Постинг
26.12.2010 15:20 -
Свети Стефан в народните вярвания
Честито на всички именници: Стефан (гр. Венец), Степан, Стефко, Стефчо, Стефка, Стефанка, Стефания, Стефанида, Стоян, Стоянка, Венцислав, Венцислава, Венци, Венка
Народът празнувал Стефановден като продължение на Коледните чествания. За него казват, че „затваря кръга” от големите християнски празници.
В някои части на България по-младите отивали на гости на своите кумове и по-възръстни роднини да им честитят именниците, а ако няма такива, да им честитят Рождество.
В други части от Стефановден започват празниците в чест на мишките, които продължават до зимния Кръстовден (5 януари).
На празника не се върши никаква работа с остри предмети и домакинска работа - предене, шиене, тъкане, чистене, къпане, пране, с изключение на готвене, за да не нападат вълци стадата и овчарите. Не се изхвърлят пепел и въглени на двора, за да не се плодят магьосници и бродници. Строго се спазвала и половата забрана, защото децата заченати през дните след Рождество (т.нар. мръсни дни) се раждат с недъг.
Няма специални ястия, които се приготвят за този празник, но трапезата изобилства с прясно месо и продукти като кървавица, бабек, пача, варени свински крака и уши. Източници: Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С. 2002 Томислав Дочев, Народният календар – празници и вярвания на българите, ИК „Анубис”, С. 1993 Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!
Народът празнувал Стефановден като продължение на Коледните чествания. За него казват, че „затваря кръга” от големите християнски празници.
В някои части на България по-младите отивали на гости на своите кумове и по-възръстни роднини да им честитят именниците, а ако няма такива, да им честитят Рождество.
В други части от Стефановден започват празниците в чест на мишките, които продължават до зимния Кръстовден (5 януари).
На празника не се върши никаква работа с остри предмети и домакинска работа - предене, шиене, тъкане, чистене, къпане, пране, с изключение на готвене, за да не нападат вълци стадата и овчарите. Не се изхвърлят пепел и въглени на двора, за да не се плодят магьосници и бродници. Строго се спазвала и половата забрана, защото децата заченати през дните след Рождество (т.нар. мръсни дни) се раждат с недъг.
Няма специални ястия, които се приготвят за този празник, но трапезата изобилства с прясно месо и продукти като кървавица, бабек, пача, варени свински крака и уши. Източници: Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С. 2002 Томислав Дочев, Народният календар – празници и вярвания на българите, ИК „Анубис”, С. 1993 Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. mt46
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. mt46
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata