Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2010 20:33 - В памет на Свети крал Стефан Милутин и неговите чудотворни мощи в София
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7777 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 19.12.2010 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Св. Стефан  бил син на сръбския крал Урош I (1243-1276) и царица Елена. Той се възцарил на трона през  1275 г. и царувал 45 години.


image


image




image

Коронясване на крал Стефан Милутин  
При крал Милутин Сърбия сравнително бързо (1282-1283 г.) се разширила значително на юг в Македония и Албания. Разширила се също и Сръбската архиепископия - имало вече около 16 епархии.

image

image




  Крал Милутин бил храбър военачалник (той често се молел на Господа преди сраженията и Бог му дарявал Своята помощ) и голям добротворец на Православната Църква. Полагал големи грижи за издигането на Сръбската Църква и надминал всички свои предшественици по строителство на храмове и пожертвователност към Църквата (построил повече от 40 църкви).



image




image



image


    В Хилендарския монастир построил по-голям и по-красив храм, и кула с храм за защита на мaнастира от нападения на морски разбойници; подарил на монастира села, воденици и др.

image

Монета, сечена по  времето на Свети крал Стефан Милутин
След една победа на сръбски и византийски войски над турците в Мала Азия, той построил църкви в Иерусалим, Цариград  и Солун.  В Иерусалим построил  и манастир "Св. Архангели Михаил и Гавриил", и странноприемница в Иерусалим за поклонниците славяни.



image

  На много места в своята държава  издигнал църкви и манастири, от които най-хубави били: "Св. Богородица" в Грачаница (до Прищина) и Банският манастир "Св. Стефан" (близо до пътя Митровица - Нови Пазар). Щедри дарения получили от него и манастирите в Македония (Трескавец в Прилепско, Виргински до Скопие, "Св. Георги" в Кичевско).

За голямата привързаност на Св. крал Милутин към Сръбската Църква говори и фактът, че по време на борбата между него и брат му Драгутин, който искал да го свали от престола и да възкачи сина си Владислав, Милутин намерил опора само в Църквата.



image
  Сръбското общество признавало, че милосърдието е една от най-важните християнски добродетели. Израз на това съзнание била построената от крал Милутин болница в Цариград при манастира "Св. Иоан Предтеча". Св. крал Стефан  бил изключително благочестив и състрадателен човек. Според свидетелството на неговия житиеписец, той често излизал нощно време вън от своя дворец, облечен във вехти дрехи, отивал при бедните и им раздавал пари, храна и дрехи.


Щедро дарявал материална помощ и на манастирите. Негово съкровено  желание било манастирите да се превърнат в огнища на духовна просвета. По негово време архиепископският престол често овдовявал. Той се грижел да бъдат поставяни изпитани лица за архиепископи и епископи. Изборите падали главно измежду отличилите се игумени на Хилендарския манастир.



Св. крал Стефан Милутин твърдо отстоявал Православната вяра. Много се борил против Михаил Палеолог задето той насилствено се опитал да въведе унията сред православните балкански народи и се домогвал да изтръгне от тях и от атонските монаси признаване на папата. Неведнъж и папите изпращали при крал Стефан свои легати (през 1288 и 1303 г.) да го убедят да признае властта на римокатолическата общност, служейки си понякога с лъжа и провокации.


image

Крал Стефан на война

  Но всички тези папски опити били безуспешни. Св. крал Милутин имал твърда Православна вяра и ревност за нейното запазване от ереси.

Св. крал Стефан Милутин починал на 30 октомври 1318 г.   Сръбската Православна Църква го причислила към лоното на Светиите заради неговата изключителна благотворителност и святост.


image


Саркофагът с мощите на Свети крал Стефан Милутин
от ХІV век

След Косовската битка, станала в 1389 г., неговите нетленни св. мощи били пренесени от Банския манастир в близкото село Тренча. А около 1460 г. били пренесени от Тренча в София, която била тогава под турска власт. Днес светите мощи  се намират в софийската църква "Св. Неделя" от дясната страна  на олтара и са предмет на благоговейна почит от православните християни.  
image


Светите мощи в София
По време на причастния канон празнична проповед произнесе иконом Христоско Казакин, в която той разказа за живота на св. крал: ”Св. крал Стефан е добротворец на Сръбската църква. Той е един от колосите на православието, които са имали светска власт и сила. Царувал е 42 г., като всяка година от царуването си строил по една църква. След една победа, която спечелили сръбските и византийските войски срещу турците в Мала Азия, той построил по един храм в Иерусалим, Цариград и Скопие, съградил по този случай и манастир в Цариград - „Св. арх. Михаил и Гавриил”. Не на последно място трябва да се отбележи и грижата на благочестивия крал за Хилендарския манастир в Св. Гора, където е изградил храм и кула за защита на манастира от нападения на разбойници. Св. крал Стефан е бил добродетелен и състрадателен човек. Според житиеписеца той често, след като се преобличал в обикновени дрехи, излизал нощем от двореца и ходел при бедните, за да им раздава пари и дрехи. Манастирите щедро обдарявал, тъй като знаел, че те били център на духовно и образователно средище...”


image
  ”Св. крал Стефан е осъзнавал своята висока отговорност да бъде крал на православна страна, от Бога поставен да работи за развитието и издигането на Сръбската църква през времето на своето царуване, което завършва на 30 октомври 1318 г., когато се представил пред Господа. Радваме се, че Бог ни е благословил да имаме от столетия неговите св. мощи, които били поставени във възстановения вече митрополитския храм „Св. Марина”, който вчера освети лично Негово Светейшество в деня, в който навърши 95 години. Наред със защитата на страната си светият крал е пазил, съграждал и възобновявал духовните средища, каквито са били светите обители - каза епископ Йоан и отправи благодарност към предстоятеля на митрополитската катедрала Негово Високоблагоговейнство иконом Мина Минчев, храмовото свещенство и всички църковни служители за грижите, които полагат за храма и за ценната помощ, която оказаха при подготовката за освещаването на митрополитския храм-параклис ”Св. Марина” и поздрави отец Николай Цурев, който на вчерашния ден бе отличен с офикията "протоиерей" лично от Негово Светейшество, като му благопожела духовни сили, здраве и ревностно служение на св. Църква, където Бог го е призовал, със същото търпение и послушание, което досега е проявявал. Архиереят изрази увереността си, че св. крал Стефан Милутин и занапред ще помага и закриля всички, които пристъпват с благоговение към неговите св. мощи: "Нека по неговите молитви Бог да пази нашата столица, родната ни Църква и скъпата ни родина”.


image
  След словото си Негово Преосвещенство раздаде анафора, а протойерей Николай Цурев раздаде за благословение частица от ризата на Св. крал Стефан. По традиция в деня преди празника на светеца се извършва тържествено преобличане на мощите върху светия Престол, което означава, че се подменя ризата, с която е облечено нетленното му тяло. Ризата се нарязва на парченца и се раздава на вярващите за радост и духовна утеха. Парчетата плат са напоени с чудотворна енергия. Мощите се обличат в нова роба, която ще бъде нарязана и раздадена през следващата година.     Източници:
Жития на светиите, Синодално издателство, С.1991
Официален сайт на Св. Синод на БПЦ/30.10.2009 Снимки: Интернет

Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!

 


Тагове:   неговите,   крал,   мощи,   милутин,


Гласувай:
9



1. tili - Днес по случайност(дали?)
30.10.2010 21:46
вместо в св.Петка отидохме в св.Неделя. И се поклонихме на мощите му преди литургия.
цитирай
2. bichkinja - Отдавам почит!
31.10.2010 10:18
Отдавам почит на Свети Стефан! Да се молим за българското православие!
цитирай
3. veselinka - ПРЕКРАСНО!
02.11.2010 08:02
Много подробно историческо представяне на една личност, чиито мощи почиват в София, а ние знаем твърде малко за него! Браво!
цитирай
4. анонимен - Браво за хубавия материал!
02.11.2010 08:24
Дано и неговите свети мощи да правят чудеса и да помагат на изстрадалите българи!
цитирай
5. анонимен - Благодарю за прекрасную статью!
04.03.2011 21:52
Еще недавно (2-3 года назад) был разговор о том, чтобы перенести мощи св. Стефана в Баньский монастырь в Сербии. А сейчас ничего не слышно о том. Не знаете ничего? Еще собираются переносить мощи или нет?
(извините, что на русском, плохо знаю болгарский)
цитирай
6. bojo12345 - Поздрави за хубавия постинг.
27.12.2011 18:26
Нек да честитим днес на всички блогери и блогерки ,които носят неговото славно име-Стефан!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665959
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031