Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2010 08:33 - Днес християните почитаме Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Константинополски
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5481 Коментари: 1 Гласове:
2



Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвувал  в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.   Веднъж, както свидетелствува историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието и с твърдост му казал: „В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!” И философът веднага онемял.Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

За друго едно чудо - внезапната смърт на Арий вследствие на молитвата на Св. Александър - свидетелствува неговия съвременник Св. Атанасий Александрийски в писмото си до епископ Серапион. Еретикът Арий отхвърлял Божеството на Иисус Христос. За това лъжеучение бил осъден на Първия вселенски събор и предаден на отлъчване от Църквата. По-късно той проявил лицемерно разкаяние и склонил император Константин Велики да го помилва. Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът бил строг ревнител на истината. Той виждал неправдата и лицемерието на еретика и не поискал да го допусне в църква. От друга страна обаче не желаел да бъде неизпълнител на царската повеля. Изпаднал в мъчително недоумение, Александър от все душа се обърнал към Бога с пламенна молитва, щото сам Господ по каквито пътища знае, да не допусне да се вмъкне в Църквата най-злият неин враг. И Бог изпълнил молитвата на праведника. На другия ден сутринта Арий, заобиколен от свои съмишленици, тръгнал да отиде в съборния храм. По пътя внезапно почувствувал силни стомашни болки, паднал и умрял. Всички били поразени от внезапната смърт на еретика и то в минутата, когато той вече тържествувал от своя кощунствен успех. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра.

Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.

Св. Йоан Постник управлявал Църквата във време на император Анастасий и починал през 595 г.


image


Св. Павел управлявал църквата като патриарх само 5 години. Като видял засилването на иконоборческата ерес, той се отказал от патриаршеската катедра и се оттеглил в манастир. До самата си смърт Св. Павел не преставал да влияе чрез своите внушения и убеждавания за възстановяването на иконопочитанието. Умрял през 784 г., като малко преди смъртта си приел велика схима.
Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 Православие. RU     Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева      



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. veselinka - Благодаря за информацията.
31.08.2010 09:49
много интересно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3676378
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930