Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2010 14:41 - Чудотворната икона на Пресвета Богородица от Троян
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5735 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 19.12.2010 17:31


Месец септември 2009 г. беше благодатен за всички християни от няколко града от северна България, защото ни беше оказана голяма духовна чест.  С празнично биене на черковните камбани стотици граждани на Русе, Велико Търново и Габрово посрещнаха  скъпата гостенка -  чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“ от Троянската света  обител, която беше донесена за поклонение.



image


  В сайта на Българската православна църка сред решенията, взети на 29 юли 2009 г., поместени  там намираме и следното: Молбата на Русенския митрополит Неофит за благословение на връщане от Силистра чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” от Троянската св. обител да остане в епархийския център – гр. Русе от 17 до 20 септември т.г. за духовна радост и подкрепа на благочестивите християни. Св. Синод Р Е Ш И: Дава благословение чудотворната икона на св. Богородица да остане за поклонение в гр. Русе от 17 до 20 септември т.г.”   Любопитен е фактът, че през последните четири века реликвата е напускала Троянския манастир само по време на литийното шествие на храмовия празник в манастира на 15 август от светата обител до параклиса и обратно.   През 2007 г. тази икона, заедно с чудотворните светини на Богородица от Бачковския и от Рилския манастир, беше пренесена в Катедралния храм "Александър Невски" в София, където беше отслужен молебен за спасяването на българските медицински сестри в Либия. Иконата е получила названието си през VІІІ век. По онова време във Византия се разразила иконоборческата ерес, поддържана от император Лъв ІІІ Исавър. Тогава в Сирия живял Св. Йоан Дамаскин. Той написал три трактата „Против порицателите на светите икони". Мъдрите му писания довели до ярост императора иконоборец.   Понеже Св. Йоан Дамаскин не бил поданик на Византийската империя и нямало как да бъде преследван от нейните власти, той злепоставил светеца пред халифа на Дамаск с измислени обвинения в предателство. Разгневен, халифът заповядал да отсекат дясната ръка до китката на преподобния Йоан и за назидание да я окачат на градския площад. Същата вечер Св. Йоан измолил отсечената си ръка, допрял я към китката си и паднал на колене пред иконата на Божията майка. Той дълго молил пречистата Дева да излекува ръката му. След дълга молитва той задрямал и тогава му се явила Божията майка, която му казала: „Ето, ти си здрав. Труди се прилежно с изцелената си ръка за славата Божия!". Когато Св. Йоан се събудил, видял ръката си невредима.   От благодарност за стореното чудо той поръчал да прикрепят към иконата на Божията майка сребърно изображение на отсечената ръка. Така иконата получила названието Троеручица.   17 септември 2009 г. Чудотворната икона пристига  в Русе. Тържествено посрещната от вярващите, иконата е изложена в русенския катедрален храм „Св. Троица” за поклонение.    
image
 
След Русе Великотърновски митропoлит Григорий  измоли Чудотворната икона да посее своята благодат и във Великотърновска епархия. В резултат „Света Богородица Троеручица” гостува във Велико Търново и в Габрово.     Тя беше изложена в Катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица", където я посрещнаха великотърновският митрополит Григорий и свещеници от клира на Великотърновската епархия.     image

 

image
Седем дена преди големия християнски празник „ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТАЯ БОГОРОДИЦА”, чудотворният лик на Божията Майка Троеручица  от Троянски манастир засвидетелства своята закрила и покровителство над Габрово и всички габровци.    Със своето пребиваване в Габрово Чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица допринесе всички да изпитаме едно истинско и дълбоко духовно изживяване, защото в Габрово за първи път от векове  гостува православна светиня от такава величина. През ХІІІ век (1238) цар Иван Асен ІІ пренася светите мощи на Света Петка от Епиват в столицата Търново. За огромно щастие   шествието преминава през Габрово. В цяла България земите осветени със светите мощи стават благословени. На мястото, където мощите са преспали габровци издигат храм на името на Света Петка. По-късно е разрушен и на негово място е издигнат новият храм „Успение на Пресвета Богородица”. Именно в този храм Чудотворната икона от Троян намери подслон два дни, в които хиляди поклонници дойдоха, за да засвидетелстват своето уважение към Богородица, да се молят за здраве и успехи.    От ранния след обяд на 21 септември 2009 г. около храма се беше събрало голямо множество поклонници, които с огромно нетърпение  очакваха пристигането чудотворната икона.        
image
 
Изпратихме чудотворния лик на Пресвета Богородица  на 22 септември 2009 г.  в 17 часа към дома й в Троянската света обител.       image

  „Света Божия Майко, Благодарим, че ощастливи нашите градове със своето чудотворно присъствие! Амин”

Източници:  Интернет   Снимки: Личен архив и интернет   Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!


Тагове:   Богородица,   икона,


Гласувай:
1



1. анонимен - Много интересен материал
23.09.2010 07:26
Чудесен начин да проследите пътя на Света Богородица Троеручица от Троян.

Аз съм от Велико Търново и ходих на поклонение. Наистина атмосферата беше празнична. Всички много се вълнуваха. Дядо Владика прави много полезни неща за Великотърновска епархия.

Това беше едно много хуманно мероприятие. Защото в лошите и тежки времена, в които живеем и трудно можем да разчитаме едни на други, търсим помощ свише.

Благодаря, че ми припомнихте тези чудни мигове, които изживях миналата година! Поклон!
цитирай
2. veselinka - Браво за хубавия материал!
23.09.2010 13:42
Прекрасно! Аз съм ходила в Троянски манастир на 15 август и изнасянето на иконата е много тържествено. Параклисът, който са направили е много хубаво място за молебени.

Много интесно сте поднесли постинга и снимките - поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665763
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031