Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2010 10:38 - Индивидуални ортопедични стелки
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 17290 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.12.2010 17:16


Понякога не си даваме сметка, че  дори и леката болка в краката може да е свързана със сериозни проблеми. Когато ходим, петата се движи встрани заедно със стъпалото. Ако тя се движи правилно, стъпалото пружинира и възстановява извивката си. Но ако петата се движи прекалено встрани, стъпалото не пружинира и не може да възвърне нормалното си положение. С времето това прекомерно движение може да предизвика проблеми. Петата стъпва първо с външната си страна. Меките тъкани (мускули, сухожилия и ставни връзки) са отпускат. Кракът се изправя, нагажда се към неравната повърхност и поема удара от съприкосновението. В средно положение петата е точно под глезена и предната и задната част на крака са на една линия. Кракът с лекота понася тежестта на тялото. Когато петата се повдига, тя се измества леко навътре. Мускулите, сухожилията и ставните връзки се стягат. Кракът възстановява извивката си, за да могат пръстите да отблъснат тежестта на тялото от повърхността.

Когато стъпалото се изправи прекалено много, някои кости трябва да понасят твърде голяма тежест. В тези области мускулите се напрягат повече и така за сухожилията и ставните връзки е по-трудно да задържат костите и ставите по местата им. След време основата на стъпалото или петата могат да се подуят или да се усети болка, или да се появи кокалче на големия пръст. Когато стъпалото се изравни прекалено, глезенът и петата не се изравняват в средно положение. Кракът се натоварва под тежестта на тялото.
  Плоски стъпала
Много бебета се раждат с плоски стъпала. Това обикновено се променя, когато започнат да се изправят и да ходят. Децата с плоски стъпала, или с паднали сводове, може да не успяват да се развиват толкова бързо колкото другите деца, заради допълнителното натоварване на стъпалата и краката им. Обикновено педиатрите проверяват за такъв проблем.



image

Възрастните обаче трябва сами да се грижат за своето здраве. Хора с болезнени плоски стъпала или прекалено високи сводове задължително се нуждаят от лечение. От такова лечение се нуждаят и хора с болки в глезените, коленете или кръста, които са свързани с плоски стъпала или високи сводове. Причините за плоските стъпала са много, но в напреднала възраст намалената активност и увеличеното тегло спомагат за механичните деформации на краката. Плоските стъпала могат също да предизвикат появата на шип на петата и/или плантарен фасциит.   Ако чувствате болки в ходилата или имате съмнения  за плоско ходило, направете си прецизен дигитален анализ на стъпалото  с помощта на модерна апаратура. Ако се окаже, че сводовете на стъпалата ви са започнали да падат поради повишено тегло,  обездвижен начин на живот, неудобни обувки  или по друга причина,  можете  да си купувате обувки с ортопедични стелки или да си сложите готови  ортопедични стелки във вашите обувки.  

image


image
  Готови ортопедични стелки

Ортопедичните помощни средства се използват, за да се контролира нарушената функция на стъпалото. Когато не функционира правилно, стъпалото предизвиква болка. Ортопедичните помощни средства поддържат връзките и костната структура на стъпалото, като по този начин облекчават болката. Но могат да ви  бъдат изработени индивидуални  ортопедични стелки.   Изработването на индивидуални ортопедични стелки чрез тази апаратура преминава през 3 етапа:   Първият етап е диагностика. Пациентът стъпва върху една тензометрична платформа, която измерва натоварването върху стъпалото както в статика, така и в динамика. Това дава детайлна представа дали правилно се разпределя тежестта на тялото върху стъпалата и дали съществуват някакви проблеми. Ако е необходимо диагностика може да се направи и чрез поставянето на динамични стелки в обувките, които подобно на холтер запис на сърцето записват натоварването върху стъпалото при по -продължително ходене, бягане, скачане и т.н. Данните от тензометрията се съхраняват в компютъра, което позволява проследяване на ефекта от носенето на индивидуалните ортопедични стелки и сравнимост на резултатите. След това пациентът стъпва върху 3D скенер, чрез който се получава 3D образ на ходилото.   Втори етап: софтуерна обработка на резултатите и компютърно моделиране на индивидуалните ортопедични стелки.   Трети етап - изработване на стелките. Това става чрез тридименционална фреза. За изработването на индивидуалните стелки се използват материали с различна плътност. Изборът става въз основа на проблема, който има конкретният пациент, килограмите и неговата физическа активност.




image
    Индивидуални ортопедични стелки

  Системата за изработване на индивидуални ортопедични стелки намира широко приложение:
-  При ортопедични заболявания: спаднал надлъжен/напречен свод, криви ходила, други деформации на ходилото, скъсяване на крайници, болест на Morton и др.;

- При диабетици - за диагностика, профилактика и лечение на диабетното стъпало;
 
- При ревматични заболявания - ревматоиден артрит и свързана с него деформация на ходилото;
 
- При хора с наднормено тегло и спадане на свода във връзка с излишните килограми;
 
-  При бременни жени - за профилактика на спаднал свод;

- При кожни заболявания на ходилото - мазоли, кокоши трън;
 
- При професии, свързани с продължително стоене прав (стоматолози, лекари-хирурзи, сервитьори, фризьори, строителни работници и др.);

-    При спортисти;
    За такава диагностика се поинтерисувайте в аптеките и магазини   за санитарни материали и  протези, в ортопедичните кабинети или в клиниката по ортопедия в Горна баня.   Цената на самата диагностика варира между 15 – 20 лв. Цената на индивидуалните стелки е между 45 – 55 лв.  

Снимки: Интернет


  Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!


Тагове:   ортопедични,


Гласувай:
3



1. veselinka - Много добре!
13.11.2010 07:32
Много полезна и важна информация! Преди години нямаше такава техника и много хора незаслужено страдаха и се мъчеха с болки в краката без да знаят истинската причина. Сега вече е лесно и е хубаво да се възползвате от тази идея!
цитирай
2. анонимен - bix iskala individyalni stelki, no ...
08.11.2011 17:41
bix iskala individyalni stelki, no kakva e cenata za izrabotvaneto
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665978
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031