Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 10:40 - Днес Светата православна църква почита българската светица Злата Мъгленска
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3596 Коментари: 1 Гласове:
3Св. Злата Мъгленска живяла във втората полози на ХVІІІ век. Родила се в бедно българско семейство. Родното й място е село Слатино, Мъгленска епархия.image


  Дъщеря на прост селянин, тя сияела както с телесна, така и с душевна красота. Отличавала се с удивително благочестие, със смирение и чисто сърце. Вярата й в Господа била твърда, непоклатна. Рядката й телесна хубост станала повод да се украси животът й със страдания на велика мъченица.
Млад турчин се прехласнал по  хубостта й и решил да посегне на честта й. Един ден Злата отишла в гората за дърва. По това време турчинът, заедно с други турци я дебнел. Спуснал се към девойката, хванал я и с помощта на своите авери я отвел у дома си.


image


  Обещал й, че ще се ожени за нея. Поискал  най-първо да стане мохамеданка. Заплашвал я с мъчения, ако  откаже да стори приеме неговата вяра.

Девицата призовала на помощ Господа Иисуса Христа и отговорила: - Аз вярвам и се покланям само на Господа Иисуса. От Него няма да се отрека, дори и да бъда раздробена на късчета. Освен това аз съм дала обет за девство, на който също така няма да изменя за нищо на света! Турците решили да опитат най-първо с по-меки средства да я склонят. Предали я за тази цел на жени туркини. Очаквали от тях да намерят начини да я увлекат в мохамеданството. Туркините напрегнали цялата си хитрина в това направление. Разказвали й за мохамеданския рай, за чувствения живот на мохамеданите, за сладострастните увлечения у тях, за богатството, с което тя ще се сдобие, за разкоша, в който ще живее, ако пожелае да стане мохамеданка и се омъжи за  турчина.


image


  Туркините й пеели примамни песни. Усмихвали й се престорено. Играели, танцували пред нея и пак повтаряли приказките за някакъв прелестен живот у мохамеданите.

Младата Злата ги слушала и гледала с отвращение и погнуса.

Възбудени силно от твърдостта й в християнската вяра и от устойчивостта на целомъдрието й туркините повикали при себе си родителите и трите й сестри. Заставили ги да се опитат да й повлияят да приеме мохамеданството и да се съгласи да стане жена на турчина. Заплашвали Злата и близките й с мъчения и смърт, ако не изпълни желанието на младия турчин.

Поразени от страх, родителите и сестрите почнали да уговарят Злата да приеме мохамеданството.
- Мила наше дъще - плачели бащата и майката, - пожали нас и сестрите си. Ние всички ще загинем, ако не приемеш предложението на турците. Бог е милостив. Той ще ти прости тоя грях, извършен при насилие.

В душата на Злата настъпила борба. Любовта към родителите, любовта към сестрите, от една страна, и дългът й като християнка, от друга страна, застанали пред смутения й поглед. Кое да избере? Какво да прави? Сълзите на родителите и сестрите й разкъсвали сърцето й. Тя помислила, помислила и накрай решително заявила:
- Ако дори и вие, мои родители и мои сестри, ме насилвате да се откажа от Господа Иисуса Христа, знайте - вие не сте ми вече родители, не сте ми сестри! Мой баща остава само Господ Иисус, моя майка - пречистата Негова Майка, а мои братя и сестри – жените и мъжете мъченици!

Турците разбрали, че девицата не ще  склони да се откаже от вярата си с такива средства. Решили да опитат с мъчения.

В продължение на три месеца всеки ден я биели с тояги. След това изрязвали от гърба й ремъци и ги спускали пред очите й. Потоци кръв се леели от нея. С нажежена желязна пръчка проболи главата й от едното ухо до другото.

Подпомогната благодатно от Господа, Светата великомъченица изтърпяла и издържала тия жестоки, смъртоносни мъчения.

Когато била оставена малко на покой, тя чула, че в селото дошъл духовникът на нейните родители, проигуменът на светогорския манастир Ставроникита, йеромонах Тимотей. По един християнин пратила просба до него - да се помоли усърдно за нея, щото Бог да я подкрепи достойно да завърши мъченическия си подвиг.


image


  И Бог я подкрепил и прославил. Тя завършила подвига си като великомъченица.

Озверените турци я обесили в един двор на дива круша. Насекли след това тялото й на късове. Така като злато прочистена в огъня на страданията, Света великомъченица Злата Мъгленска предала душата си па Бога на 18 октомври 1795 година.    Честито на именниците Златка и Златко!

Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С.1991 Монахиня Валентина Друмева, Разкази за българските светии и за светиите, свързани с България, ч. І – 2003 г., издава Славянобългарски манастир „Св. вмчк Георги Зограф”, Света Гора Атон


Снимки: ИнтернетТагове:   църква,   мъгленска,


Гласувай:
3
01. veselinka - Браво за хубавия материал!
19.10.2010 08:25
Много полезна информация за млада и смела жена, която не е искала да се поддаде на поробителите! Прекрасно е, че са живяли и такива хора! Похвално е, че пишете за тях и ги популяризирате!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3107072
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2401
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031