Постинг
29.10.2010 13:30 -
Тиквата за Хелуин – вдъхновение за есеннни украси
Автор: elika
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 13405 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 19.12.2010 17:23
Прочетен: 13405 Коментари: 3 Гласове:
7
Последна промяна: 19.12.2010 17:23
Празникът Хелуин е далеко от християнските и българските традиции. Но понеже 31 октомври е ден от есента, а есента е сезон с ярко обагрените листа на дърветата, плодовете и зеленчуците. Именно тях можем да използваме, за да направим нашия дом или офис по-уютни и интересни – да си създадем весело настроение през студените есенни дни, защото през това време на годината започват обилните валежи от дъжджве, понякога снегове. Застояваме се все повече в затворените помощения понеже времето не е подходящо за разходки на открито.
През есента се приготвят различни десерти от тиква и вместо да изхвърлим кората, с голямо въображение можем да си доставим естетическа радост и наслада.
1. Тиква – фенер. Тиквата е типичен есенен зеленчук, който може да внесе радост в помещенията. В издълбаната тиквена кора, с изрязани уста, очи и нос поставяме свещ и фенерът е готов. Който умее, нека си изреже от кората и други фигурки.
2. На готовия фенер можем да забодем различни сладки на клечка и така ще зарадваме нашите деца.
3. Хората с технически наклонности могат да си направят лампа или абажур във формата на тиква.
4. Можем да наредим малки тикви и есенни листа по мебелите у дома или в офиса. Оранжевите краски носят светлина и топлина.
5. За детската стая можем да нарисуваме картинки с усмихнати тикви, които да закачим на стената.
6. Можем да си вземем цветни балони, на които да нарисуваме смеещи се тикви или усмихнати духчета.
7. Без конкретен повод можeм да си направим празничен обяд или вечеря на 31 октомври за цялото семейство и да украсим масата с красива есенна украса.
8. Тиквите могат да се превърнат в свещници за романтична вечеря.
9. От тавана можем да спуснем флагчета, на които да нарисуваме или избродираме тикви.
10. Можем да използваме издълбаната кора от тиква за ваза или като кашпа.
11. Издълбаната кора от тиква може де ни послужи за фруктиера или бонбониера.
12. А ако не ви се занимава или просто нямате свободно време, купете си керамични или стъклени посуда във форамата на тиква – можете да ги използвате само за украса или като съдове в домакинството.
13. Потърсете покривки, кърпи за маса, завеси, карета и др. с тикви. Те допълнително ще освежат вашия интериор и ще можете да ги използвате многократно.
14. Украсете градината, двора или терасата.
15. Кората на тиквата можем да използваме за гювече, в което да приготвим
„Карбонада в тиква” Продукти: 1 голяма тиква около 4 кг. Ѕ чаша масло 1 ч.ч. захар 1 кг телешко месо, нарязано на кубчета 3 с.л. зехтин 1 чаша лук, нарязан на ситно 1 скилидка чесън 1 ч.ч. червени чушки, нарязани на дребно 2 ч.ч. нарязани домати 4 чаши телешки бульон 2 ч.л. сух риган 1 дафинов лист Сол и пипер 4 чаши картофи, нарязани на кубчета Консервирана дребна стерилизирана царевица, нарязана на парченца по 2 см 2 ч.ч. праскови от компот Приготвяне: Затоплете фурната до 190°С. Измийте тиквата, подсушете и отрежете капаче, през което почистете семките. Месото остава. От дъното отрежете тънко капаче, за да стои стабилно тиквата. Разбъркайте маслото и захарта и със сместа намажете вътрешността на тиквата. Сложете в тавичка и печете около 45 мин. В тенджера запържете в зехтина телешкото месо, разделено на няколко порции. Прибавете лука и всичкото месо, разбъркайте на огъня около 5 мин. Добавете чесъна, чушките, доматите, бульона и подправките. Посолете и поръсете с чер пипер. След завиране оставете на слаб огън 45 мин. Не покривайте тенджерата. Прибавете картофите и след повторното завиране оставете още 15 мин. На огъня без похлупак. Добавете царевицата и прасковите. Внимателно изсипете сместа в изпечената тиква. Захлупете с отрязаното капаче и печете 15 мин. във фурната. Добър апетит! /Ако някои от съставките ви се сторят странни, просто не ги използвайте. Телешкото месо можете да замените с агнешко, свинско или пилешко./ Снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева
Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!
2. На готовия фенер можем да забодем различни сладки на клечка и така ще зарадваме нашите деца.
3. Хората с технически наклонности могат да си направят лампа или абажур във формата на тиква.
4. Можем да наредим малки тикви и есенни листа по мебелите у дома или в офиса. Оранжевите краски носят светлина и топлина.
5. За детската стая можем да нарисуваме картинки с усмихнати тикви, които да закачим на стената.
6. Можем да си вземем цветни балони, на които да нарисуваме смеещи се тикви или усмихнати духчета.
7. Без конкретен повод можeм да си направим празничен обяд или вечеря на 31 октомври за цялото семейство и да украсим масата с красива есенна украса.
8. Тиквите могат да се превърнат в свещници за романтична вечеря.
9. От тавана можем да спуснем флагчета, на които да нарисуваме или избродираме тикви.
10. Можем да използваме издълбаната кора от тиква за ваза или като кашпа.
11. Издълбаната кора от тиква може де ни послужи за фруктиера или бонбониера.
12. А ако не ви се занимава или просто нямате свободно време, купете си керамични или стъклени посуда във форамата на тиква – можете да ги използвате само за украса или като съдове в домакинството.
13. Потърсете покривки, кърпи за маса, завеси, карета и др. с тикви. Те допълнително ще освежат вашия интериор и ще можете да ги използвате многократно.
14. Украсете градината, двора или терасата.
15. Кората на тиквата можем да използваме за гювече, в което да приготвим
„Карбонада в тиква” Продукти: 1 голяма тиква около 4 кг. Ѕ чаша масло 1 ч.ч. захар 1 кг телешко месо, нарязано на кубчета 3 с.л. зехтин 1 чаша лук, нарязан на ситно 1 скилидка чесън 1 ч.ч. червени чушки, нарязани на дребно 2 ч.ч. нарязани домати 4 чаши телешки бульон 2 ч.л. сух риган 1 дафинов лист Сол и пипер 4 чаши картофи, нарязани на кубчета Консервирана дребна стерилизирана царевица, нарязана на парченца по 2 см 2 ч.ч. праскови от компот Приготвяне: Затоплете фурната до 190°С. Измийте тиквата, подсушете и отрежете капаче, през което почистете семките. Месото остава. От дъното отрежете тънко капаче, за да стои стабилно тиквата. Разбъркайте маслото и захарта и със сместа намажете вътрешността на тиквата. Сложете в тавичка и печете около 45 мин. В тенджера запържете в зехтина телешкото месо, разделено на няколко порции. Прибавете лука и всичкото месо, разбъркайте на огъня около 5 мин. Добавете чесъна, чушките, доматите, бульона и подправките. Посолете и поръсете с чер пипер. След завиране оставете на слаб огън 45 мин. Не покривайте тенджерата. Прибавете картофите и след повторното завиране оставете още 15 мин. На огъня без похлупак. Добавете царевицата и прасковите. Внимателно изсипете сместа в изпечената тиква. Захлупете с отрязаното капаче и печете 15 мин. във фурната. Добър апетит! /Ако някои от съставките ви се сторят странни, просто не ги използвайте. Телешкото месо можете да замените с агнешко, свинско или пилешко./ Снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева
Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!
За любовта-Халил Джубран
Блог - вълна "Културно наследство в...
Няколко думи за любовта /търси се автора...
Блог - вълна "Културно наследство в...
Няколко думи за любовта /търси се автора...
Още утре ще купя няколко тикви и ще експериментирам с някои от идеите. Похвално! Благодаря, че дадохте толкова прекрасни идеи!
цитирайУют! Радост за окото и сърцето!
цитирай
3.
анонимен -
Оле, много интересно!
02.11.2010 08:31
02.11.2010 08:31
Оле, много интересно! Жалко, че не отворих блога по-рано щях да направя изненади у дома за децата. И догодина ще има празник и вече ще зная.
Нищо, ще им сготвя тази рецепта. На пръв поглед звучи много добре и и вярвам ще стане вкусна манджа. Много съм задължена.
цитирайНищо, ще им сготвя тази рецепта. На пръв поглед звучи много добре и и вярвам ще стане вкусна манджа. Много съм задължена.
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. deathmetalverses
11. getmans1
12. hadjito
13. samvoin
14. tili
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. deathmetalverses
11. getmans1
12. hadjito
13. samvoin
14. tili
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1