Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2010 11:49 - Българката, която въведе християнството в Киев
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 6646 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 18.12.2010 18:38


Днес православната църква почита  паметта 

 на Света равноапостолна княгиня Олга

(884 - 965)     

Княгиня Олга е с български произход.  Тя  е дъщеря на княз Владимир Расате, първородния син на княз Борис I. Рожденното й   име е Елена.  Елена е силно и искрено отдадена на християнската религия и се ползва с доверието на дядо си княз Борис I и чичо си цар Симеон. Така, че след детронирането на баща ѝ, поради опита му за възстановяване на езичеството в България, Елена е оставена жива. При възкачването на цар Симеон I на трона тя е изпратена в манастир. Скоро след това в двореца в Плиска идва пратеничество от Киевска Рус, което търси  жена с царска кръв за съпруга на княз Игор (царувал 912 - 945). Делегацията се води от Олег, предводителя на варяжката армия, дясната ръка на княза и втория най-овластен човек в Киевска Рус. Впрочем Олег е руската интерпретация на викингско-варяжко име Хелгър.  

image

Преди да дойде в българската столица, императорския двор в Константинопол е бил посетен по същата причина,  но там молбата на делегацията е отхвърлена. Олег не разполагал с  много други възможности за откриване  на царска дъщеря от престижен царски двор за жена на своя княз, освен от България.
В онези години  България е една от трите най-силни  държави в Европа. Като основен опонент на Византия, изборът  бил един вид и възможно отмъщение за отказа на ромеите.
В крайна сметка цар Симеон I дава княгиня Елена за жена на княз Игор. Тържественото завръщане на делегацията в Киев е отразено в руските източници  като пристигането на „Олгову невесту", т.е. невестата, която доведе Олег. Това с времето е довело до премодификацията на името, с което българската княгиня Елена  станала популярна сред руснаците „Олгову" – „Олгу" - Олга.
Княгиня Елена - Олга се опитва да покръсти княз Игор и Русия веднага след нейното „възцаряване”.  Успява да  постигне известни успехи, но среща силна съпротива от мнозинството от народа, армията и княжеския двор, които още не са узряли да приемат християнството.
Княгиня Олга, като спомен за родната си Плиска, основава град със същото име, който е първия християнски град в Русия.  Руснаците го наричали тогава Плисков (от Плиска - Плисков, както се образуват фамилните имена в славянските езици), което с годините се транформира  в днешния Псков. Град пълен и до ден днешен с изключително много църкви.
Вследствие на тези  усилия княгиня Елна - Олга кръщава  своя син с името Светослав, т.е. човек който слави светлата вяра.
За огромно съжаление на майка си Светослав  не става християнин, но   много добре пази спомена  за българския си царски произход и отнетия насилствено трон на дядо му Владимир Расате. Това довежда по-късно до основание за претенциите му към престола на България. Не успява по една или друга причина с това си начинание, макар и да е много близо до целта. От това се възползва византийския император Йоан I Цимисхи, който отблъсква руския княз от земите на България, за да ги запази за себе си.
Княз Светослав съхранява спомена за дядо си, като кръщава сина си на негово име - Владимир. Като езичник не се е срамувал от дядо си Расате, който също се е опитвал да върве езичеството в България.  Княз Владимир I, под влияние на баба си княгиня Елена - Олга,  получава отлично възпитание, докато баща му води безкрайни войни далеч от дома. Постепенно става ревнив християнин и успява на свой ред успешно да довърши покръстването на Киевската Рус. Независимо,  че княз Владимир І е християнин, не  неприема   всички канони на християнската църквата. Той има много жени и наложници по стара езическа традиция. Една от съпругите му  е българка - Милолика – Анна  с благороднически произход,  православна християнка,  по примера на  дядо му княз Игор.  Кръщава най-голямият си син  Борис, на името на прадядо си княз Борис I. Борис и брат му Глеб, родени от същата тази българка, са християни. Убити по-късно от братята си езичници, родени от другите жени на Владимир при дворцов преврат, целящ връщането на езичничеството в Русия. Те стават първите руски светци - мъченици, умрели за православната християнска вяра. Св.св. мъченици благоверни князе Борис и Глеб  (1015 г) – честват се на 24 юли.
След убийството на княз Игор от славянското племе древляни през 945 г., княгиня Елена - Олга  отмъщава с голяма жестокост. Пратениците на древляните, изпратени при нея, са предателски убити, страната им е опустошена, цели градове са изгорени, а голям брой древляни са изгорени живи по време на езическо жертвоприношение на гроба на съпруга й. През  968 г.  ръководи  защитата на  Киев от печенегите.

image
  Княгиня Елена – Олга управлява страната от 945 до 969 година, когато се представя пред Господа на 11 юли.  Християнка, тя е устроителка на древноруската държава, оставила име на велика и мъдра владетелка.
Княгиня Елена - Олга Киевска обединява всички източни славянскиплемена, като ги организира  в общ държавен организъм. Тя е и първата разпространителка на Христовата вяра сред русите, за което е призната от Руската православна църква за равноапостолка и първа рускасветица. Княгиня Елена - Олга е проводница и на старобългарската култура и просвета сред източните славяни.

image
  Княгиня Елена - Олга полага първия камък на катедралния храм "Света София" в Киев през 960 г. Тя умира през 969 г., а днес мраморният ѝсаркофаг се намира в църквата „Света Богородица“ в Киев. Олга е сред първите руски светици,  защото е  активен разпространител на християнството.
След кончината й, княгиня Елена -  Олга е провъзгласена за светица и се почита изключително много в Русия до ден днешен, заради огромните ѝ заслуги във формирането и духовното съзряване на нацията и държавата. Нейното дело полага началото на древните, силни духовни и държавнически връзки на Русия и България.  Затова двете държави, през различните  исторически пероиоди на своето развитие, са се влияели силно една от друга и са се стремяли една към друга.  Благодарение на княгиня Елена - Олга, след приемане на християнството от България, Русия  приема славянската писменост.
Летописецът преподобни Нестор завършва своите известия за благоверна Олга с думите: „Тя била предтеча на християнството в нашата земя, както зорница пред слънцето, както зората пред пълната светлина, както месечината нощем. Тъй тя светела всред неповярвалите люде. Тя първа из Русия се изкачила в небесното царство. Руските синове я хвалят като началница. Тя и след смъртта си моли Бога за Русия, а нетленните й мощи продължават да вършат чудеса.”

Източници:

Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991 Монахиня Валетнина Друмева, Разкази за българските светии и за светиите, свързани с България, част І, Вмч. Зограф, 2003 Школа жизьни – Россия, познавательнъьй журнал

Снимки: Интернет

Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!

 



Гласувай:
6



1. miaa - Поздрави за хубавия постинг! Ус...
11.07.2010 12:00
Поздрави за хубавия постинг! Успешен, неделен ден!
цитирай
2. анонимен - Покана
12.07.2010 12:32
Здравейте, много ми харесаха материалите за Бачо Киро и затова най-официално Ви каня в групата на "Бяла черква" във Фейсбук, където се надявам да намерите още интересни факти и снимки от това красиво и историческо градче.Анатолий Филипов
цитирай
3. veselinka - Прекрасен материал за Света Олга! ...
14.07.2010 09:20
Прекрасен материал за Света Олга! Браво на българските жени, които имат успехи не само у нас, но и в чужбина!
цитирай
4. elika - С благодарност на всички, които са харесали написаното от нас!
16.07.2010 07:33
Великите личност са гордост за цялото човечество!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666056
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031