Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 20:41 - Българските традиции за Бъдни вечер
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4853 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Името „Коледа” е произлязло от римските тържества, наричани „календи” и свързани с „новото слънце”, което се появява след най-дългата нощ. По-прагматичните филолози твърдят, че „коледа” е свързана с глагола „коля” прасе, защото в миналото са колели прасенцата, точно след като свършат постите. Християнството отдава голяма почит на Бъдни вечер. Това е времето, когато става раждането на Иисус Христос – Спасителя на човечеството в човешки образ. До ІV век в обредната практика на православната църква няма празник, посветен на Рождество Христово. Отбелязвани са кръщението, разпятието и възкресението. Но хората не се отказват от езическите традиции за новото слънце, затова и църквата го включва в своята обредност. В католическите страни Рождество се посреща изключително пищно – печена пуйка и други меса, деликатеси и всичко, което хората обичат. За разлика от тях, в православното християнство се спазват традициите на постните гозби. Вечерта срещу Рождество цялото семейство се събира за тържествена вечеря. Домакините са приготвили постни ястия нечетен брой – боб, сарми, жито, ошаф, тиквеник, зелник, пълнени пиперки с ориз или боб, питка, лук, чесън, мед, орехи, плодове, вино,  ракия. Най-възръстният мъж запалва празничен огън, който се подклажда от прикаден и миросан бъдник. Бъдникът е специално отсечен пън от дъбово или крушово дърво, който ще гори през цялата нощ. Когато поставя бъдника в огнището, той нарича: „Колко искрици, толкова пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!” Вечерята започва със запалване на свещ и тамян в кадилницата,  прочитане на Рождествена молитва, която завършва с „Амин”, прикадяване на трапезата и цялата къща, за да бъдат прогонени лошите енергии.   Най-възрастния член на семейството разчупва питката, като първото парче се отделя и се слага пред иконата на Богородица. После се раздава на останалите членове на семейството – от най-възрастните към най-младите. Всеки член на семейството трябва да опита от всички ястия, за да му върви през цялата година. Всички си вземат по 1 орех и по него гадаят за бъдещето. Ако орехът е пълен, човекът няма да боледува през цялата година. Трапезата не се вдига през цялата нощ. Всички чакат да настъпи полунощ и да дойдат коледарите. В някои части на България празничните ястия се нареждали върху слама, с която после връзват плодните дръвчета, за да раждат изобилно. На други места домакините слагали люспи от Никулденския шаран под съдовете с ястията, за да е богата годината. Любопитно: Хлябът на Бъдни вечер и на Коледа е центърът на трапезата. Около него се събира фамилията, около него се изричат добрите наричания и благопожеланията. Самият хляб е жертвоприношение и магия, защото е направен от бяло, пресято седем пъти брашно и е кръгъл като слънцето. Той е еманация на всичко, което слагаме на масата, и освен това е равен на Бога. Галя Чохаджиева етнограф при РИМ – Велико Търново обяснява, че  сурвакарските кравайчета – колачета, са три вида, и са специални за момичета и момчета, а другите хлябове са кръгли. Задължително се прави т.нар. Богова погача и тя се украсява с кръст, слагат се в четирите посоки на света топчета и допълнителен кръг, който играе ролята на пазител. В по-ново време жените украсяват питата с много цветя. Тези хлябове се правят с квас, за да бухнат добре, и в това също има символика - да избуяват здравето и добруването. Освен това символиката е магията на хляба.

Прави се и погача, в която се вплитат най-голямото пожелание - да се роди всичко. Тази пита се разчупва вкъщи на трапезата. Върху нея се изобразява орачът с ралото и всички символи, които жената слага, всъщност следват пътя на хляба от засяването до изпичането му. На Бъдни вечер и на Коледа се прави и превит кравай, за който се пее в коледарските благословии. С тези превити краваи се изявяват момите, които организират своеобразно състезание коя ще омеси по-хубав кравай, за да го даде на своя любим в коледарската дружина. Жена от пълна къща трябва да замеси питата за Бъдни вечер и Коледа. Тази жена трябва да е чиста, тоест да не е в цикъл, да не е губила наскоро близък човек, да е облечена в чиста дреха, специално за случая. И тази жена не трябва да е повтория, което ще рече, че не трябва да е омъжвана втори път.
След това хлябът се поставя като на престол. Някога нашите предци са постилали на пода слама, която също е свързана с хляба, и чист месал. В средата на трапезата са поставяли хляба. Той задължително е свързан със старея, или с най-възрастния човек в семейството. Този човек е мостът към предците, той е човекът, който стои близо до онези, които са вече в отвъдното, и може да измоли тяхната помощ. Той е този, който предава всичко това на следващия по възраст. Хлябът задължително се разчупва от най-възрастния. И той раздава от него от дясно на ляво, в българската традиция това е добрата посока, защото другата е свързана със смъртта.  
 
Традицията е повелявала всички да седнат на трапезата едновременно, за да узреят едновременно житата. Когато стават от трапезата, да стават и ходят наведени, за да полягат в една посока житата. Всички действия и ритуали, които хората са спазвали на този празник, са били с идеята да бъде осигурен хлябът.

Всичко, което хората слагат на трапезата за Бъдни вечер, отново е свързано с това, което ражда земята. Задължително трябва да има жито, пуканки, плодове.
На Коледа до хляба застава месото.В старата ни традиция има нещо много интересно, което ние вече сме позабравили. Понеже свинското е тежко месо, преди да хапнат от него, след 40-дневен пост хората са хапвали печено врабче, което е пожелание младите да летят като врабчето, а на старите да им е леко като на врабчето. На българската коледна трапеза обезателно се е слагала и печена кокошка. Имало е сладка баница, която в градската култура се превръща в сладки и торта, пресни плодове и сред тях на най-голяма почит е била ябълката. Тя в родната традиция е райският плод. На Коледа се ходи на гости по старшинство и задължително при кръстниците с хляб, печена кокошка и вино, или това са тялото и кръвта Христови.

Източници: Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С.2002 Томислав Дяков, Народният календар – традиции и вярвания на българите, „Анубис”, С.1993 Сашка Александрова, Регионалният исторически музей пази различни пити за Бъдни вечер и Коледа, в-к Борба / 22.12.2010   Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!  



Гласувай:
5



1. veselinka - Благодаря за информацията.
27.12.2010 07:48
Някои от съветите ги спазихме на Бъдни вечер!
цитирай
2. анонимен - въпрос.. ?
28.11.2011 18:09
за кой край се отнасят тези традиции, или са смесени ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665563
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031