Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2010 16:12 - Утре честваме Събор на Свети арх. Михаил
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6295 Коментари: 2 Гласове:
2



След като сме почели нашите починали близки на Архангаливата задушница, Светата православна църквата е определила 8 ноември  в чест на Светите ангели и най-вече на Св. Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили.



image


Един от висшите ангели – Денница (Ис. 14:12) се възгордял и чрез своето падане увлякъл множество други духове. Но всички ангели, под началството на Св. Архистритиг Михаил, които останали верни на Господа, продължавали да Му служат и да възпяват славата Му.




image


  На Църквата Божия са известни имената на Седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое особено служение.
  • Словото Божие представя Св. Архистратиг Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола.
  • Архангел Гавриил според Св. Писание е известител на тайните Божии;
  • Рафаил – церител на недъзите;
  • Уриил – просветител на душите;
  • Салатиил – почита се като молител и застъпник пред Бога;
  • Йехудиил – прославител на Господа;
  • Варахиил – подател на Божиите благословения.

image


Събор на архистратиг Михаил и небесните сили
Всички ангели се считат пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва – "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".
На този ден в храмовете се отлужва тържествена литургия.  Свети Архангел Михаил е наричан от българите „Хрангеловден”, „Архангеловден”, „Свети Рангел”, „Араламбо”. Празнува се през ноември, защото това е деветият месец след създаването на света, считано от март. Според църковния канон има девет ангелски чина (сана) разпределени в три йерархии - горна, средна и долна. За това пише ученикът на апостол Павел - Св. Дионисий Аеропагит, който се издигнал на третото небе и там разбрал разликата между ангелските чинове.



image


Този празник е въведен официално от църквата като противодействие на юдеите еретици, които били идолопоклонници и езичници и се прекланяли пред небесните тела - слънце, луна и звезди. Те приемали, че ангелите са създали видимия свят и дори са по-висши от Христос. С официализирането на празника православната църква налага идеята за появяването на деветте ангелски чина в деня на Страшния съд, наричан „Ден осмий”.



image



Празникът е посветен на Архангел Михаил (Свети архистратиг Михаил), защото той е „чино-началник и воевода” на всички ангели от йерархията - серафими, херувими, сили, власти и начала. Светият архангел  е водач на небесните сили и борец против духовете на тъмнината.



image

Чудото, извършено от  архистратиг Михаил в Колоса (Хонек)



image
Чудото, извършено от архистратиг Михаил в Колоса (Хонек)     Във филма по-долу е разказана историята на чудото:    http://video.mail.ru/mail/tarantella17/396/3996.html    
Според народния култ при подялбата на света между „братята светци юнаци” Господ поверил на Св. арх. Михаил  душите на мъртвите. Той е справедлив и милостив, но и неумолим изпълнител на Божията воля и се спуска при всеки, когато настъпи часът му, не пропуска нито богати, нито бедни. Така го описва и Елин Пелин в разказа „Най-справедливият”.




image



  Архангел Михаил примамвал душата със златна ябълка и с нож или сабя я изваждал от тялото на умиращия. Затова народът нарича светеца още „вадидушник”, „душевадник”. Той отвеждал душата в отвъдното, където заедно със Св. Петър я изпращали в райската градина или я наказвали с вечни мъки в казана в пъкъла. Това  зависело от делата на душата - дали е праведна или греховна. Затова в иконографията светецът се изобразява най-често с везни в ръце да измерва греховете на хората или с окървавен нож, с който е извадил душата от тялото на умиращия.


image



На много места казват, че с Архангеловден „свършват празниците на старата година”. В някои райони на страната с Архангеловден започва цикълът на „Вълчите празници”, които се тачат, за да бъдат предпазени хората и стоката им от вълци. Според стара легенда от Годечко Св. арх. Михаил навързал всички вълци и ги повел след себе си. Накрая останал само куцият вълк, в чиято чест се отбелязва осмият ден от тези празници, наричани „Влъчнаци”.

image

Времето за честване на празника се осмисля като непосредствен преход от есен към зима и това определя характера на празничната обредност. Вярва се, че почитането на празника и преклонението пред мъртвите предци ще осигури здраве и добър живот на хората.
На Архангеловден се посещават параклиси и църкви, гостува се на храмови празници и събори в съседни селища.


image
   


За празника се коли курбан за светеца - покровител на мъртвите. Обикновено за курбана се жертва мъжко животно - овен или шиле, като крайниците му се варят цели и после се прекадяват с тамян. Кожата на животното се дарява на църковното настоятелство. За Архангеловден стопанките изпичат специални обредни хлябове, които наричат „Рангеловото”, „Хрангелевото блюдо”, „Господьов хляб”, „параклис” „боговица”. Подрежда се тържествена трапеза, семейна или общоселска, която непременно се освещава от духовно лице.

image


Спазва се и старата традиция след тържествената служба в църквата да се „къпят” и поздравяват именниците, и да се гостува в домовете им „на честито”.
Честито на именниците: Михаил, Михаела, Ангел, Ангелина, Рангел, Рада, Радка, Радко, Ирена, Райна, Райчо,  Огнян, Огняна,  Пламен, Емилия, Емил.


image
  Много храмове и манастири носят името на Свети арх. Михаил.  Близо до София се намира старият Кокалянски манастир „Св. Архангел Михаил”, датиращ от Второто българско царство. image


Кокалянски манастир „Св. Архангел Михаил”

  Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С.1991 Православие.RU Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С.2002 Снимки: Интернет



Тагове:   Михаил,


Гласувай:
2



1. анонимен - Много добре!
09.11.2010 07:52
Интересно и подробно!
цитирай
2. veselinka - Отлично!
09.11.2010 08:00
Анимацията, която сте открили и приложили е чудесна! Браво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3675082
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930