Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2011 12:58 - Днес честваме Прохор Пшински, непознат светец с интересно житие
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1803 Коментари: 0 Гласове:
1



В областта Овчо поле - Македония живеело се­мейството на благочестивите Иван и Мария. Те дълго време били бездетни, поради което непрестанно се молили на Бога да ги дари с чедо. Бог чул искрената им молитва и ги дарил с мъжка рожба, която кръстили Прохор.

  Когато Прохор пораснал, родителите му за­почнали да мислят за неговото задомяване, та родът да бъде продължен и да има на кого да ос­тавят значителния си имот. Това не било по воля­та на Прохор и той се чудел какво да направи. В такова състояние, един ден той отишъл в църкваи там чул в Ев а н г е л и ­ето думите на Христос: “Който оби­ча баща си и майка си повече от Мене, не е достоен за Мене. Кой­то остави… или жена, или деца… заради Мо­ето име ще получи сто­кратно и ще наследи жи­вот вечен!” /Мат.10:37; 19:29; Лук.18:29-30/. Тези думи на Спасителя поразили младия човек и той ведна­га изоставил всичко и се устремил към пустиня­та Нагориченска в Жиглиговския край, където се поселил в една пещера. Там се отдал на строг аскетичен живот в продължение на 32 години без да види друг човек, освен  дивите зверове.  


image
  Свети Прохор Пшински   По Божие допущение веднъж светецът видял една сърна, която търсела спасение от преслед­ващия я ловец. Тя дошла до Прохор и положила главата си в скута му. Не след дълго дотичал и ло­вецът. Когато той видял пустиножителя сепнал се и понечил да се отдалечи. Тогава Прохор го по­викал и обръщайки се към него по име му казал: “ Диогене, не бягай, а се върни! От тука отиди в Цариград, за да станеш цар. Но когато се възка­чиш на престола, помени и мене, стареца, че съм ти предсказал това!” Диоген си отишъл, чудейки се на думите които чул.     След време Прохор се преселил в друга пещера в която прекарал още 30 години. Когато предузнал с духа си наближаването на смъртния час, светецът отправил молитва към Бога за душата си и за всички хора и починал на 15 януари. Тялото му остава нетленно.    image


 Свети Прохор Пшински   Когато Диоген се възцарява на Византийския престол под името Роман Диоген (1067-1071) све­тецът му се явява на сън и му припомня случката със сърната. Поразен от съня императорът заповядал да се открие мястото, гроба. Мощите, които били нетленни и мироточиви да бъдат пренесени в Цариград.   По Божие допущение, обаче, те остават там, край река Пчиня. Със средства на импера­торът, там е изгра­ден манастир на името на Св. Прохор и в специален ковчег мощи­те били поло­жени в храма, отдясно на ол­тара, в наро­чен параклис. На мястото стават много чудеса и все­ки, който оти­вал там с вяра получавал удовлетворение на своята молба.   По-късно манастирът е обновен от крал Сте­фан Милутин, а през 1489 г. църквата му е зографисана наново. Има сведения за функциони­рането на манастира през ХVІІ  и ХVІІІ век, но през 1817 г. е ограбен от албанци,  турци и запада.
 




image   Свети крал Стефан Милутин, чиито чудотворни мощи днес се съхраняват в църквата „Света Неделя” в София     През следващите години Пчинският манастир е управляван от свещеници и видни граждани на близкия град Враня. През 1841 г. манасти­рът изгаря при пожар, заедно с пазените в него мощи на Свети Прохор Пшински. В средата на века са построени нови манастирски сгради, през 1870 г. известният иконописец Дичо Зограф преработва част от стенописите в църквата, а през 1899 г. тя е разширена и зографисана.

Най-ранните образи на Свети Прохор Пшин­ски са от църквата „Свети Георги“ в Старо Наго­ричане и от Ленсовския манастир.

Св. Паисий Хилендарски пише в „История славянобългарская”: "Свети Прохор Пшински, прекарал в Пшинската пустиня, в Скопска епархия, богоугоден, свети чуден живот. Имал пророчески дар и предсказвал за много неща, както обширно е писано в неговото житие. И досега от неговите свети мощи тече целебно миро."

  http://www.youtube.com/watch?v=pAV_ow9oCpM&feature=related     http://www.youtube.com/watch?v=5TaSsGyWMYA&NR=1       http://www.youtube.com/watch?v=jzZ8CNrvThM         Източници:   Жития на светиите, Синодално издателство, София, 1991 Православие.RU Ставрофорен иконом Николай Коцев от изданието на    ХРАМ  СВЕТИ   СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ”, 9 януари 2011 Икони и клипове: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3676811
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930