Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 17:27 - „ТОЗ, КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА, ТОЙ НЕ УМИРА”
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 5120 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2010 17:44


Тези паметни слова, изречени от Христо Ботев, се превръщат в негова съдба и предопределят съдбата на хиляди знайни и незнайни люде, чиято кръв напои българската земя преди повече от 130 години, за да изкласи  най-ценното за всеки човек и народ – Свободата.   И днес под звуците на сирените и духовите оркестри, свели глави за едноминутно мълчание, отдаваме почит към безсмъртната памет на Ботев, Левски, Раковски, Каблешков, хайдути, комити, четници, войводи, апостоли и всички участвали в тежките сражения при Козлодуй, Околчица, Шипка и Плевен, където се ражда изстраданата ни Свобода. Въстания, метежи, Руско – Турска, Балканска, Междусъюзническа, І и ІІ Световни войни отнемат човешките животи, за да напише поетът:


„Българийо, за тебе те умряха.
Една бе ти достойна зарад тях…”
  И Габрово е дало много свидни жертви! Ботев четник е известният герой Никола Войновски. Той поема военното командване след смъртта на Христо Ботев на 5 юни 1876 г. Командваната от Никола Войновски група достига до Орхание (дн. Ботевград).
Никола Дончев Войновски или известен още като Бойновски е роден на 9 септември 1849 г. в село Бойновци, Габровско. През 1876 г. завършва Одеското юнкерско (военно-пехотно) училище с чин поручик от руската армия. Определен е за военен ръководител на четата (от 200 души) на Христо Ботев във Влашко.
image
  Благодарение на придобитите знания и опитност в юнкерското училище Никола Войновски проявява изключителни лидерски качества още при първата директна атака над врага. Неприятелят е разпилян с добре организирана стрелба. По същия начин до вечерта са отбити още две атаки. Но сражението не минава без жертви - близо 30 четници са ранени или убити, между тях и знаменосецът Никола Симов.

  През нощта четата успява да се промъкне между турските постове и разделена на две групи, се насочва към по-високия планински гребен Веслец. Всички все още очакват подкрепа от въстаналите българи. На следващия ден, 19 май, необезпокоявани, те почиват на поляните около Веслец и се занимават с бойни упражнения.

Всички усилия на Никола Войновски да се свърже с апостолите на Трети революционен окръг са напразни. След като безрезултатно чакат през нощта на 19 срещу 20 май  да пристигнат подкрепления при с. Косталево, четниците решават най-сетне да продължат движението си към Балкана.
Сутринта на 20 май часовите забелязват башибозушки отряди и редовна войска. Четата бързо се изтегля до най-близката удобна за отбрана позиция в района на връх Околчица. Авангардът /
обикновено той се движи на известно разстояние пред главните сили с цел предпазване от разузнаването или нападенията на противника, а също и за получаването на първи сведения. В задълженията влизат и отстраняването на възможни препятствия, които могат да препречат пътя на следващата ги войска/, начело с Никола Войновски, заема гребена на Камарата с фронт на север и запад. Останалите, сред които са Ботев и щаба, се съсредоточават при върховете Купена и Околчица.

Редовна турска армия под командването на Хасан Хейри бей атакува левия фланг на отбраната, а срещу останалата част от четата позиции заемат башибозуците. Нападението е отбито със стрелкови огън, след което турците решават да обходят и изолират отделните позиции на четниците. Никола Войновски, отгатнал замисъла на противника, веднага парира тези опити, а башибозушката атака срещу Купена е отхвърлена с контраатака. За да не бъде изолиран и обкръжен, Никола Войновски в крайна сметка изтегля авангарда от първоначалните му позиции и заема кръгова отбрана на Купена. Постепенно цялата чета се концентрира около Купена, Околчица и падината между тях. Ожесточеният бой продължава до свечеряване, когато огънят отслабва, турските войски се оттеглят.
Точно по това време, вечерта на 20 май 1876 г., някъде в долината между Купена и Околчица, привечер пада убит Христо Ботев.

image След смъртта на Ботев Никола Войновски е избран за войвода на четата. Четниците откриват, че са обградени от всички страни и не могат да преминат Искъра при с. Лютиброд, затова се разделят на три групи. Вече доста разколебани, те дават последен отпор на преследващите ги башибозушки части и се разпръсват. От обръча обаче се измъкват само 15 души, командвани от Никола Войновски. По това време към него се присъединяват Димитър Тодоров – Димитрото /друг габровски революционер/ и още няколко оцелели четници от Ботевата чета. Поемат към Троянския балкан. На 13 юни 1876 г. в района на село Шипково четата е разбита окончателно. Никола Войновски е убит на 15 юни (28 юни по нов стил) 1876 г., ударен в гърдите. Смъртоносно ранен, но успява да пропълзи десетина метра, като подкрепя своите другари с думите:"Дръжте се, момчета!" Това си спомня Димитър Тодоров - Димитрото, който бил ранен в ръката, но  станал свидетел на гибелта на Никола Войновски. От Ботевата чета загиват  130 души. Главата на Никола Войновски била отрязяна от турците и занесена в Троян. Останалите му другари успяват да оцелеят, но след 3 дни са заловени, предадени от местни хора от с. Шипково. В село Чифлик, община Троян, е издигнат паметник на смелия и безстрашен военен командир от легендарната Ботева чета.   Всяка година габровци се покланят на паметника на Никола Войновски в центъра на града, поднасят цветя и засвидетелстват своето уважение към саможертвата на всички герои за Българската свобода. image  Литература: Енциклопедия България,т.1/1978 г.,с.737 История на България, т.6 / 1987 г.,  стр. 403-407 Д-р Цончев Петър "Из общественото и културно минало на Габрово - исторически приноси", Габрово, 1934/1996 г.,с.708-709   Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева   Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!

 


Тагове:   бой,   „тоз,


Гласувай:
2



1. trjufelihayver - Затова падам!
06.06.2010 15:46
Между другото имаме почти еднакви снимки :))
цитирай
2. elika - Да не би да сме присъствали на чес...
07.06.2010 09:17
Да не би да сме присъствали на честването на събитието на едно и също място? В противен случай няма как снимките ни да се дублират!!! :)))
цитирай
3. veselinka - Бил е прав Ботев като е казал, че к...
14.07.2010 09:53
Бил е прав Ботев като е казал, че който падне в бой за Свобода, той не умира, защото продължава да живее в сърцата на бъдещите поколения!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666586
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031