Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2011 19:16 - Празнична служба в храм "Свети Иоан Рилски"
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3887 Коментари: 2 Гласове:
5



Утре в храма „Свети Йоан Рилски” в кв. Бичкиня – Габрово ще се стекат много християни, за да почетат най-големия български светия, преподобния Иван (Иоан) Рилски  

image

Този храм има много интересна и любопитна история. На 28.10.1898 г. е взето решение за построяване на храм в с. Бичкиня, днес квартал на Габрово. Идеята е на жителите на с. Бичкиня и на балканджиите от съседните села и махали - Кряковци, Йовчевци, Негенци, Илевци, Беленци, Стойковци, Пройновци.

image

Главните инициатори са Васил Радков, Иван Немцов, Димитър Шандурков, Стою Венков, Иван Белчев и Беню Белчев, Тотю Петров, Илю Велков, Иван Стоев, Георги Чубриков, Георги Велчев. За църковни настоятели са избарни Георги Христов и Венко Велев. Планът е изработен от инж. Стефан Манафов от Габрово, а майстори са Събчо Генчев, Косю Колев и Марко Тихов. Основният спорт, който възниква между енориашите от Бичкинята и съседните села е за мястото на църквата. Васил Радков подарява земя и през пролетта на 1900 г. строителството започва.

През реката, срещу новоградята се църква е разполажена фабриката на Иван Калпазанов. Директорът Васил Карагьозов отива да нагледа строежът и изказва своето компетентно мнение: "Черквата ще строите по плана на храм "Успение на Пресвета Богородица" в Габрово, но по-малка и ние ще помагаме, ако я кръстите на фабричния празник на Свети Иван Рилски." Оказва се, че Васил Карагьозов е кръстник на храма. А пpез 1934 г. той се установява в манастиpа "Св.вмч Геоpги Зогpаф", Света гоpа, Атон като пpеп. Вениамин Схимонах, секpетаp на светата обител.


image   Васил Карагьозов 1856 - 1938


image


Храм „Успение на Пресвета Богородица” в Габрово  по модел, на който е издигнат   храм „Свети Йоан Рилски”, но по-малък по площ     Храмът е построен с дарения, като дарителите надхвърлят 260 човека. Когато събраните средства се изчерпали, благочестивите х. Радка Стоянова и х. Влаю Стоянов дават 2000 лв. като рискуват цялото си материално състояние, за да бъде доизкарана църквата и направен покривът. В знак на признателност те били погребани в църковния двор. Храмът е осветен на 21.07.1902 г. от Негово Високопреосвещенство митрополит Климент. Първият свещеник е Константин Иванов Саков - учител от Габрово. След смъртта му през 1910 г. на негово място е избран поп Иван Илиев от с. Рачевци, Габровско. Временно са завеждали енорията и руските бежанци - прот. Евгений Яржемский и прот. Тодор Каракулин. От 23.10.1923 г. енорийски свещеник е Христо поп Серафимов, дотогава служещ в храм "Свети Георги"- Лясковец. Църквата е трикорабна, едноапсидна сграда с купол над централното поле на наоса. Куполът е издигнат върху висок барабан, като мястото му е маркирано от напречна ос, подчертана с резалити на северната и южната фасада и леко засводяване на рамената над височината на корниза. От запад над просторен притвор се издига камбанария, завършваща с луковичен купол. В югозападния край на притвора има самостоятелен параклис кръщелна. Църквата е изписана от големия бъргарски художник Харалампи Тачев.    image   Мощите на преподобния Иоан Рилски почиват в Рилски манастир, от където ежедневно извършват множество чудеса.

image

image
  image

През 2009г. Негово Високопреосвещенство Търновски митрополит Григорий измоли разрешение от Светия синод и Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилски манастир,  частица от Светите мощи на Свети Йоан Рилски да бъдат предоставени на Великотърновска епархия.

С военни почести Светите мощи бяха донесени във Велико Търново така както навремето са били посрещани и изпращани. Днес Светите мощи  се съхраняват в Катедралния храм „Рождество Богородично” във Велико Търново.  Мощите обиколиха Великотърновска епархия, за да донесат мир и изцерение на много вярващи християни.

image

image
 
image
  image


На 19 октомври 2009 г. Великотърновски митрополит Григорий донесе търновската частица от мощите на Свети Йоан Рилски за поклонение в храм "Свети Иоан Рилски" - Габрово.
   image  
Утре ще бъдат изложени в Катедрален храм „Рождество Богородично” във велико Търново, където се съхраняват.
   
image


Филм на Симеон Идакиев за Рилския манастир


         http://www.vbox7.com/play:d6f7f630

Източници: Красимира Чолакова, "Храмът в Бичкинята навърши 100 години", в-к "Днес+"/18.10.2000 г. Даниела Цонева, Имало едно време в Габрово, С.2008г. Официален сайт на В.Търново, 06.10.2009 г. Монахиня Валентина Друмева, „Духовното благоухание на Рила”, издава Зографски манастир „Св.вмч. Георги”, 2007 „Днес църквата празнува едно от значимите събития в духовната история – връщане на мощите на Светки Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилската света обител”, в-к „100 вести”, подлистник „Християни”, 01.07.2010   Снимки: Личен архив Архив на фотографа отец Стефан Стефанов от храм „Света Троица” - Габрово

Интернет
Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева   © Copyright 2011  All Rights Reserved


Тагове:   мощи,   чудеса,   свети,   храм,   Габрово,   Иван,   рилски,   иоан,


Гласувай:
5



1. bichkinja - Честит Празник!
19.10.2011 11:35
Нека Свети Иван закриля всички ни, а вас да благослови в благородната ви дейност! Мъчно ми е, че не мога да присъствам на тържествената служба в Храма на Бичкинята. Прекланям се пред нашия Светец и Чудотворец, който и с мене направи чудо, когато нямах навършени 5 годинки - точно на този ден със светената вода от службата в Храма. Ти сигурно си чела моите "Молитвени думи" към него тук. До края на живота си ще нося безкрайна любов и благодарност към нашия СВЯТ ОТЕЦ!
цитирай
2. veselinka - Впечатлително!
20.10.2011 21:43
Впечатлена съм!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3680706
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930