Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2011 16:04 - Сретение Господне (Зимна Богородица) в народните традиции
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2324 Коментари: 1 Гласове:
3



    Честито на именниците: Сретен (честен, доволен, радостен, успешен, пълен със сполука), Сретка, Сретко, Радост, Радостина, Радостин, Рада, Радка, Радина, Радой, Райна, Райка, Райничка, Радинела, Радомила, Весел, Весела, Веселина, Веска

Известен като Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне,  вторият празник от обредно-ритуалния комплекс Трифунци и един от четирите празника, посветени на Божията майка (Успение на Пресвета Богородица – 15 август – всяка година, Рождество – 8 септември всяка година, Въведение Богородично – 21 ноември всяка година).

Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).
Съвпада с четиридесетия ден от рождението на Иисус Христос, когато Богородица отива в Йерусалимския храм. Там благочестивият старец Симеон поема от ръцете й детето и казва: "Ето, Тоя лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на сама тебе меч да прониже душата - за да се открият мислите на много сърца". С тези думи той фактически осмисля целия бъдещ живот на Исус - въпреки че дава на човечеството един нов закон - закона на любовта, с което учението му става предмет на много спорове и противоречия. А страданията и кръстната смърт на любимия син като меч нараняват сърцето на Св. Богородица.
  В храма била и пророчица Анна.  Тя възторжено прославяла Бога, сподобила се да види Богомладенеца. Така праведният Симеон и пророчица Ана, изпълнени със светия Дух, потвърдили че младенецът е новороденият Месия.
За това, че присъствали в храма и познали в Младенеца бъдещия Месия, на  другия ден след този празник се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

Според народните вярвания:
През този ден не се работи никаква домашна или полска работа – шиене, плетене, предене, чистене, къпане, работа в градината или на нивата, когато времето е по-топло, защото децата ще се раждат белязани. Само се готви. Домакините месят  питки и ги раздават в две къщи.

Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата.
В народните представи Пресвета Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е "вълча Богородица", свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото - чрез житна жертва, сексуално въздържание (своеобразен пост) и редица забрани, имащи магически характер.
Предсказания:
Ако на този ден вали дъжд, ще вали през цялото лято. Ако има сняг, ще има и жито. Ако вземе човек пари на заем, цялата година ще взема и обратното. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско. Младите момичета вярват, че какъвто мъж първи срещнат на този ден – такъв ще бъде и техния бъдещ съпруг – по външен вид и по характер. Затова празникът се нарича Сретен или Обретен.     Източници: Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С. 2002 Томислав Дочев, Народният календар – празници и вярвания на българите, ИК „Анубис”, С. 1993 Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева   Авторски материал - при нарушение на авторските права ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!




Гласувай:
3



1. veselinka - Честито на всички именници!
02.02.2011 09:27
Поздравления! Много интересно написан текст, изключително приятен за четене!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665676
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031