Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2011 19:55 - Утре Светата православна църква почита паметта на Св. пророк Исайя (ок. 675 г. пр. Хр.) и Св. мъченик Христофор
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6760 Коментари: 2 Гласове:
2



Утре Светата православна  църква почита паметта на Св. пророк Исайя (ок. 675 г. пр. Хр.) и Св. мъченик Христофор.
Св. пророк Исайя бил родом от Йерусалим, баща му бил брат на юдейския цар Амасия. Заради необикновената Божествена благодат той бил удостоен да види Господ Саваот на Небесния престол, обкръжен от шестокрили серафими. Живял и пророкувал 700 години преди Христа.

На 9 май Православната църква чества паметта на Светия мъченик и войн Христофор, пострадал за християнската вяра по времето на император Деций през 250 г.
Свети Христофор произхождал от земите на Ханаан и преди да приеме Свето кръщение се казвал Репрев – от гр. отхвърлен, изоставен, негоден. Имал висок ръст, притежавал завидна физическа сила, но лицето му било свирепо. Според преданието Свети Христофор имал много красиво лице, но за да се предпази от различните съблазни на живота поискал от Господ да му даде грозно лице и го получил.  
image



Още преди да приеме Свето Кръщение изповядвал Христовата вяра и изобличавал онези, които гонели и преследвали християните. За своите действия бил веднъж бил наказан жестоко, но той приел побоя със смирение. Били изпратени 200 войника, които да го отведат при Декий. Репрев се подчинил, а по пътя се случили множество чудеса и всичките войни, заедно с Репрев били кръстени от антиохийския епископ Вавилой.
Когато Репрев, вече като Христофор, бил заведен при императора, той се уплашил от неговата исполинска сила и решил да го застави да се откаже от Христовата вяра, но не със сила, а с хитрост. Императорът повикал две жени – блудници  Калиникия и Акилина. Заповядал им да накарат Христофор да се отрече от Христовата вяра и да направи жертвоприношение  на идолите.   Но вместо това, жените моментално се обърнали в Христовата вяра. Върнали се обратно при императора като му заявили, че са станали християнки. Той ги подложил на жестоки мъчения и те предали Богу дух като Свети мъченици.


image
  После императорът заповядал да сложат  Христофор в нажежен меден казан, но той не постарадал. След многото последващи   жестоки изтезания Христофор отново бил невредим. Накрая императорът заповядал да му отсекат главата с меч.  Бил обезглавен в Ликия - Мала Азия през 250г. Свети Христофор пострадал мъченически при седмото гонение против християните, предприето при император Деций (249 – 251).


image
  Множеството чудеса се случили след неговата мъченическа смърт и те обърнали в Христовата вяра 50 000 езичника.  За това разказва Свети Амвросий. По-късно Светите мощи на Свети Христофор били пренесени в Толедо, а от там в абатството Сен-Дени във Франция. Свети Христофор е почитан изключително много в Испания и болни от различни болести се обръщат към него за помощ.   В християнската иконопис Свети Христофор се изобразява с Младенеца на рамо. Западноевропейските художници като Йероним Босх, К. Витц, Албрехт Дюрер са посветили картини на Свети Христофор.  

image

image
Свети Христофор с Младенеца от Албрехт Дюрер


Източници: Православие.ру Икони и снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева  



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. veselinka - Отличен за постинга!!!
09.05.2011 07:20
Прекрасни икони и снимки!
цитирай
2. veselinka - Чувала съм, че
09.05.2011 07:22
когато Св. Христофор носел младия Иисус на рамото си, му казал, че е малък, а пък много тежък. Тогава Иисус обяснил, че носи всички грехове на света, затова тежи толкова много.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3677305
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930