Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2012 17:07 - Продан Тишков - Чардафон - габровецът, който направи Съединението
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 4125 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Той бил на 16 години, когато четниците потеглили с Цанко Дюстабанов да вдигат въстание. И той тръгнал с тях. Но по пътя го отпратили да се върне вкъщи, защото е прекалено малък.

Той не могъл да преглътне тази обида. Но ето, че съдбата му даде шанс да направи нещо велико.  И той извоюва Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Той се казва Продан Тишков - Чарадафон.

Продан Тишков е роден през 7 декември 1859 г. в град Габрово. През целия си живот бил неспокоен и вдъхновен бунтар. Израства по време на Габровското въстание и Освободителната война. Иска да вземе участие в четата на Цанко Дюстабанов, но четниците го връщат, защото е едва 16-годишен и не е редно невръстно дете да умре. Но пък 9 години по-късно Продан Тишков става главно действащо лице в Съединението.image

Продан Тишков - Чардафон
  Старите хора разказвали, че баща му бил берберин (бръснар). В деня, в който се родил малкият Продан баща му обслужвал габровския каймаканин. Ръката му треперала толкова силно, че това направило впечатление дори на каймаканина. Попитал го защо така. Тишко обяснил, че жена му от 3 дни се мъчи да роди. Тогава каймаканина му отговорил, че рожба, която се бори с майка си ще е мъжка, при това юнак над юнаците. И наистина се оказал прав. Като дете обичал да си играе с пищовите на баща си и да гърми стях от чардака. Съседите често се оплаквали на властите. Но той не спирал да върши пакости – блъскал хората по улицата, повредил стъпалото на стълбата, от което паднало едно заптие и си изкълчило крака.

Като поотраснал започнал да ходи при баща си да се учи за берберин, но това не му се отдавало много. И в училище не бил ученик за пример. Просто не го влечели книгите, а оръжието.
На 14 г. останал сирак без баща и заминал на гурбет във Влашко. Там влязал в контакт с хъшовете и научил, че робството трябва да бъде премахнато.  Научил, че в Габрово се готви въстание и веднага се върнал, за да вземе участие в него през 1876 г. Проявил голяма смелост и находчивост при снабдяване с оръжие и провизии. След Освобождението заминал за Пловдив, където се запознал със Захари Стоянов, Димитър Ризов и майор Данаил Николаев, както и с учителката Делка Шилева, бъдещата му съпруга. Постъпва на служба като сержант-майор в милицията на Източна Румелия. Бил избран в Тайния революционен комитет. Отговарял за резервистите от село Голямо Конаре, днес град Съединение. Под предлог, че основава гимнастически дружества, обикалял Пловдивско и създавал местни революционни комитети. Неговата знаменита Голямо-Конарска конна дружина от 500 души чакала с нетърпение деня на преврата, обявен за 15 септември.   До 1884 г. Продан Тишков носи прякор Чарда, означаващ стадо селски говеда. Като подигравка от директора на милицията и жандармерията на Източна Румелия генерал Фон Дригалски, към прякора на Продан Тишков прибавят частицата "фон" (белег на аристократичен произход), защото е „с благородно и възторжено сърце.”  Захари Стоянов пише за него книга, която става първата романизирана биография на известна личност в България.  
 
Продан Тишков участва на тържествата в памет на Хаджи Димитър на вр. Бузлуджа (1885). Тези чествания изиграват важна роля на катализатор в подготовката на Съединението.  

image


Паметник на Чаpдафон в центъpа на Габpово Рано призори на  6 септември 1885 г. Чардафон влязал в Пловдив. Неговата чета, заедно с войската на майор Николов освободили Конака.  Арестували  главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и провъзгласили  Съединението. До 1895 г. Продан Тишков служи в кавалерията на Българската армия като ротмистър и след като се уволнил от гр. Лом, се прибрал в Габрово.  За него Захарий Стоянов написва хумористичен очерк, озаглавен "Чардафон Велики" (1887). В Габрово Чардафон се посвещава на обществена дейност. Основава ловното дружество и става негов пръв председател. Днес то носи неговото име. Учередява опълченско дружество. Написва книгата „Принос към Габровското въстание през 1876 г.” Продан Тишков умира на 21 ноември  1906 г. в родния си град Габрово.image
  Гpобът  на Чаpдафон

  През 1908 г. в Габрово, в леярната на Иван Недков е излят първият бронзов бюст на Чардафон Велики. Народът разказвал, че Чардафон имал две дъщери – Северна и Южна България, които успял да съедини.
„Една ги майка бе родила Една съдба зле разделила. В беда навеки разделени, навеки днес са те сплотени.”


Източници:

Енциклопедия България Илия Габровски, Бележити хора и събития от Габровския край, С. 2003,  стр. 192-195 Снимки: Личен архив Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

© Copyright 2011  All Rights Reserved

Авторски материал - при нарушение на авторските права ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!

Гласувай:
3Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3476163
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031