Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2012 08:25 - За Цанко Дюстабанов по случай РД
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 2049 Коментари: 1 Гласове:
4



На 13 май 1844 г. в Габрово се ражда Цанко Дюстабанов в семейството на изявен гражданин. Никой не е подозирал, че момчето един ден ще се превърне в смел войвода на Габровското въстание и ще загине като герой за народната свобода.




image
  Цанко Дюстабанов

Родословието на Цанко Дюстабанов е интересно. Той е син на богат бегликчия, племенник  на Васил Априлов и близък роднина по майчина линия на Николай Степанович Палаузов. Завършва образование  в Габрово. Научава турски и френски език. Благодарение на семейството и знанията, които има (всепризнат познавач на Шериата) Цанко   Дюстабанов става член на турския съд. През 1870 г.  отива в Цариград, където се   сдружава с видния адвокат Христо Арнаудов  от Габрово.  Двамата превеждат Наполеоновия кодекс от турски и гръцки на български език. След смъртта на д-р Никола Н. Априлов, през 1872 г.  Цанко Дюстабанов  посещава за втори път османската столица, където в продължение на една година посещава Робърт колеж. През 1873 г. той се връща в Габрово и се отдава изцяло на обществена и родолюбива дейност.  През 1875 г. е избран за член на училищното настоятелство и на Габровския казалийски съд. В самия край на 1875 г. организира градско събрание в Габрово, което да изготви махзар (петиция) до правителството и да поиска три основни неща: 1.  Премахване на стария позорен данък бедел - данък, който само българите плащали, заради военната охрана, която им осигурявало правителството; 2.  Признаване на българския език като втори официален език на империята; 3. Признаване правото на българите на редовна военна служба



image
  Паметник на Цанко Дюстабанов в центъра на  Габрово

През 1876 г. Цанко Дюстабанов става член на революционния комитет в Габрово и главен войвода  на Габровското въстание, заедно с Еким Цанков, Тотьо Иванов, поп Иван Гъбенски.  След избухването на въстанието води чета в района на Батошево, Кръвеник и Ново село, която се събира в Соколски манастир.


image

Плоча от Соколски манастир


 Под негово ръководство въстаниците отблъскват десетки атаки на многочисления противник, но в крайна сметка въстанието е потушено.

Цанко Дюстабанов е тежко ранен в ръката той се укрива в колибите Бойновци. Предаден, той е заловен и откаран през Габрово във Велико Търново, за да бъде съден, заедно със заловените въстаници от спецалния съд с председател Али Тефик бей. По време на делото Дюстабанов изрича думите, с които и до днес се свързва неговото име:

„Аз зная много добре, че царството ви е голямо, че силата, войската и оръжието е във ваши ръце, че със сила ние не ще ви надвием. Но зная още, че вие сте варвари и тирани, че поради въстанието ще нападнете на невинните и мирни жители и ще направите зверства. Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме и да направите зверства, които вече направихте премного и благодарение на което се компрометирахте пред целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече. Бъдете следователно известени, че ние победихме!


Вие като изгорихте толкова къщи и села на мирните българи, като изклахте толкова невинни старци, бабички, жени и деца, като разорихте толкова църкви и училища, трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите зверства и тя скоро ще дойде да ви изгони от тука. Затова стягайте се да бягате към Анадола.
Вие издадохте хатишерифа и не го изпълнихте, издадохте хатихумаюна и него не изпълнихте, обещахте правдини на християните и тях не дадохте. Мислите си, че все с лъжа ще я карате! Европа се насити на лъжите ви и вече не ви вярва. Вашата се свърши вече - Европа, както казах, ще ви изпъди оттука".

Съдът осъжда Дюстабанов на смърт и на 15 юни 1876 г. той е обесен, заедно с Еким Цанков и поп Иван Гъбенски.





image

Паметник на обесените във Велико Търново
  Съвсем скоро филм на авторски колектив от Габрово „Преклонение по стъпките на четата на Цанко Дюстабанов" спечели специалната награда на Парковата дирекция на Първия фестивал на любителския планинарски филм „Под небето на Амбарица". Проявата е организирана от Училището за планински водачи и Народното читалище "Знание 1906г." в с. Черни Осъм, община Троян. Всяка година на днешния ден Основно училище „Цанко Дюстабанов" – Габрово  отбелязва днес своя патронен празник.  Според летописните книги това събитие се чества редовно от  1947 г. до днес.



image
Училище „Цанко Дюстабанов” - Габрово В памет на Цанко Дюстабанов и загиналите участници  в Габровското въстание в Габрово се провежда възпоменателн туристически поход - преклонение под наслив  "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" .

Маршрут обхваща три последователни дни, така както четата на Цанко Дюстабанов се е движила през 1876 г.:

1 ден -  Габрово - кв. нова Махала – Соколски  Манастир - вр. Моровеци- с. Дебел дял - с. Гъбене.
 
2 ден – с. Гъбене - с. Батошево - с. Кръвеник - гр. Априлци
 
3 ден – гр. Априлци - м. Ранни бунар – Габрово

На 7 септември 2011 г., по случай 135 години от избухване на Априлското  и Габровското въстание, беше отслужена общоградска  заупокойна панихида в памет на загиналите габровци.
  Снимки: Личен архив и интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

© Copyright 2012  All Rights Reserved







Гласувай:
4



1. tsanynka - Благодаря за този постинг!
14.05.2012 08:57

Гордея се,че съм от Габрово!Учила съм в училище"Ц.Дюстабанов"...
Поздрави:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666080
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031