Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 08:51 - Днес е Архангеловден - Събор на Свети Архангел Михаил
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5506 Коментари: 1 Гласове:
4



Ангелите не се раждат и не умират на Земята. Ние не почитаме тяхната памет. Те са вечни и могат да погинат единствено и само ако се откъснат от своята мисия – да служат на Бога и да помагат на хората. Ангелите са безплътни сили (духове), които служат на Бога и пазят човеците. Светата православна църква е убедена, че всеки човек си има свой личен ангел–пазител, който постоянно моли Бога за доброто на дадения човек. По мисловен път му дава и му внушава ценни съвети да върши само добри дела.  

image
  Отбелязването му Светата православна църква   е свързано с представата за деветте ангелски чина, разпределени в три последователни йерархии - горна, средна и долна. За наличието на три ангелски сана пише ученикът на Св. апостол Павел - Св. Дионисий Ареопагит. Той   бил въздигнат до третото небе и там узнал за степенуването на ангелските чинове.


image
Събор на архистратиг Михаил и небесните сили   Християнската църква въвежда този празник, за да противодейства на юдеите-еретици, които по някои канони на Стария завет изпадали в идолопоклонничество и езическо преклонение пред слънцето, луната и звездите, и смятали, че ангелите са създатели на видимите твари и че са по-висши от самия Христос. С утвърждаването на празника православното духовенство налага идеята за появата на деветте ангелски сана в деня на Страшния съд, който се нарича “Ден осмий”.



image
   Посвещението на Архангел Михаил се обяснява с представата за него  като “чиноначалник и воевода” на всички ангели от йерархията - серафими, херувими, сили, власти и начала.



image
  Свети арх. Михаил е първият от архангелите (Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йеремиил, Йехудиил и Варахиил). Всички те помагат на хората да укрепне Светата им вяра, просвещават ума на хората с мъдростите, написани в Светото Евангелие и разкриват всички тайни на вярата.
·        Словото Божие представя Св. Архистратиг Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола. ·         Архангел Гавриил според Св. Писание е известител на тайните Божии; ·         Рафаил – церител на недъзите; ·         Уриил – просветител на душите; ·         Салатиил – почита се като молител и застъпник пред Бога; ·         Йехудиил – прославител на Господа; ·         Варахиил – подател на Божиите благословения.  


image

Чудото, извършено от архистратиг Михаил в Колоса (Хонек)     Във филма по-долу е разказана историята на чудото:    http://video.mail.ru/mail/tarantella17/396/3996.html  

image

Всички ангели се считат пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва – "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".

На този ден в храмовете се отлужва тържествена литургия.    image Кокалянски манастир „Св. Архангел Михаил”   Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С.1991 Православие.RU Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева    



Гласувай:
4



1. veselinka - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
08.11.2011 12:46
НА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666553
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031