтимиевата правописна реформа и прекъсва опитите на западноруските земи да приемат католицизма.

След падането на Търново под османска власт Киприян Българин бил радетел за Вселенски събор, който да обедини всички християни срещу османските завоеватели.



image

  След 14 години на усилия и премеждия, той успява да обедини разделената Московската митрополия и до самата си кончина я управлява в качеството си на митрополит на цяла Русия. Свети Киприан е погребан в Успенския събор през 1406 г. По време на ремонт на московския събор „Успение Богородично” мощите му били намерени нетленни. Руската православна църква го канонизира като светец през 1472 г., години след смъртта му. В Успенския събор в Кремъл  с божествена литургия на 29 септември 2006 г. е отбелязана 600-та годишнина от смъртта на руския свети митрополит Киприян Българин, признат за обединител на руската православна църква.

image

Литургията е водена от патриарха на Русия Алексий Втори. В нея участват и трима български митрополити, православни руснаци и българи, гърци, сърби и дори католици, начело с кардинала на Милано.


image


image


image



image



Мощите на Свети Киприян

Легендата разказва, че когато по инициатива на Свети  Киприян през 1395 г. иконата на Владимирската Богородица е пренесена в Москва, татарските орди се разбягали.


image
За българския му произход сега напомня и паметна плоча, поставена от нашето посолство на мястото, където в Москва се е издигала любимата резиденция на Свети Киприян.

"Ние в Русия изпитваме чувство на голяма благодарност към България за началото на руската литература. България даде на източните славяни висшия слой на езика, "полюса на духовността", казва покойният вече акад. Дмитрий Лихачов.

Св. Киприян Българин е най-известният от редицата български архиереи, които оглавяват престола на великоруските митрополити или заемат други митрополски йерархи в Русия.
  Икона на Свети Киприян с позлатен обков получи Търновската митрополия от Русия на 24 септември 2009 г. Иконата е посрещната  тържествено от свещеници от търновската епархия. Те я пренасят на ръце от площада пред хълма Царевец до катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица”, където иконата домува. Заедно със свещениците в литийното шествие участват  представители на църковни настоятелства и църковни дарители от Руската федерация. Сред гостите е и един от най-големите дарители - българинът Иван Атанасов, който от години живее в Москва.
image

Иконата е висока 1,20 м и е широка 1 метър. Тя е осветена на 29 септември 2006 г., когато православният свят отбеляза 600 г. от успението на свети Киприян. Тогава са осветени  две напълно идентични икони на Свети Киприан Московски. И двете са стояли в храм „Света Троица”, която се намира в квартал Голишчево в Москва. Едната остава там, а другата е пренесена в катедралния храм на  старата столица Велико Търново. Проф. Невяна Дончева, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, основните организатори и участници на Киприановите чествания през 2006 г.  разказва в интервю, че Свети Киприян  избрал близкото до Москва село Голишчево за свой дом. Там той  работил на спокойствие дълго време. Руснаците наричат Свети Киприян българския Евтимий Търновски и го почитат като един от първите основатели на антиосманската коалиция. Освен това е бил 30 години митрополит - първо Киевски, след това Московски.


На своето заседание на 8 юни 2010 г. комисия по монументално изкуство при Московския градски парламент е одобрила предложение за издигане в Москва на паметник на митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия Киприан  Българин. Първоначалната идея е била паметникът да бъде издигнат в основания от него Сретенски ставропигиален мъжки манастир. Тъй като не са намерили подходящо място в рамките на неголемия манастир, който се намира в самия център на града, е взето решение паметникът да бъде издигнат редом с Българското посолство, а в манастира да бъде поставен паметен знак. Българското посолство в Москва се намира на мястото, където се е намирала лятната резиденция на митрополит Киприан. Днес на мястото на построения от светителя дървен храм се издига каменна църква, посветена на Светата Животворяща и Неразделна Троица.     Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991 Православие.RU Сашка Александрова, Велико Търново получи икона на св. Киприан като дарение от Русия, в-к „Борба”/24.09.2009 Икона на св. Киприян намери дом в Катедралния храм във В. Търново, Дарик нюз/24.09.2010   Снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!



Гласувай:
2



1. анонимен - Отлично!
20.09.2010 09:37
Изключително направен постинг!!!
цитирай
2. veselinka - Страхотно!
23.09.2010 13:58
Чудя се защо хората не дават своите коментари и не изразяват възхищение от това, което пишете. Правите го отлично. Излизате извън стериотипите, давате много полезна информация извън канона, работите с чужди сайтове и това обогатява, запознати сте със събитията в България. Всичко това събрано на едно място дава съвършенство! Поздравления! Истинска радост за душата ми е да чета Вашите постинги!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666381
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031