Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2012 08:23 - на Светли петък, Светата православна църква почита Света Богородица - Животопримни източник
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 4578 Коментари: 1 Гласове:
5



На Светли петък тачим Богородичния празник Животоприемни (Животоносен) източник. В храмовете се отслужва литургия за празника, на много места се правят литийни шествия с иконата на "Св. Богородица - Животоносен источник". Наред с лика на Божията майка е изобразено аязмото на манастира в цариградския квартал Валукли.


Литийно шествие може да прави и с други икони на Пресвета Богородица.

В Рилската света обител например с литийно шествие се изнася чудотворната икона "Св. Богородица Осеновица" с мощите на 32 светии.

image



Св. Богородица Осеновица

Празнува и обителта "Животоприемни източник" край Гоце Делчев с голям събор, празнична литургия и курбан в местността Манастирски ливади. Това е празник и на прочутата с лековития си извор Голямобуковска обител в Странджа, за която някои изследователи предполагат, че е наследница на знатния Парорийският манастир на Св. Григорий Синаит и школата на исихистите.
Подуянският манастир "Св. Богородица - Живоприемни източник" в София, където са се венчали Явор и Лора, също има храмов празник.




image
  Св. Богородица - Живоприемни източник



Службата за празника на Света Богородица - Живоприемен източник е написана през XIV в., в памет на обновяването на храма, който носел това име, както и заради чудесата, случвали се в него. Църквата била изградена от император Лъв Велики Макел (457-474г.). Веднъж, по времето преди да стане  император,  срещнал в гората изгубил се слепец, който не знаел накъде да върви. Лъв го взел със себе си. След известно време слепецът поискал вода. Лъв нямал у себе си и тръгнал из гората да търси, но дълго не намирал. Изведнъж чул глас, който му казал къде да намери извор, от който да даде на слепия да пие вода и да си умие очите. Лъв намерил водата и след като дал от нея на слепия, той прогледнал. Не след дълго Лъв станал император и на това място пострлоил църква.
Тъй като водата била лечебна и край извора ставали много чудеса, след време император Юстиниан, който се излекувал там от тежка болест, обновил, разширил и украсил първият храм, който пострадал при земетресение. По-късно този храм бил обновяван и при императорите Василий и сина му Лъв Мъдри. Съществува и до днес в истамбулския квартал Валукли или Балъклъ.

Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С.1991 Православие.RU По материали на Вера Дачева, интернет Икони: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева





Гласувай:
5



1. veselinka - Много
07.05.2012 07:43
се почита в големите манастири!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3675947
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930