Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2012 09:50 - Днес принцеса Даяна щеше да навърши 51 години
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 7799 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  На 29 април 2011 г. в Лондон се състоя „сватбата на века”, както я определиха критиците, между принц Уилям и Кейт Мидълтън. Всички бяха впечатлени от Кейт, нейната красота и поведение. Но споменът за принцеса Даяна е все още жив и нейното присъствие в Англия и по целия свят трудно ще бъде изместено от младата Кейт. Даяна се превърна в  икона – жена, посветила последните години от своя живот на бедните и страдащите, болните и онеправданите. Затова я наричаха „Принцесата на народа”. Заедно с покойната вече Майка Тереза упорито работеха в името на доброто.


  Даяна стана патрон на множество благотворителни  мероприятия по линия на Червения кръст и страдащите от СПИН.  Водеше борба срещу противопехотните мини.
 

Продаде на търг част от своите рокли, а средствата дари благотворително, по препоръка на младия тогава принц Уилям, малко преди трагичната катастрофа да отнеме живота й на 31 август 1997 г. На 1 юли 1961 г. в старото аристократично семейство на Джон Спенсър в Англия се ражда Даяна. Каква ще бъде съдбата на малкото момиченце никой не може да гадае, но едно е сигурно. След като нейният многообичан дядо граф Спенсър си отиде от този свят (1975),  баща й Джон Едуард Спенсър, виконт Althorp ще наследи титлата на 8 граф Ърл Спенсър (1924-1992),  нейните по-големи сестри ще се бъдат лейди Сара, лейди Джейн и самата тя лейди Даяна.  Техният по-малък брат ще бъде виконт Чарлз Спенсър, бъдещият 9 граф Ърл Спенсър.

image   Родителите знаят, че  потеклото на аристократи и семейното богатство ще осигурят на техните деца прекрасно бъдеще.  Малката Даяна мечтае да стане балерина. Усилено се занимава с балет и старателно усвоява изкуството виртуозно да свири на пиано.     И тя като повечето момичета с потекло във Великобритания си мечтае да стане принцеса, но едва ли си е представяла, че един ден това ще се превърне в самата реалност: ще стои редом с британския престолонаследник принц Чарлс и ще стане майка на следващия наследник на Короната.  А нейната вродена красота, изящество, благородство и състрадание ще я превърнат в една от най-популярните жени на  XX век. Името й ще се конкурира с  тези на световно известните личности  и светила. Ще бъде следващата жена, която ще накара света да се съобразява с инициативите и кампаниите, които организира като  Майка Тереза, Хилъри Клинтън и др.

image    Семейство Спенсър живеят като всички аристократи по онова време до 1969 г., когато родителите се развеждат. Децата остават да живеят при своя баща в Норфолк. След смъртта на своя дядо се нанасят в семейната къща в областта Сандрингам, в имението  Алторп. Там децата на Спенсър се запознават се с по-малките  братя на принц Чарлз - Едуард и Андрю. Често се случва да играят заедно. Лейди Даяна от малка се отличава със своята свенливост, но невероятна състрадателност и грижа за нещастните. Учи в Норфолк и Кент. На 16 години  заминава да следва в Институт „Alpine Videmanette”, частно училище в Швейцария.  Но скоро след това се отказва, завърща се в Англия и се установява в Лондон в собствен апартамент, който спеделя с още 2 съквартирантки. Работи като детска възпитателка, а в свободното си време е детегледачка и се грижи за детето на известна лондонска фамилия. Извън аристократските среди никой не подозира, че това младо момиче, което живее като всички нормални хора, е потомка на стара фамилия с историческа значимост.   През 1977 г. е организиран лов от семейство Спенсър, на който лейди Даяна среща принц Чарлз, но от срещата не произлиза нищо конкретно. По същото време принц Чарлз вече наближава 30-те години и е крайно време да се задоми, за да обезпечи Короната с наследник. В търсенето на подходяща съпруга е ангажирана цялата фамилия начело с неговата любима баба кралица Елизабет. След дълги проучвания фамилията се спира на младата и невинна лейди Даяна Спенсър.  Лейди Даяна и принц Чарлз започват да излизат заедно през 1980 г. Когато медиите научават за връзката им, напористи журналисти започват да преследват и да досаждат на 19-годишната срамежлива девойка. Тяхната наглост достига своя връх, когато я заснимат на работното й място, заобиколена от деца. Фотографът нарочно я кара да застане по такъв начин,  че от светлината полата й да прозира и публикува именно тази снимка в пресата.   Принц Чарлз прави предложение за брак на 24 февруари 1981 г. В деня на сватбата им, 29 юли 1981 г., хиляди хора излизат по улиците на Лондон, наобиколили са катедралата „Сейнт Пол”, в която ще се състои сватбената церемония, а милиони наблюдават от телевизионите екрани бракосъчетанието между 32 годишния престолонаследник и 20 годишната лейди Даяна. След пищната сватба  младото семейство  заминава на меден месец с яхтата Британия.

image
image


image
  По-малко от година след венчавката, на 21 юни 1982 г. принцеса Даяна ражда първия им син - принц Уйлям Артур Филип Луис. На 15 септември 1984 г. на бял свят се появява и  принц Хенри Чарлз Албърт Дейвид. Целият свят е вперил поглед в семейството на принц Чарлз и принцеса Даяна. За хората това е живот като в приказките, но се оказва, че съвсем не е така. В средата на 80-те се появяват първите по-сериозни проблеми между тях. Психолози, социолози, журналисти, кралското семейство са правили множество изследвания кои са причините бракът да не върви. Факторите са много: разликата в годините е голяма - 12, оказва се, че съпрузите имат различен темперамент, имат различи интересите, различни вкусове, водили са различен начин на живот преди брака.

image
През 1986 г. принцът започва да се вижда отново със старата си любов - Камила Паркър-Боулз. Принцеса Даяна, от своя страна, развива булимия и прави опит за самоубийство. Съпрузите продължават да се появяват заедно на публични места, но заживяват разделени от 9 декември 1992 г. Министър-председателят Джон Мейджър оповестява официалната раздяла на двойката в Британския Парламент.  4 години по-късно, на 28 август 1996 г., официално се развеждат. След развода, на лейди Даяна е отнета титлата Нейно кралско височество принцесата на Уелс, но все пак тя си остава майка на бъдещия престолонаследник. Приятелите, които я подкрепят и връзките, които има й помагат да си стъпи на краката и да продължи още по-активна работа с благотворителни организации. Усилията й са насочени към антиспин кампании, работи съвместно с Червения кръст и не на последно място води борба срещу противопехотните мини.

image Благодарение на срещата между принцеса Даяна и майка Тереза през 1992 г. в Калкута, принцеса Даяна получава духовно просветление. Срещата в Калкута  предизвика „духовно пробуждане в нея и това пробуждане е станало за нея движеща сила зад всеки неин акт на милосърдие, всяка мисия и кампания, с която се ангажираше.”, разказва икономът на лейди Даяна Пол Бъръл.  

image За цялата неуморна работа, която е вършила през годините, не случайно в  2002 г. лейди Даяна е класирана  на трето място в анкета на Би Би Си за най-великите личности в историята на Великобритания и е трета  в аналогично допитване, обхванало целия свят. Лейди Даяна  и кралица Елизабет І са единствените жени в Топ 10 на великите британци, заедно с учени като Нютон и Дарвин, политици като Чърчил и Кромуел и хора на изкуството като Шекспир и Джон Ленън. Самата лейди Даяна е казвала: „Никога няма да предам тези, които вярват в мен. Където и да отида по света, на всички ще нося любов: на прокажените, на болните от СПИН, на крал, на кралица, на президент.” И тя удържа даденото обещание. Последните месеци от нейния живот са изключително динамични. Ето някои от по-значимите й ангажименти: -          12 - 17 януари 1997 г. прави посещение в Ангола по линия на Червения кръст; -          8 – 10  август 1997 г. с представители от „Мрежата на оцелелите от противопехотните мини”  прави посещение в бивша Югославия и Босна; -          Планира  посещение в Камбоджа и Виетнам по линия на борба с мините за октомври 1997 г., но така и не успява да го осъществи. Животът и е прекъснат от тежка катастрофа под моста Алма в Париж малко след полунощ. Не умира на място. Но спешната намеса на лекарите в болницата „Питие – Салпетриер” се оказва недостатъчна. Лейди Даяна напуска този свят завинаги в 4 часа сутринта на 31 август 1997 г. Името и спомена за лейди Даяна са живи и днес. Помнят я онези, до които се е докоснала преживе, помнят я хората, които са чели за нея в пресата или са гледали предавания по телевизията. Синовете Уилям и Хари продължават нейните благатворителни инициативи. Самата лейди Даяна е заявила, че иска да стане принцеса на хората. Британският премиер Тони Блеър сподели, че тя наистина успя да се   превърне в такава.  


Източници:
Даяна – една година по-късно, приложение към сп. Паралели / 1998 г. Пол Бъръл, Кралска служба, Сиела, 2004 Снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

© Copyright 2012  All Rights Reserved






Гласувай:
3



1. veselinka - Жалко
02.07.2012 06:15
за хубавата жена! :(((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3676852
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930