Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2010 15:15 - На вниманието на всички габровци или с габровски корени: Радостна вест от Габрово
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4127 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.12.2010 17:27


Голяма духовна радост за Габрово  – във времена на финансова криза габровци започнаха да изграждат своята  нова  духовна  придобивка. „С Бог напред и ний след него ще вървим”, вчера под дъжда  изрече своята благословия  Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. А дъждът, който цял ден не престана да вали, дано бъде знак, че строителството ще върви по вода.


Това е изключително по своята същност събитие, защото последният храм в града е  „Св. Иван Рилски”, построен през 1900 г.  в габровския квартал Бичкиня, преди 110 години.

 image  
image


През 1959 г. в Габрово зверски е взривен и унищожен Девическият манастир „Свето Благовещение” в центъра на града, в който подслон е намирал Васил Левски и са лекувани ранени руски войници и офицери участвали в боевете на Шипка.  
 
image


image


На 14 октомври 2000 г. е осветен параклис Света Петка в центъра на Габрово, до Храм „Успение на Пресвета Богородица”.
image   

На 27 юни 2005 г. е открит параклис „Свети Пантелеймон” в МБАЛ – Габрово.  
 
image
 
На 6 октомври 2010 г. бе поставен първият камък на новата църква в квартал Младост, която ще задоволява духовните нужди на населението от тази част на града, в която все още няма такова духовно средище. Това е едно мащабно по своята същност духовно начинание. Новата църква ще носи имената на „Св.св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”. Това са двама от тримата габровски светии, чиито имена се нареждат сред най-бележитите светци в Православния календар.


image



Свети Дамаскин  Свети Дамаскин е роден през първата половина на ХVІІІ век в Габрово. Заедно с група поклонници отива на поклонение на Атон и решава  да приеме монашество в Хилендарския манастир.  За безукорна служба бил последователно ръкополаган в иеродякон и иеромонашески  чин. А за своите добродетели,  способности  и примера, който давал на останалите монаси е  избран за игумен. През 1770 г. Дамаскин отива в Свищов по манастирски дела. Бил вече на преклонна възраст -  побелял старец.  Задачата му била  да събере някои манастирски вземания от местните турци. Длъжниците не искали да плащат дълга си и решили по някакъв начин да се отърват от него, като поругаят и религиозното чувство на българина. За целта си послужили с измама. Намерили една туркиня с "паднал морал" и я завели в квартирата на отец Дамаскин, докато той бил навън. Събрали една група турци и нападнали метоха, в който се намирала квартирата му, за да видят всички как един български калугер е осквренил мохамеданската вяра, като си позволил да прибере в жилището си една мохамеданка. За това мнимо престъпление Дамаскин трябвало да бъде съден и наказан. Тълпата го вързала и започнала до го малтретира. С викове "Смърт на престъпника!" го отвели при местния съдия. Съдията разпитал Дамаскин и разбрал, че работата е нагласена, че тук има насилие и започнал да се колебае как да постъпи. Обезумялата тълпа със своите викове за смърт на човека, който е осквернил техния закон, заставила съдията да отстъпи. Бесилката била издигната, за да бъде изпълнено смъртното наказание. На Дамаскин било предложено или да се потурчи, или ще бъде екзекутиран. Преподобният отговорил: "Роден съм християнин и такъв искам да умра!" Позволили му да се помоли и след думите му "Готов съм да умра", Дамаскин бил покачен на въжето и обесен. Това се случило на 16 януари 1771 г. Мъченичеството му било придобито в манастира   „Св.св. Петър и Павел" в Свищов. Тялото му било погребано от православни българи под стряхата на старата черква. И днес неговата памет  честваме на 16 януари всяка година.  

image

Свети Онуфрий  
Свети Онуфрий  е роден в Габрово и се казвал Матей. Бил палаво момче. На 17 г. неговите родители го наказали за извършена беля и той, в знак на протест в присъствието на турци, заявил, че ще приеме мохамеданската вяра. За да го спасят от изпълнение, неговите родители незабавно го изпратили в Троянския манастир „Успение Богородично”. Там младежът Матей получил монашеско подстрижение и духовното име Манасий.
Известно време Манасий прекарал в Хилендарския манастир, където бил ръкоположен за дякон. По-късно  напуснал Хилендар и отишъл в Предтеченския скит при тамошния духовник Никифор с молба да го подготви за мъченически подвиг. В продължение на четири месеца той се подготвял усилено под ръководството на Никифор. След като старецът Никифор го подготвил за предстоящия мъченически подвиг, той го подстригал във велика схима с името Онуфрий и го отправил на остров Хиос. На о. Хиос Св. Онуфрий живял една неделя в пост и молитва, докато в петък — деня на Христовите страдания — се явил облечен в турски дрехи пред съдията, открито похулил Мохамед и захвърлил на земята зелената чалма от главата си. Увещавали го да се извини,  но той категорично отказал. Хвърлили го в тъмница, мъчили го и в същия ден го осъдили на смърт. На 4 януари 1818 г. на самия морски бряг му отсекли главата и хвърлили в морето тялото му заедно с пролятата кръв, за да не могат християните да вземат за свое благоволение никаква частица-светиня от преподобномъченика.  Преди кончината му някои го запитали за името и за родината му. Преподобномъченикът отговорил, че се нарича Матей и е от Велико Търново. По този начин  искал да запази Света гора Атонска и своя манастир от неприятности и поругаване  от  турците. И днес неговата памет  честваме на 4 януари всяка година.   Независимо, че новата църква ще се нарича „Св.св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”,  Дядо Григорий  заяви, че храмът е отреден за всички мъченици габровски и за онези, които със словото и с усилията си, със сиянието си са допринесли за сиянието на нашия народ, за това да стане Габрово град, който да се развива и да милее за своите люде.

По време на тържествена церемония на 3 март 2010 г. председателят на Общински съвет в Габрово  Валерий Василев връчи проекта за новата църква на Великотърновския митрополит Григорий.

image


image



image

Проектирането на храма е започнало преди повече от 10 години, а теренът е предоставен от Общината. Архитектурният проект е дело на арх. Иван Николов. Техническият проект е изработен безвъзмездно от бившия кмет на Габрово инж. Богомил Белчев. Строителната техника ще бъде осигурена от габровската фирма „Фаворит” ООД.    image     На церемонията по поставяне на първия камък от строежа на новия храм “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски” в квартал „Младост”  присъстваха   Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий,  кметът на Габрово Николай Сираков,  председателят на Общинския съвет Валерий Василев, облатният управител на област Габрово Мариян Костадинов,  общински съветници, бизнесмени, проектантите, строителите  и много  граждани.  
image   В 10,30 часа на мястото на първата копка беше забит Кръст, който  указва къде ще се гради храмът.  

image
  Великотърновският митрополит изказа своята благодарност на всички, дарили досега своя труд, за да започне градежът. Той благослови арх. Иван Николов - автор на проекта, инж. Богомил Белчев и всички от екипа му, работили върху проектирането на всеки детайл на църквата.      
image
  След благослова на Великотърновския митрополит, лично дядо Григорий, областният управител, кметът на Габрово и председателят на ОбС направиха първата копка за храма. Първият  положен камък бе осветен със светена  вода.    

image 

image

Кметът на града Николай Сираков заяви, че за да стане реалност един храм, той първо трябва да бъде съграден в душите ни, а след това да бъде изграден като сграда.       Валерий Василев - председател на ОбС обяви, че общинските съветници ще дарят  по 100 лева, за да се подпомогне началото на строежа.  Той призова всички габровци и патриоти да подпомогнат финансово реализирането на идеята. Общата сума, необходима за построяването на храма е в размер на 1.5 млн. лева.  А дядо Григорий  заяви, че благославя "всеки дарител за храма, за да го предпазя от лошотията на света".     


Който има възможност и желае да стане ктитор на новия храм може да приведе средства на посочената сметка:   Банка ДСК ЕАД, ФЦ – Габрово Сметка: 02/0000000004960128 IBAN: BG84 STSA 93000004960128 BIC: STSABGSF   По тази сметка могат да се превеждат средства от всеки клон на ДСК в страната, както и чрез други банки. В основанието да се запише, че средствата са за дарение за храм „Св.св. Дамаскин и Онуфрий Габровски” – така не се дължи такса за обслужване, когато са внесени в някой от клоновете на ДСК.   Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991  Стефка Бурмова,  Положиха първия камък на църквата в  Младост, 100 вести/06.10.2010  Дарик нюз/06.10.2010   Снимки: Интернет Галерия на храм „Света Троица” - Габрово Личен архив
Подготвиха:
Елена Колева и Ивелина Колева


Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!  
 


Тагове:   вест,


Гласувай:
3



1. анонимен - Отлично!
11.10.2010 07:46
Отлично! Само истински родолюбци и предани християни могат да направят такъв хубав постинг! Дано да има дарители и този храм да стане реалност, защото в тези тежки и бездуховни времена, в които живеем, само добрите дела могат да ни спасят от унищожение и личности, които да ни инициират и обединяват в правенето на прекрасни неща!

Похвално!
цитирай
2. veselinka - Отличен за постинга!!!
19.10.2010 08:41
Прекрасно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3675049
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930