Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2010 09:04 - Днес православната църква празнува Събор на свети архангел Гавриил
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 7202 Коментари: 2 Гласове:
2Хриситяните почитаме архангел Гавриил два пъти в годината – на 26 март и на 13 юли. 26 март е денят след Благовещения, а той именно е донесъл благата вест. На 13 юли възпаменуваме всички негови деяния по време на Стария и Новия завет. Свети Димитрий Ростовски предполага, че този богослужебен събор в чест на архангел Гавриил се устройва на днешния ден, понеже празнуването на 26 март се пада винаги в дните на Великия пост.    Архангел Гавриил (или Гавраил) (еврейски – „сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. „ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос. Като един  от архангелите, представляващи Божието войнство, той е натоварен с определени задачи от Господ. Мисията на архангел Гавраиил е свързана с разкриване на различнитайни и предаване на различни послания до човеците.
image

 Неговите най-значими проявления са:


 1. Архангел Гавриил е пратен при Захария, за да му каже за предстоящото раждане на Йоан Кръстител (Лука 1:11-19).   2. Известява младата  Мария за предстоящото зачеване в утробата й чрез Светия Дух (Лука 1:26-31), (Матей 1:18-25) и рожденето на момче, което трябва да  кръсти Иисус Христос. Името му означава на еврейски език „Божия сила".  Това момче е Синът Божий, изпратен на Земята да изкупи греховете на човечеството. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника -   Благовещение, което честваме като изключително важен празник на 25 март всяка година. В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавриил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

image
3. Три дни преди смъртта  на Дева Мария архангел Гавраил щ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последтото й желание преди да напусне този свят и да се пренесе на Небесата при своя многообичан  син било да види светите апостоли заедно.Това е също много голям християнски празник, който честваме на 15 август всяка година – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, както го нарича народът. 4. Архангел Гавриил е един от двамата ангели, посочени в Библията по име - вторият е Михаил,  пратени да разтълкуват видението на св. Пророк Даниил за овена и козела (Дан.8:16) и да му дадат пророчеството за 70-те седмици (Дан.9:21).   Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за Теократичната държава. В „Песен за Роланд" архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят. Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Гавриил като ангел, който продиктувал на Мохамед „предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана. В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете („Песахим" и „Сан хедрин"). В апокрифната „Книга на Енох" архангел Гавриил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. В 66-те канонични книги на Библията не е наречен нито веднъж архангел, а само ангел. Архангел Гаврил често е изобразяван на северните порти на иконостаса. Архангел Гаврил е един от щитоносците на Герба на Руската империя.   Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, 1991   Снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева  


Тагове:   църква,   архангел,


Гласувай:
21. veselinka - Много интересно!
14.07.2010 09:19
Много интересно!
цитирай
2. elika - С благодарност на всички, които са харесали написаното от нас!
16.07.2010 07:31
Великите личност са гордост за цялото човечество!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3406579
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930