Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2010 08:48 - Днес християните честваме Пренасяне Светите мощи на Свети благоверни княз Александър Невски
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3395 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2010 17:48


Всяка година на днешния ден се отслужва Празнична Света Литургия в Храм-паметника „Свети Александър Невски” от Негово светейшество патриарх Максим или от определени от него митрополити. Началото е 9,30 ч.     През ХІІІ век Господ изпратил на Русия тежко бедствие. Татарите, предвождани от от хан Батай, минали по цялата руска земя, опожарявали и ограбвали градове и села, вземали в плен хиляди мъже, жени и деца. Разорали цялата земя до самия Новгород. От това нещастие на Русия се възползвали съседните враждебни народи – шведи, немци и литовци. Те възобновили своите нападения от всички страни. Руските князе упорито защитавали своята родина. Един от тях бил Александър, вторият син на Великия княз Ярослав ІІ. Княз Александър е роден на 30 май 1220 г. От ранни младини се отличавал с мъдрост, кротост и благочестие. Свято изпълнявал своя дълг, заслужил любовта на народа си и Бог винаги му помагал.


image
  След като опостушили Русия, татарите завзели степите покрай реките Днепър, Волга и Урал до Черно и Каспийско море.  Там хан Батай основал своето царство, наречено „Златна орда”. Недалеч от устието на р. Волга построил гр. Сарай. Руските князе станали негови васали и при възцаряването си трябвало да пътуват до столицата на хана, за да получат от него право на князуване. Народът бил обложен с данък, за чието събиране ханът всяка година изпращал чиновници. За Владимирски велик княз хан Батай утвърдил Ярослав ІІ, а сина му Александър останал да управлява Новгородската област, която все още била свободна от татарите.   Шведският крал предприел поход срещу Новгород. Той събрал огромна войска и на ладии по река Нева се отправил към столицата на Александър.  Новгородци били обхванати от ужас. Те не се надявали, че ще могат да отблъснат силния враг със своята малка войска.



image
  Но княз Александър възложил упованието си на Бога и на справедливостта на своето дело. Той се помолил в храма „Света София”, взел благословение от епископа и бодро казал на дружината си: „Ние сме малко, а врагът е силен. Но не в силата е Бог, а в правдата!” И като се срещнал със силния неприятел на бреговете на р. Нева, Александър с Божията помощ удържал  славна победа, за която бил наречен Невски.   Такива бляскави победи той неведнъж удържал над немците и литовците, които често нахлували в Русия. Когато баща му Ярослав ІІ починал, ханът утвърдил Александър за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. С възкачването на Александър на Владимировския великокняжески трон се увеличили неговите грижи и отговорности. Той станал единствен защитник на православната вяра и народ против татарите. Но Александър трябвало да действа не с меч, а с мъдрост и търпение.  Той  знаел, че не разполага   със сили да се противопостави на многочислените татарски орди и че всяка съпротива ще доведе само до по-голямо разорание на народа, както неведнъж ставало, когато някой князе в неразумието си не искали да изпълняват повелите на татарския хан.  Единадесет години Александър бил велик княз. През това време той успял да направи много неща за вярата, църквата, народа.

image
  Чрез своето ходатайство той освободил от татарски данък духовниците като служители Божии. Получил от хана позволение  да постави православен епископ в самата столица на татарското царство и заставил татарите да уважават християнската вяра. Като покорили Русия, татарите оставили руските князе да управляват  своите княжества. За себе си те искали само редовно да им се събира определената дан, но при събирането на тази дан народът често оказвал съпротива. На много места се стигало до метежи, които татарите жестоко потушавали. Така, през последната година от князуването на княз Александър, градовете Владимир, Суздал и Ростов въстанали и избили нашесвениците. В Ярослав и Устюк избухнали големи бунтове. И в Ордата вече се готвело грамадно опълчение, за да накаже въстаниците. Великият княз Александър  сам заминал за Ордата, като се решил или да умре за Отечеството, или да го спаси. Бог благословил с успех последното дело на Свети Александър. Руската земя била спасена от ново нашествие на татарите. На връщане от Ордата княз Александър заболял в едно Нижегородско село. Почувствал близката смърт, той пожелал да се подстриже монах и да приеме схима. След подстрижението той свикал князете, придружаващите го боляри и простите хора, направил последни разпоредби, благословил всички присъстващи, простил им всичко, като им поискал и от тях прошка за всичко.

image
Княз Александър Невски в монашеска схима
След това се изповядал, причастил се със светите Тайни и предал Богу дух на 14 ноември 1263 г. Тогава бил на 44 годишна възраст.

image

 Княз Александър Невски и Света Екатерина
Всичко горко го оплаквали. Погребан бил в съборната църква на манастира „Рождество Богородично”, близо до гр. Владимир. Из цяла Русия се разнесла славата за неговите чудеса. При гроба на Свети княз Александър мнозина болни получили изцеление. При царуването на Петър Велики мощите на Свети Александър Невски били пренеси в голямо тържествено шествие в новооснования Петербург и положени в построената в негова памет Александро – Невска лавра.

image
image

image

image

Светата църква чества паметта на Свети Александър Невски на 23 ноември всяка година, а пренасянето на Светите му мощи от Владимир в Петербург на 30 август всяка година.     На 21 май 1725 г. императрица Екатерина I създава ордена „Александър Невски” като едно от най-високите руски военни отличия. Премахнат след Руската революция от 1917 г. На 29 юли 1942 г., по време на Втората световна война, орденът е възстановен в Съветския съюз, за да поднови спомена за войните на княз Александър Невски водени срещу германците.

При посещението в Москва църковната делегация, водена от Българския патриарх Максим, получава безценен дар  за България от руския патриарх ­ - частица от мощите на Св. княз Александър Невски. На 18октомври 1998 г., след Света  Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца е пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Днес  частицата от Светите мощи  се съхранява до олтара на катедралата.  
image

Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991 Православие.RU Църковен вестник Снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева     Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!


Тагове:   Невски,   княз,   мощи,


Гласувай:
2



1. veselinka - Браво за хубавия материал!
31.08.2010 10:24
за първи път чувам, че частица от мощите на Св.Александър Невски има и в София. Обезателно ще отида да им се поклоня!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3676993
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930