2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 4828 Коментари: 10 Гласове:
Последна промяна: 07.05.2014 23:59
Имам млада снаха, при това полякиня. Обича да готви - салати, основни ястия, сложни торти и десерти, хапки и всякакви други хрумки. Има свой дом и кухня, но обича да се вихри и в моето свещено пространство между хладилника, кухненския плот и печката. Какво пък - радвам й се.
Ето една зелена салата, която заедно приготвяме - аз слагам традиционните продукти, а тя прибавя любимите си съставки, които правят салатата по-различна, но уверявам ви - много по-крехка и вкусна.
Зелена салата с млади тиквички
Продукти:
1 маруля
2-3 стръка зелен лук
1 краставичка "Гергана"
2 домата
2 дребни тиквички
1 връзка репички
3-4 яйца
1 лимон
шепа маслини
сол, зехтин за овкусяване
/ по желание една ябълка, обелена и нарязана на дребни кубчета/
Приготвяне:
В дълбок съд измиваме чрез тръскане във водата марулята и лука, на течаща вода мием тиквичките, репичките, доматите, краставицата и лимона.
Нарязваме лука на ситно и го осоляваме.
Обелваме краставичката, нарязваме я на кубчета и я объркваме с лука.
Обелваме тиквичките. С помощта на ножчето за белене оформяме тънки ленти, като режем надълго /без средната част/.
Прибавяме тиквичките към лука и краставичките и също ги объркваме /това е важно!/.
Накъсваме на дребно марулята.
Нарязваме репичките , прибавяме обелените и нарязани на малки резенчета домати. Объркваме салатата и я овкусяваме със сол, сока на лимона и зехтин /1-2 супени лъжици/.
Сервираме по един от двата начина:
по традиционен - на всекиго в чинийка. Тогава нареждаме по края на чинията резенчета варени яйца и маслини.
по европейски :))) - в салатиера, а всеки си взема в чинийка пред себе си желаното количество. Тогава яйцата и маслините се нареждат отгоре върху салатата.
И една последна бележка: Не се притеснявайте за тиквичките в салатата - те са много по-крехки, по-сочни и по-вкусни от краставичките, а са и по-полезни!!!
По полска традиция към салатата може да се добави обелена и ситно нарязана ябълка. Аз лично обожавам това, но я препоръчвам само на домакините с революционно мислене, уверени, че другите на масата ги следват и подкрепят във всеки техен експеримент.
Noctiflorous Thorns - Symbolic Immortali...
Какви са целите и причините за срещата н...
Хубави празници в приятната компания на младите ти желая!
Личи си,това е един по северен народ,може би е по голям дифицита от зеленчуци .
Но на първо място- да ти е честита снахата,живот и здраве на всички в къщи...
И да му мисли свекървата...!
Празничен поздрав!
Непременно опитай, ще ти хареса! Аз обожавам този кисело-сладък вкус на ябълка със зехтин и ябълков оцет /ако сложиш ябълка, по-добре е да използваш него/ или лимон /не много силно овкусена/ +тиквички + домати. Успех! Весели празници!
Майка ми е традиционалист, а аз внасям цвят в моята кухня и обичам всичко от този тип, който си ни предложила.
Мислех, че съм единствена, която може да яде таратор със кекс, но се оказа, че мъжът ми така правел, като малък...... Намерихме се :)))
Да ти е честита тази сръчна снаха, браво за мерака й в кухнята, дано да си живеете като приятелки!
Наздраве и хубави празнични дни отново да си пожелаем!
Не бях чувала някой да яде таратор с кекс - сигурно вие двамата сте единствени в целия свят. И това, че сте се намерили, е истинско чудо и знак свише! Да сте живи и здрави и многооого още таратор да изядете в любов и разбирателство! Весели празници!