Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 10:09 - Вчера се навършиха 115 години от рождението на Кольо Василев Карагьозов
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2669 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 05.08.2011 15:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Една от големите личности на Габрово - индустриалец, общественик, дарител, почетен немски вицеконсул.    



image

 (1896  - 1972)     Роден в летните горещини на 17 юли 1896 г., в семейството на изтъкнатия Васил Карагьозов и Дешка Калпазанова. Единственият син в семейството, в което се раждат общо четири деца, от които три дъщери.

Възпитан в християнските ценности, Кольо Карагьозов получава солидно за времето образование. След като завършва Априловската гимназия в Габрово и отбива военна служба, заминава за Германия да следва. Първо постъпва в Ерланген, за да учи право, а след това се записва и в Handel Hochschule в Лайпциг. В немското търговско училище получава ценни знания и се завръща в Габрово дипломиран търговец.

След като работи 2 години в Индустриална банка, клон Габрово, е назначен за счетоводител в Първа Придворна Княжеска фабрика „Иван К. Калпазанов”. Независимо, че е един от внуците на Родоначланика на модерната индустрия в Габрово и в Новоосвободеното княжество България, Кольо Карагьозов не се ползва с протекциите на семейството. Фактът, че успява да достигне поста Първи директор и член на УС, говори, че той действително е бил много кадърен счетоводител и талантлив бизнесмен. Членува в Съюза на българските индустриалци.



 

image
  Кольо Карагьозов е една от най-активните габровски личности и голям дарител. Предоставял е средства за Априловска гимназия, за Женско благотворително дружество „Майчина грижа”, за Червения кръст, за Читалището и Народна библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово.


Това е съвсем нормално поведение, като се вземат под внимание роднините на Кольо Карагьзов:


-      Иван Колчев Калпазанов, освен гайтанджия и фабрикант, е бил Устабашия на гайтанджийския еснаф в Габрово, съкровищник на дружество Бъдъщност, общественик и дарител.

-      Майката на Кольо Карагьозов, Дешка Калпазанова – Карагьозова и нейните дъщери Венка, Вела и Иванка даряват средства за читалището, за Народна библиотека „Априлов – Палаузов” - Габрово, за Женско благотворително дружество „Майчина грижа”. 

-      Бабата и чичовците Велика Добрева, Никола Калпазанов и Добри Калпазанов правят огромни дарения за Червения кръст, някои от които са в памет на убития в Балканската война  син и брат Димитър Калпазанов. Днес имената им стоят изписани на входа в сградата на БЧК – Габрово.


-      Основан е фонд на името на Велика и Димитър Иванови Калпазанови за построяване на мъжка прогимназия в Габрово (03.04.1918).

-      Цялата фамилия многократно дарява средства за кметството в с. Бичкиня, които са раздавани за храна и дърва през студените зимни месеци на нуждаещите се.

-      Лелята на Кольо Карагьозов, Стоянка Калпазанова – д-р Цончева разполага със собствени средства, с които активно участва в дейността на Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово, на което е обявена за почетен председател. През 1937 г. Стоянка Калпазанова дарява първоначално 250 000 лв. за изграждане на здание за лятна ученическа колония при Соколски манастир, но решението на дарителката е променено и е насочено за построяване на гимнастически салон (Дом за телесно възпитание) при Априловска гимназия – Габрово. За целта Стоянка Калпазанова–д-р Цончева добавя още 50 000 лв., с което сумата възлиза на 300 000лв. Сградата съществува и днес – Спортната школа в двора на Априловска гимназия. С волята на дарителката се поставя началото на закритата спортна база.

-      Братовчедът Иван Добрев Калпазанов е избран за председател на Философско-матемаичното общество в Габрово на 24 септември 1924 г. След като се завръща от следване във Виена през 1931 г., Иван Добрев Калпазанов се включва активно в дейността на спортен клуб „Чардафон”. Избран е за негов председател. Благодарение на финансовите си средства от фабриката и заплатите на втори директор, той подпомага спортистите от клуба материално. Дарява средства за Червения кръст.


-      Най-крупният търновски фабрикант Стефан Карагьозов и чичо на Кольо Карагьозов развива мащабен разнороден бизнес, взема участие в множество обществени инициативи и прави големи дарения за храмове и училища в региона на Търново.

-      Кръстникът на Васил Карагьозов хаджи Николи х. Димов Минчооглу – борецът за черковна независимост и активен общественик оставя в наследство на своите близки яркия спомен и пример за един непокорен и несломим дух, човек, който преследва своите цели и мечти докрай. 

-      Бащата Васил Карагьозов – учител, училищен и църковен настоятел, политик, индустриалец, почетен немски вицеконсул дарява средства за църкви и манастири, за Търновското старопиталище „Свети арх. Михаил”, за манастира „Св.вмч. Георги Зограф” Атон, за основания от него фонд „Бедни ученици” в Априловската гимназия, за Женско благотворително дружество „Майчина грижа”, за Червения кръст, за читалището и библиотека „Априлов-Палаузов”.



Кольо Карагьозов поема от своя баща немското консулство през 1934 г. и до края на годината той представлява интересите на немските граждани в Габрово и в региона. През 1935 г. консулството е преместено във Варна.
        

Кольо Карагьозов оказва безценна помощ на своя баща преп. Вениамин Схимонах, секретар на Зограф, да снабдява манастира с провизии. Той купува стоките, плаща за тях, освобождава ги от митница, изпраща ги към Атон.
        
Много големи приятели на Кольо Карагьозов са игуменът и монасите от Троянски манастир, който той често посещавал. Правел е много анонимни дарения за Светата обител. Известно е едно от 50 000 лв. през 1946 г. за изработване на иконостаса в църквата на Дряновски манастир. Това вероятно е последното му крупно дарение, защото една година по-късно народната власт национализира цялото му имущество на 23 декември 1947 г.



image



Съпpугата Иванка и дъщеpята Веселинка
Кольо Карагьозов е баща на двама сина и една дъщеря, които  са надарени с много човешки добродетели. 

image
Васил и Кольо Карагьозов

Васил, Божидар и инж. Веселинка Карагьозови са интелигетни, начетени, образовани, благородни, отговорни, съвестни хора, ревностни християни, дарители, включително на вещи и документи за Регионален исторически музей – Габрово. 
 


http://www.gabrovonews.bg/society/14347/

По възрастните габровци и днес си спомнят с дълбоко уважение за Кольо Карагьозов. Запомнили го като един перфектен счетоводител, упражнявал професията в продължение на много години в Първа придворна княжеска фабрика „Ив. К. Калпазанов” и станал един от най-талантливите в Габрово по онова време. Други са чували името „Лалугера”, което получил заради неговия изключителен ум и съобразителност. Но всички са категорични в едно – Кольо Карагьозов е бил един благороден и добър човек, с чувство за хумор; човек, който умеел да контактува с всякакви хора, без да натрапва своя влиятелния произход.   

  Автор: Елена Колева
  Снимките са от личния семеен архив на инж. Веселинка Карагьозова



Гласувай:
4



1. veselinka - Много ми харесаха снимките!
18.07.2011 15:09
Децата са били големи сладури, а дъщерята се казва като мен.
цитирай
2. veselinka - Но какво родословие има този човек -
18.07.2011 15:10
направо не е за вярване. Няма роднина, който да не е бил богат, успял и дарител.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3677061
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930