Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 07:40 - Ротари клуб - Габрово вгради малко парченце скала в метален кръст на Обединена Европа в Австрия
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 3456 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2010 10:20


В началото на 2010 г. Ротари клуб - Габрово вгради малко парче скала в метален кръст на Обединена Европа, който бе издигнат край австрийския град Велс, намиращ се недалеч от река Дунав. През есента габровските ротарианци получили писмо - покана от клуба във Велс с молба да се присъединят към техния международен проект. Недалеч от града австрийците поставили два железни кръста. Единият – символ на обединената Австрия, а другият – на Европейския съюз.
Всички ротари клубове от Австрия били поканени да изпратят характерни камъни от своя край,
които да бъдат вградени в първия кръст. От всички страни членки на ЕС също била избрана по една организация, която да дари част от родната си земя за втория символ.

Габровските ротарианци направили проучване и решили, че най-характерните камъни за нашия край са скалите край Соколския манастир и тези до крепостта на Витата стена. Късчетата отпътували за Австрия, придружени от кратка история на Габрово, историята на Соколския манастир и на околните крепости. „Мотото на инициативата е „Европейският съюз продължава да се изгражда, но на основата на мира“. Големият камък отдолу символизира мира в Европа, а нагоре се изгражда общността. Оставени са и празни места за бъдещите страни членки“.

image На 17 април 2010 година Ротъри клуб „Васил Априлов” Габрово чества своя 15 годишен юбилей от официалното  регистриране в Световната организация на Ротари интърнешънъл през 1995 г. Името на клуба е избрано след дискусия между членовете. Едни от предложените имена са били тези  на Рачо Ковача, основополжник на града преди около 250 години и името на габровския благодетел за светско българско образование Васил Априлов. Името на Васил Априлов да стане патрон на Ротари клуб – Габрово е предпочетено пред останалите, поради дейностите, с които Васил Априлов е бил ангажиран – народен будител, изключително щедар дарител, символ на новобългарското образованието в България и артистичното начало. А това са някои от основните приуритети в работата на клуба. Както споделя вицепрезидентът г-н Божидар Стойков, дейността на габровските ротарианци е  изключително активна през изминалите години. Те са инициатори на много мащабни благотворителни инициативи и кампании за набиране на средства за хирургичното отделение на габровската болница „Д-р Тота Венкова”, изграждане на параклис „Свети Пнтелеймон” в болничното заведение, художественото осветление на храм „Успение на Пресвета Богородица”, изграждане на детска площадка в квартал „Младост”, изчистване на стара чешма в центъра на града,  осигуряване на стипендии за талантливи габровчета, активно участие при посрещане на чуждестранни делегации в Габрово и развитие на международното сътрудничество, активно участие в карнавал Габрово и много други.  Ежегодно организират балове с маски в навечерието на Сирни заговезни,  с цел  набиране на средства за реализиране на различните проекти.

Габровските ротарианци  подпомагат със средства издаване на много книги, някои от по-известните са „Имало едно време в Габрово” на Даниела Цонева и Момчил Цонев /2008/, последната книга  на д-р Тодор Шандурков "Врата към вечността" /2009/, която съдържа над 60 мисли, сентенции и афоризми, посветени на  любовта. Интересното е, че книгата е триезична,   в нея   текстовете са преведени на немски и  английски език.


Снимка: Интернет

Подготви: Елена Колева


Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!

 



Гласувай:
2



1. misbis - e, Габрово
30.04.2010 08:25
може и да е без вода..но си има илюминатен ротъри клуб..честито жертви
цитирай
2. elika - Кой каза, че Габрово е без вода?!?
30.04.2010 10:11
На Вас misbis кой Ви каза това, че да правите неоснователен коментар? Или просто "лаф да става"?
цитирай
3. veselinka - Щом могат хората да постигат големи ...
14.07.2010 13:30
Щом могат хората да постигат големи неща, защо да не го правят! Нека!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666161
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031