Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 14:16 - В подготовката на храни и напитки за Новогодишното празнуване не забравяйте да осигурите и лекове против махмурлук
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2624 Коментари: 1 Гласове:
2



2011 г. ще бъде Годината на Заека, според китайския хороскоп. Затова запознати с източната астрология съветват да не се сервират ястия със заешко месо на Нова година, за да не бъде разгневен символът на настъпващата година.   Махмурлук За да се предпазим от   махмурлук трябва да пием умерено. 100 г ракия, водка или коняк изискват между 4 и 5 часа, за да се преработят от организма, а същото количество бира, вино или шампанско -  1,5 – 2 часа. Така че, ако на сутринта искате да сте във форма, направете си сметка какво количество алкохол можете да изпиете. Не прекалявайте с алкохолните вечери, защото при всяко напиване загиват хиляди нервни клетки, които после не се възстановяват. Махмурлукът може да бъде с различна сила в зависимост от качеството и вида на консумирания алкохол. Симптомите включват главоболие, гадене и световъртеж. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и прекаляването с него води до главоболие. Но когато се случи да  прекалим с алкохола и смесим няколко вида,  се появяват  следните проблеми:

Един от неприятните ефекти на алкохола е дехидратацията на организма. Той предизвиква обезводняване на организма, защото стимулира бъбреците да отделят вода повече от необходимото.  Алкохолът пречи на секретирането на хормона вазопресин, което от своя страна води до дехидратиране. То пък изостря махмурлука.
Решението  е просто и се нарича вода. Единият вариант да използваш лечебните й свойства е да се пие  голямо количество вода в края на алкохолната вечер, а другият – да се пие по време на самата вечер. Между коктейлите, шотовете или двойните уискита нищо не  пречи да се изпиват  по чаша вода на всеки два часа – това ще предотврати дехидратацията и ще улесни сутрешното ти ставане.
Хранене

Приемане на алкохол  на гладен стомах дава почти 100% гаранция за бързо и безпаметно напиване и тежък махмурлук. Затова е добра идея преди да се отидеш на парти или купон  човек да се нахрани добре. Ако стомахът е празен, алкохолът се усвоява ускорено и ефектът му е по-бърз и забележим. Ако обаче в стомаха има храна, тя задържа алкохола по-дълго и гарантира по-бавното му обработване от организма. Колкото по-дълго време прекарва алкохолът в стомаха, толкова по-лесно организмът ти го разгражда.

Разбира се,  трябва да се има предвид, че колкото и обилно да се вечеря, ако след това пиеш концентрати часове наред, няма да можеш да разчиташ на храната да бъде  спасение  от махмурлука.


Сокове

 Отново преди лягане да се прпиемат течности,  само че не вода, а сок – портокалов или доматен. Причината този метод да действа се нарича фруктоза – тя ускорява метаболизма и така помага на организма по-бързо да се отърве от алкохола. Проблемът с този метод обаче е, че за да има ефект, една чаша не е достатъчна. Трябват около десетина, така че може би вариантът с водата все пак е по-добър. 


   

Бира


 Ставате, чувствате  се ужасно, боли ви глава, гади ти се.  Изпивате  няколко бири и вече е много по-добре. Да, но това е само привидно. По този начин само се отлага  неизбежното – рано или късно ефектът от многото алкохол ще се прояви. Освен това да се лекува махмурлук с още алкохол, бил той и бира, не е добра идея, защото може да се пристрастим.   Според някои учени алкохолите със светъл цвят – бяло вино, водка, джин – не предизвикват толкова тежък махмурлук, колкото тъмните алкохоли – червено вино, бира, ликьори. Това донякъде е така, но важи само за умерени количества. Ако изпиете  една-две бутилки бяло вино, не  разчитайте, че цветът му ще ви спаси от гадното събуждане на сутринта.

Аспирин

Два аспирина преди пиянска вечер вероятно ще предотвратят главоболието на сутринта, но няма да се справят с гаденето. Освен това ще раздразнят стомаха, така че не са добър вариант. Също така не е препоръчително с тази цел да се гълтат лекарства, съдържащи парацетамол, защото той, в комбинация с алкохола, уврежда черния дроб.
За да компенсирате загубата на магнезий и калий, изпийте чаша бананов млечен шейк . Ободряващ шейк Млечен бананов шейк се приготвя с половин чаша прясно мляко, 1 банан и 2 супени лъжици мед. Той възстановява загубата на калий, отделен с урината, а медът повишава нивото на крьвната захар, което намалявапри прием на алкохол.

Не пробвайте и с кафе - то може да причини треперене, освен това има дехидратиращо (диоритично) действие.   Движение

Това е може би най-добрият съвет. Ако се събудите с тежък махмурлук, най-добре изтичайте до фитнеса – освен една добра тренировка се отделя  обилно  количество пот и така организмът се разтоварва.  

Народни средства
Много хора препоръчват топла супа на сутринта, най-добре шкембе. Чували сме и за диня – вероятно заради високото й съдържание на вода,  за зелева чорба (армея).
Очистващите свойства на зелето  - суровото зеле от векове е традиционен лек за махмурлук и се смята, че очиства черния дроб от токсините. Оказва и защитен ефект върху лигавицата на храносмилателния тракт и предпазва стомаха и червата от вредното въздействие на алкохола.

Билколечение   На всеки час пийте по една чаша чай от следните видове, докато почувствате подобрение:  
• Чай от розмарин облекчава главоболието и помага на черния дроб да се освободи от токсично действащия алкохол.
• Чай от морски бял трън или от глухарче също спомага за детоксикация на черния дроб и пречистване на кръвта.
• Чай от кората на върба, която се оставя да поври 10 минути, съдържа естествени вещества, подобни на аспирина, конто облекчават главоболието.
• Чай от лайка успокоява раздразнените стомах и черва.


Ментова тинктура, ментов спирт – 20 капки ментова тинктура/спирт се разтварят в една чаша хладка вода. Изпива се наведнъж. Това лекарство за махмурлии помага за по-бързото преминаване на опиянението и намалява главоболието.



Зелев сок, сок от кисели краставички и т.н. – солта в тях не просто компенсира дефицита на сол в организма, но и позволява водата да се задържи в кръвоносните съдове.
Амоняк – 5-6 капки амоняк се слагат в една чаша хладка вода. Приема се за бързо изтредняване.

Яйце – разбийте сурово яйце, смесете го с оцет, сол и лют кетчуп. Изпийте го на един дъх и махмурлукът ви ще се облекчи.

Млечна смес – прибавете към чаша мляко 2 с.л. рициново масло и за малко нагрейте сместа на котлона. След това сложете малко смлян черен пипер и изпийте „коктейла”, докато е топъл. Това е една от най-добрите рецепти против махмурлук.
Ошав или компот – ако предишните дни сте си сварили сухи плодове или имате вкъщи компот, непременно използвайте предимствата им. В тях има и фруктоза, и калий, и натрий, които помагат на организма бързо да се освободи от токсините.
Чай или айрян – слаб чай с мед и лимон или чаша освежаващ айрян ще ви помогнат да се избавите от сутрешното главоболие.


Витамини – приемането на таблетки витамини ще подкрепи организма ви.


Доматен сок – две лъжици доматен сок се смесват с един суров жълтък, малко лимонов сок, сол и пипер (червен и черен).

Хомеопатия: Приемайте на 30 минути до 6 дози Nux vomica, ако ви се гади, но не можете да по-върнете.


Новости в лечението на махмурлук   Ново средство за борба с махмурлука предлагат група руски учени. Вместо да се наливате със сок от кисело зеле и да закусвате с лютива и ароматна шкембе чорба само, за да преборите неразположенията, появили се в резултат на пиянството, те са решили проблема чрез SEO оптимизация. За какво става дума? Руснаците се славят като народ, чийто пръв другар е водката, затова случаите на алкохолно опиянение там хич не са рядкост. Какво друго може да прави човек обаче, когато главата го боли, та се цепи, а навън е минус 15 градуса. Да седне пред компютъра и да работи, за да забрави болката, лошия дъх и отънелите джобове. SEO оптимизацията е едно от онези занимания, които така могат да те увлекат, че да забравиш за всички изброени по-горе симптоми. А какво по-добро от това – главата престава да ви боли, забравяте къде и с кого сте били миналата вечер, онлайн сте и следите всички планове на приятелите си, пък и реализирате финансови постъпления за нова шумна веселба.   Източници: Лекар.BG Zdrave.log.bg Средства срещу махмурлук, Вратовръзка.BG Компютърджии церят махмурлука със SEO, Махмурлук.ком




Гласувай:
2



1. veselinka - Браво!
02.01.2011 17:43
На всеки може да му се случи да прекали с твърдите напитки. Тук има много полезни съвети, които е хубаво да ги знаем. Например кафе никога да не се дава на препил - не го знаех, но човек може да се подведе, защото кафето действа ободряващо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3681848
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930