Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2010 18:23 - Утре е голям празник - Светата Православна църква чества "Света Богородица Всех скорбящих радост"
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5922 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На шестата неделя след неделята подир Въздвижение,  Светата Православна църква чества празника "Света Богородица Всех скорбящих радост".


image

През 1688 г., по време на царуването в Русия на Иоан и Петър, родната сестра на патриарх Иоаким, Евтимия, живееща в Москва, толкова много страдала от рана в хълбока, че дори се виждали вътрешностите й. Тя лежала на легло и дори нямала сили да се повдигне без помощ от други. Търпяла мъчителна болка, която често я довеждала до загуба на съзнание. Нещастната болна единствено се укрепявала духом с молитва и въпреки наглед безнадеждното си положение, твърдо се надявала да получи облекчение. И действително, тази вяра спасила болната.


    image
  Веднъж Евтимия се събудила рано на сутринта, дълго и усърдно се молела с Иисусовата молитва, а след това с помощта на тези, които се грижели за нея, се повдигнала малко на постелята и със сълзи се обърнала към Небесната Царица:

 - О, Всемилостива Владичице моя, Богородице! - казвала тя в молитвата си. - Чуй мен, немощната и ме помилвай в скръбта ми, защото вече съм на смъртно легло. Целият свят има Теб за Закрилница и всички приемат Твоите неоскъдняващи милости, само аз единствена съм лишена от тази Твоя благодат и, разбира се, получавам достойно наказание за моите безмерни беззакония и грехове. Но Ти, Всемилосърдна Дево, не с ярост, нито с гняв ме наказвай, но погледни добросърдечно на тази моя тежка немощ и ме помилвай!

image
 
Дълго и усърдно се молила болната и Пресветата Владичица изпълнила прошението й. По време на молитвата си Евтимия дошла сякаш в изстъпление и чула глас:
   
- Евтимия! Ти така дълго страдаш. Защо не прибягваш към Целителката на всички?
- А къде бих могла да намеря такава целителка? - с изумление отвърнала Евтимия.
- В храма на Преображението на Моя Син - отвърнал невидимият глас - е Моят образ, наричан "Радост за всички скърбящи". Той стои от лявата страна, където обикновено застават жените. Повикай свещеника на църквата заедно с този образ, и когато той отслужи молебен с водосвет, ти ще получиш изцеление от своята болест. А когато оздравееш, не забравяй Моето милосърдие към теб и разказвай за него на другите - за прослава на Моя Син Иисус Христос и на Моето име.


image
При тези думи Евтимия видяла сякаш дяконски орар
(дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва), разгърнат пред нея и сочещ й храма "Преображение Господне". Когато дошла на себе си, тя узнала от близките си, че действително в тази църква има икона на Божията Майка "Радост на всички скърбящи". Тогава помолила да я донесат при нея в дома й и да бъде отслужен молебен. Скоро молбата й била изпълнена и след усърдна молитва пред Светата икона Евтимия оздравяла.

image

В памет на това чудотворно изцеление (станало на 24 октомври) е установен празникът в чест на Светата икона на Божията Майка "Радост на всички скърбящи", който честваме на 24 октомври.

И от тогава, както свидетелства съставителят на сказанието за първото чудо от Светата икона, "онези, които идват с вяра, приемат неоскъдняващо изцеление: слепите проглеждат, немите проговарят, глухите започват да чуват, разслабените закрепват и онеправданите получават закрила, бесноватите приемат здрав разум, неплодните жени се освобождават от неплодството, кърмачетата и децата получават здраве. Чрез осеняване с този чудотворен образ се премахват всякакви недъзи - различни очни болести, страхования и различни привидения - и хората получават помощ във всички свои скърби. Затова този свят образ справедливо е наречен "Радост на всички скърбящи".   Източници: Жития на светиите - Чети-минеи  на  Св. Димитрий Ростовски Православие.RU Снимки: Интернет



Тагове:   църква,   Богородица,


Гласувай:
9



1. veselinka - Отличен за постинга!!!
29.10.2010 15:24
прекрасно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3677125
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930