Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 16:01 - Утре е голямата Задушница преди Великия пост
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 2711 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Задушница  е ден за помен на душите на починалите.    В църковния календар са фиксирани датите на задушниците, които са 3 – Голямата  задушница преди началото на Великия пост, Задушница преди Петдесетница – Черешова задушница и Архангелова Задушница.


Задушница се чества винаги в събота — деня, който в църквата е определен за ден на покойниците. Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида. Камбаната бие траурно, с отмерен удар. (Във всяко съботно богослужение има специални песнопения и канон за мъртвите.)

По православна традиция празниците започват от предната вечер и се отчитат с вечерната служба в храмовете. Затова още в петъчния следобед и в събота до обяд  близките на починалите посещават гробовете. Преливат ги с вино, оставят храна,  поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват  с тамян.

След това раздават, дори и на случайни, непознати хора, жито  и храна, наречена подавки  – питка, маслини, сладкиши, баници, бонбони, плодове и други лакомства, които починалите близки са обичали преживе за „Бог да прости“.  


Задължително се нарича за кого точно се раздава за помен. Например: „Вземете  за Бог да прости за баба (името), дядо (името), други близки (имената). Някои казват: „За всички починали близки.”

Разбира се, починалите не се нуждаят от никакви вещи, дрехи, храна, не усещат студ, глад и жажда като нас. Всичко, което принасяме в тяхна памет, има символично значение: житните зърна са символ на бъдещото възкресение, виното ­ - на животоподателната Лоза Христос и Неговата пречиста Кръв, свещите ­- горещата вяра, тамяна ­ - чистата молитва и предвкусване на бъдещите небесни блага, цветята ­- добродетелите на починалите и любовта ни към тях, надгробният кръст означава, че погребаният е бил християнин и е починал със светла вяра във всеобщото възкресение на мъртвите.

Починалите се нуждаят  от молитвена подкрепа, от раздаване на милостиня в тяхна памет,  за да изпросят Божията милост за успокоение на душата.

Поменът за починалите може да се направи  на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Но ако не повикате свещеник, по-възрастна жена или мъж изрича:

„Дай, Господи, прошка на починалия твой раб/рабиня (починалите твои рабове) (изброяват се имената ...), прости неговите (техните)  волни и неволни грехове и нека бъде вечна паметта му (им). Амин!”

Събралите се отговорят „Амин” и се прекръстват.

 

 

Великденските пости започват с Местни заговезни, от които престваме да ядем месо и месни изделия и Сирни заговезни – спираме да ядем мляко и млечни продукти. На Голямата задушница може да раздава всякаква храна.

Голямата задушница е последвана от 40 дневните Великденски пости, през които вярващите християни трябва да изчистят своите тела и души, за да приемат Христовото възкресение.

Голямата задушница съвпада с големите февруарски студове и снегове. Метериологичните условия и студът често затрудняват ходенето на гробища. Затова, който няма възможност да отиде на гроба за Задушница, може да посети църква, да запали свещички и да подаде за „Бог да прости” на хората, които работят в храма и на посетителите.

Предварително можете да  запишете  имената на покойниците в някой храм – суха литургия – 10 имена за 2,00 лв. Купува се една свещ - от 0,50 или от 1 лев, кято ще бъде запалена утре преди обяд, докато трае литургията.

Който е свободен може да пирсъства в храм, който няма възможност, свещениците ще си свършат работата.

Много често още в петък след обяд хората подават за „Бог да прости” на колеги, съседи и на членовете на семействата. В петък вечер или в събота за обяд може да се приготви вечеря или обяд вкъщи за помен на починалите роднини.

Някои семейства или родове имат традицията да се събират днес на вечеря или утре на обяд, за да почетат паметта на своите покойници. Приготвят различни ястия, слагат ракия и вино. задължително сварено жито на трапезата.

Редно е в този случай да се прочете молитва за покой на душите и преди да се започне същинското ядене, пак се нарича за "Бог да прости!"

На Задушница не се върши домакинска работа - чистене, пране, шиене, а само се приготвя храна.  

 

Задушница

 

Йордан Стубел

От малката звънарня непрестанен


разнася се от тъмно звън камбанен...

 
Ти, който и да бъдеш, спри от път,

 
спомни онез, що минаха отвъд!



И на колене прошепни полека:


На мъртвите пръстта да бъде лека!

 
И горе, пред небесните врати,

 
греха Господ на всички да прости!

 

По твоя път лъжовен и далечен

 
недей забравя – само Бог е вечен....

 
И някой ден, в един незнаен час,


и ти ще клюмнеш като житен клас!

 

Из сборника "Детска вяра"

 

 

Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

 

 







Гласувай:
3



1. veselinka - Вечна памет на
27.02.2012 08:43
всички, които вече обитават Отвъдния свят!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666180
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031