Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2011 16:47 - Утре е Неделя Месопусна – Месни заговезни
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4523 Коментари: 3 Гласове:
3



Месни заговезни (Неделя Месопусна) е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден и е променлив през годините.

Месни заговезни спада към групата на т.нар. подвижни празници, които се празнува всяка година по различно време. Неговото отбелязване зависи от празника Възкресение Христово (Великден). Както се мени датата на Великден, така се менят и датите на празниците, свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, свързан с този цикъл. 

Името на празника идва от  глагола „заговявам”  (започвам да постя). От този ден до края на Великите пости - Великден, са забранени месото и месните продукти.

Предстои заговяване  от месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. Консумира се всякакво месо и колбаси – свинско, телешко, пилешко, кокошка или петел, приготвени по различни начини - печени, пълнени. На Месни Заговезни се приготвя баница с мас и извара.

На Месни заговезни младоженците отиват на гости на своите кръстници, родителите на булката, девери и др. Носят богати дарове – краваи, баници, ястия с месо, вино, ракия.  Искат  прошка като целуват ръка и казват: „Прости!” и получават отговор: „Простено!” От понеделник след Месни Заговезни започва седмицата, която завършва със Сирни Заговезни. През цялата седмица след „Месни Заговелки" се яде много сирене, извара, кашкавал, мляко, масло и яйца. Това трае в продължение на само на една седмица до Сирни заговезни, след които започват същинските пости. 

Това е последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището да пеят и играят хора. До великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчание. 

През цялата седмица (или само на Сирни заговезни) се палят огньове и се прескачат за здраве. Около тях в сряда, петък и неделя се връзват люлки, на които момците и момите се люлеят за здраве.  Около тях се играят хора и се пеят песни, тъй като след настъпването на постите след Сирни заговезни са забранени хорбта, люлеенето на люлки и всички веселия. В някои райони на страната се извършвал ритуалът оратници. Това са факли от слама, които всеки стопанин завъртал около главата си, за да бъдат прогонени бълхите от къщата. В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Светата православна църква припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Тъй като предстоящият празник Възкресение е най-големият християнски празник, то постите също са много строги. Ако през Коледните пости се разрешава консумацията на риба няколко пъти, то през Великденските само веднъж – на Благовещение (25 март).     Източници: Симеон Дочев, „Честит Имен Ден”, ИК „Християнин”, С. 2002 Томислав Дочев, „Народният календар – празници и вярвания на българите”, ИК „Анубис”, С. 1993 Елена Огнянова, „Традиции и празници в България", 2003 Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева   Авторски материал - при нарушение на авторските права ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!    



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. veselinka - Браво!
27.02.2011 18:57
Много хубав постинг и много интересна, полезна информация!
цитирай
2. анонимен - така
04.03.2011 11:53
така ме хвана яд, че не го прочетох миналата седмица. толкова ценна инфо давате
цитирай
3. анонимен - dobre blagodaria
04.03.2011 12:21
dobre blagodaria
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666481
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031