Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990128
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
12.01.2012 20:40 - "Няма арменски геноцид, има възродителен процес"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2367 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 12.01.2012 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Няма арменски геноцид, има възродителен процес Webcafe.bg 11.01.2012, 15:44 (обновена 11.01.2012, 16:57) image

Снимка: © Sofia Photo Agency

Депутатите от 41-ото НС, в това число и ДПС, изразиха в декларация огромното си съжаление, че в продължение на 20 години българската правосъдна система не е съумяла да накаже виновниците за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани

Парламентът за пореден път отхвърли проекторешение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя от 1915 до 1922 г. Приет бе обаче проект за декларация, която осъжда т. нар. Възродителен процес.

Предложението на "Атака" за арменците бе отхвърлено с 14 гласа "за", 30 "против" и 59 въздържали се, предаде БТА. Предложението на ДСБ, свързано с насилствената смяна на имената - одобрено с 112  депутати, трима се въздържаха, против нямаше. Странното е, че не се предлага от ДПС.

В мотивите си от партията на Волен Сидеров подчертаха, че този проблем се обсъжда от световната общественост още в хода на Първата световна война и до ден днешен. Според националистите признаването на геноцида над арменците изпълнява морален дълг към паметта на жертвите на геноцида над българите в Османската империя. 

От ДПС възразиха. Зам.-председателят на партията Лютви Местан посочи, че парламентът не е орган, който да определя исторически истини като последна инстанция. "С този проект "Атака" се опитва да разписва задължителна посока на мислене. Непредпазлива намеса от българска страна ще затрудни диалога между Турция и Армения", каза той.

Юнал Лютфи от ДПС пък изтъкна, че в документа на Европейския парламент по темата основният акцент е насърчаване на диалога между Турция и Армения и то на ниво учени, за да се установи истината. 

Сидеров отговори, че щом ЕП се е занимавал с тази тема, значи отпада аргументът, че българският не е компетентен да се произнася по нея. "Историческата истина за това вече е доказана с документи, а и се проявява двоен стандарт, при положение че признахме Холокоста", коментира лидерът на "Атака".

"ГЕРБ отхвърли арменския геноцид, защото са им нужни гласовете на ДПС за пакта за финансова стабилност. Тук се вижда, че има сделка между ГЕРБ и ДПС", коментира пред журналисти пък съпартиецът му Десислав Чуколов. 

Долната камара на френския парламент прие наскоро закона за криминализирането на оспорването и отричането на геноцидите, в това число и на арменския геноцид от 1915 г. Турция реагира остро на тази стъпка, замрази военното и икономическото си сътрудничество с Франция и отзова посланика си от Париж. Според различни коментари така президентът Саркози си купува гласовете на 500 000 арменци във Франция и семействата им на предстоящите след близо 4 месеца избори за държавен глава.

Междувременно днес нашият парламент прие проекта за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, внесен от лидера на ДСБ Иван Костов, съобщи "Фокус".

"Трябва решително разграничаване, посочване на виновните, и по този начин - завършване на един исторически процес по благоприятен за нацията начин. Това, което проведе режимът на Живков, беше опит за асимилация, съпроводен с депортиране или принудително изселване на хора с български произход. По този начин те бяха лишени от основните си човешки права", аргументира се лидерът на ДСБ. 

"Нашата справка показа, че практически делото срещу виновниците не е спряно и се води от Военна прокуратура, но има поставено неизпълнимо условие от съда. Трябва да призовем главния прокурор и съдът да направи необходимото, за да се завърши делото. Прокуратурата да изгради обвиненията си на базата на съществуващите свидетелства.

По наша информация към момента обвиняем по делото остава само Георги Атанасов (министър-председател от управлението на БКП - б. р.) и по този начин процесът виси в едно обвинение, а ние говорим за виновници", допълни Костов. 

Той изтъкна, че днешното управление дава противоречиви сигнали по този въпрос и добави, че "няма добър Тодор Живков и лош изпълнител". Бившият премиер намекна за неколкократно изразяваното възхищение от страна на Бойко Борисов към стореното от Живков.

"Въпросът е защо толковa късно се предлага тази декларация? Този опит за насилствена смяна на имена посява омраза между хората и мултиплицира насилието. Стига се до нещо невиждано в европейската, а може би и световната история - депортиране на над 360 000 души от България. Според архивите на МВР през този период физически са унищожени 617 души", заяви пък депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Местан посочи, че ДПС подкрепя декларацията. Той определи допускането за обсъждане на декларацията от страна на ГЕРБ като оптимистичен знак и допълни, че инициативата на Синята коалиция е показала, че тази тема трябва да ангажира всеки отговорен български политик.

Тази декларация ще опровергае по категоричен начин онези балкански песимисти, които твърдят, че като поживееш няколко десетилетия на Балканския полуостров, губиш вярата си в справедливостта, в доброто и дори в Бог, заяви и Тунчер Кърджалиев.





Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - Защо не се каже, че асимилирането на ...
12.01.2012 21:15
Защо не се каже, че асимилирането на българите е направено в Турция, Гърция и Румъния много преди това, като им са отнети и земите и покъшнината. Освен това промяната на имената беше съгласувано с тогавашния министър председател и дори той беше на посещение у нас. Смятам тоя акт за напълно справедлив и не виждам нищо осъдително в него. Така правят във всички съседни държави. Който не харезва българските имена-прав му път. Браво на Тодор Живков, позор за Иван Костов!!!
цитирай
2. samvoin - „Обявяваме прогонването на над 360 ...
13.01.2012 12:44
„Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим“, се казва в документа, предложен от съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. Декларацията бе приета в сряда със 122 гласа „за“, нито един „против“ и трима въздържали се от БСП.

svobodnoslovo.com/нс-най-накрая-осъди-възродителния-про/

Интересното тук е, че ако е имало "форма на етническо прочистване" и "асимилация", то изрода и шопляшки дегенерат и цървуланко, потомствения джелатин - Боко Тиквата, трябва да се признае за един от участниците в тези неща, като виден деен служител на тоталитарното по това време МВР, както и баща му.
Респективно, би трябвало и той, и другаря Цецко Цачев - виден плевенски РАБФАГ - овец и бивш партиен секретар по онова време, да отговарят - или пред Хага, или пред Турция, или пред тукашен съд, респективно ГРОБ незабавно да си подаде оставката, да се саморазпусне или сдаде властта и да се самоарестуват тези, а Цецко Вътрешния - "Шестака", да вземе да започне с арест и екстрадация на татко си.
Кой трябва да поема отговорността за това "етническо прочистване"?
В Сърбия я поеха органите на МВР и армията, а Сърбия официално се оправда, че не е отговорна като страна и нация за Сребреница, която е несравнима с това тук.
А как трябва да наречем смяната на имената на българите - мюсюлмани, още 70-е?
"Етническо прочистване" на българи ли?
А натиска срещу православни и католици и забрани под различни форми, да изпълняват ритуалите си и посещават храмове?
Нима турците по това време, не бяха приемани със "Среден 3" във ВУЗ-ове, не бяха "разпределяни" с предимства в добре устроени градове, центрове и общини - за сметка на българите, не им се отпускаха извънредни стипендии?
Имаше ли за турците гета, както за ромския етнос?
А сега за това "откровение и признание", целия български етнос ли трябва да поеме отговорността и вината, а също цялата ни нация, че и българският данъкоплатец ли?
цитирай
3. samvoin - Защо се говори само за "пре...
13.01.2012 12:52
Защо се говори само за "престъпленията на БКП", в периода на края на 80-е?
Та нима само тогава е имало репресии и то най - масови?
А за репресиите над българи и български националисти, сред които има далеч повече избити?
А за изродителния процес на Гошо Тарабата спрямо "помаци" и "македонци"?
А кървавата геноцидна македонизация на българите в БЮРМ и създаването на "македонците"?
Не оправдавам в никакъв случай "възродителния процес" над турците, но не приемам порнографския начин на неговото "признаване", преди който и да било наш съсед да си е признал престъпленията над нас и други народи, а още по - малко да се е извинил за нещо!
Още повече, това става в контекста на безобразно неглижиране на далеч по - тежките страдания на един друг народ - православен и братски по съдба и вяра, с повечето българи, а именно арменския!
От тук идва наглостта и цинизма, особено в момент в който не само ни тирят как трябвало да си "сипем главите с пепел" за "холокост" (Измислен!), "възродителен процес", че и "холокост" над несъществувалите тогава "македонци", но дори да се КРИМИНАЛИЗИРА отрицанието на "холокоста", по модел на англо - ционисткия концлагер - ФРГ, а това престъпление спрямо близък нам народ, за което има документ в турските архиви и автентични снимк, се неглижира и отрича!
Безобразие!
А що се отнася до "колективни вини", то след като по време на тоя процес, еврейските имена не бяха пипнати, а се сетим колко такива е имало в режима на Живков, някои от които по - късно признали, че са били действащи агенти на МОСАД, то не можем ли колкото да подозираме българите, че са "колективно виновни" за тоя процес, които в лицето на националистическата опозиция му дадоха отпор, а и на много служещи в армията и членове на БКП - хвърлили си книжките, а нехвърлили си ги за безобразия над етнически българи и православни християни, далеч повече да подозираме евреите живущи в България, че имат "пръст" в него, а също и стоящата зад тях държава Израел, чиято "пета колона" са повечето и която
цитирай
4. samvoin - има виден интерес, от интриги между ...
13.01.2012 12:53
има виден интерес, от интриги между "гои" и "гои", мюсюлмани и християни - и прочие, и прочие?...
цитирай
Търсене