Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2010 18:43 - Мощи на Свети вмч. Мина
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7797 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 19.12.2010 17:17


 Свети Мина помага за откриване на изгубени вещи и душевно равновесие. Свети Мина е известен като чудодеен лечител и прочут със смелостта си воин. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път.


image

Св. Мина закриля  жените и женската чест от насилници, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Има една легенда, която разказва как млада жена на име София тръгнала да се  поклони на  Светеца. По пътя я настигнал един войник. Той слязъл от коня, закачил поводите му на крака си и хванал жената. София дълго се противила и когато силите й я напускали, тя се помолила на Свети Мина да я спаси. В същия миг конят се подплошил и побягнал, повличайки след себе си войника. Голяма била изненадата на войника, когато конят спрял пред храма на Св.вмч. Мина.



image

Икона на Свети Мина в храм „Света Троица” - Габрово
Свети Мина помага на хромите да проходят, немите да проговорят, на младите предричал щастлив и Богоугоден брак или успяват да измолят рожба.     Обрадовски манастир „Св.вмч. Мина”  до София Един от най-старите и известни девически манастири около София, само на около седем километра североизточно от столицата, е Обрадовският "Свети Вмч. Мина".


image

Според преданието Светата обител е основана още в римско време, а през ХІ век на това място е имало огромен християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора, където поклонниците, тръгнали за монашеската република на Атон (Гърция), получавали своеобразни "визи". През Средновековието той е част от Софийската Мала Света Гора – пръстен от манастири около днешната ни столица. Кръстоносните походи и османските нашествия постепенно заличават напълно следите на Светата обител, но споменът за манастира на името на светеца-воин Мина остава в легендите, предавани през поколенията. През 1927 г. селяни от Обрадовци забелязали останки от стари зидове, а баба Бона от село Григорево, която открила над 100 унищожени църкви и манастири, им показала мястото, където били основите на стара църква и олтарна абсида, до която било аязмото със светена вода на манастира. При разкопаването били намерени части от кръст и кандилница, които се съхраняват в Църковно-историческия музей.

Християните започнали да събират средства за възстановяване на манастира и през 1942 г. са положени основите на сегашния храм, който бил завършен и осветен след три години. По-късно са построени няколко параклиса, а в олтара на посветения на Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, е вградено аязмото със светена вода. В деня на Св.вмч. Мина  отец Любен Коларски, който над 30 години е свещеник в Обрадовския манастир "Св. Великомъченик Мина" споделя, че в момента у нас има глад за черно духовенство, много малко са монасите и монахините и голяма част от манастирите се обгрижват от енорийски свещеници.

"Днес има нужда от повече монаси за да се молят за хората, защото Господ Иисус Христос е казал, че ако има само един праведник да се моли за другите, то всички ще бъдат спасени," казва свещеникът. Те могат да развиват и просветителска дейност, да отпечатват икони, църковна книжнина и да ги разпространяват, да помагат на хората.

"Сега когато се върна част от манастирския имот – земите и горите, тези монаси и монахини могат да обработват част от земята, другата да я дават под наем, могат да гледат животни за препитанието си, може да се направят и сиропиталища, както и да помагат на болни хора.

 Монахът трябва да бъде в Божия храм и да се моли за душите на другите, но когато има нужда, той може да отиде в болница, в затвора, за да посъветва, защото е казано, че не само с пари човек може да помага. Една блага дума ако се каже, може да се спаси човешка душа, той може да помогне на този човек да тръгне от лош път към доброто".

Обрадовски манастир  има голяма икона на Св. Мина,  която е чудотворна. Иконата се намира по настоящем в преддверието на църквата.


image



image
    В памет на Св.вмч. Мина, живял в Египет, Православната църква в Египет е издигнала православен  манастир  „Св. вмч. Мина” в гр. Александрия, Египет. http://www.youtube.com/watch?v=KseCZfGm-NI   Частица от Светите  мощи на Свети Мина са донесени в България от Египет и дълго време са се съхранявали в Преображенския манастир. Тогавашният търновски митрополит Софроний ги взел на съхранение. Преди смъртта си ги предал на наследника си Стефан, а той пък на свой ред на сегашния владика Григорий.
Частица от мощите на Свети Мина беше вградена на 21.11.2008 г. в  параклис в центъра на Велико Търново сpещу РДВР. Това е първият подобен ритуал в България през последните 100 години. По време на ритуала Митрополит Григорий  бил със специално ушита за целта дреха, която в края на службата е разрязана на парчета и раздадена на присъстващите миряни.



image
  Стенописите и иконите в новопостроения параклис “Свети Мина” са направени от шестима иконографи при пълно спазване на всички канонични изисквания и съобразени с традициите на търновската живописна школа.          image                     
На 18 септември 2009 г. Чудотворната икона "Успение Богородично” и мощите на Св. Мария Магдалена, Св. Панталеймон, Свети Мина и Св. Яков пристигнаха  в Петрич за поклонение. Свети мощи били придружени от игумена на Атонския манастир „Св.вмч. Георги Зограф” дядо Амвросий, неговият йеромонах Висарион и Неврокопския митрополит Натанаил.
    Снимки: Интернет и личен архив     Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!        


Тагове:   мина,   мощи,


Гласувай:
3



1. veselinka - ПРЕКРАСНО!
11.11.2010 08:26
Много интересен и полезен материал, и клипът е точно на място добавен. Големи похвали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665517
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031