Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2011 18:41 - Утре почитаме преподобния Иоан Рилски
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2887 Коментари: 1 Гласове:
3На 19 октомври  всяка година Православната църква почита скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. image
  Най-великият светец на българска земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма. Бил съвременник на княз Борис І, на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.image
  От крехка детска въраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. Благодатната светлина на християнството се разливала навред по родната земя. Започнали да строят църкви и манастири из цяла България. След въвеждането на славянската писменост в българските земи новооснованите обители станали не само огнища на религиозен живот, но книжовни и просветни средища.


image
  Чистият юноша Иван закопнял да се посвети напълно в служение на Бога и да изпълни съкровеното си желание – в някоя светла обител да се отдаде на монашески живот – на молитва и труд. След като напуснал своето родно село, Иван постъпил вероятно в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само засилил своите заложби към духовно съзерцателен живот, но имал възможност да получи образование – да научи четмо и писмо и да придобие знания от свещените, богослужебните и другите религиозни книги. Св. Иван приел монашество, но не останал за дълго в манастира. Той имал влечение към уединен живот.

image

Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната Рилска планинска пустиня, гдето завършил земния си живот и основал манастир, който съществува вече над 1000 години.image
  Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: чудесно нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Посетил го благословеният цар Петър Български, макар и да не могъл да стигне до неговото местожителство поради планинските стръмнини и урви. Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение в "горната постница", гдето съставил своето "завещание". Там и починал самичък на 18 август 946 година и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила до нас.image
    Около 980 г. нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в гр. Средец (София). Това събитие изглежда съвпада с неговата канонизация. В 1183 г. унгарският крал Бела ІІІ завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом), отдето бил принуден да ги върне обратно подир четири години. От София – подир повече от 200-годишно пребиваване тук – българският цар Асен, след като освободил България от византийско робство, пренесъл мощите на св. Иван Рилски в своята столица Търново в 1195 г. А след като България била завоювана от турците, подир други 274 години пребиваване в Търново, монасите от обновения Рилски манастир пренесли св. мощи в своята обител в 1469 г., гдето те почиват и досега.

image

Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит в България.  
image
 

 
На 1 юли Православната Църквата празнува връщането на мощите на Свети Иоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 г. цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 г., след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

image

Духовният закрилник на България се представил пред Господа на 18 август 946 г.

Източници:

Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 Монахиня Валентина Друмева, Духовно благоухание от Рила, издава Славяноблъгарски манастир „Св.вмч. Георги Зограф”, Света гора, Атон, 2007г.
Православие. RU

Снимки: Икони
Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева  


Тагове:   свети,   Иван,   пpеподобен,   иоан,


Гласувай:
3
01. veselinka - Свети Йоан
20.10.2011 21:42
е направил много за България, но и още много трябва да помага, за да станем една хубава, цивилизована държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3093468
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2401
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930