Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2010 12:00 - Утре честваме отсичане главата на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3990 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2010 17:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На този ден не се консумират никакви храни в червен цвят и не се пият напитки с червен цвят!!! Червеният цвят символизира пролятата кръв на Йоан Предтеча и Кръстител. Спазва   се строг пост!!! Не се разрешават венчавки.

Почитайки Св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Светата църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината.


image
  • на 7 януари - Събор на Св. Йоан Кръстител (Ивановден) - денят след Кръщение Господне (Богоявление)
  • на 23 септември - Зачатие на Св. Йоан Предтеча
  • на 24 юни - Рождение на Св. Йоан Кръстител (Еньовден)
  • на 29 август - Отсичане главата на Св. Иоан Кръстител - възпоменаваме неговата смърт и в знак на участие в страданията му Светата църква е  наредила в този ден строг пост.
  • на 24 февруари - Първо и второ намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител.
  • на 25 май - Трето намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител
  Когато бил на 30 години, Св. Йоан Предтеча, по внушение Божие, се явил между юдеите, за да ги приготви да приемат Месията – Христа. Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се приготвят за тая велика радост чрез покаяния за греховете си и изправяне на живота си. Множество люде идвали при Йоан и приемали от него покайно кръщение. Някои от тях така го почитали и мислели,  че виждат в него Самия очакван Месия – Христос.

image
  След кръщението на Иисус Христос, Йоан продължавал да учи народа и близо до Енон кръщавал идващите при него, като свидетелствал за Христа, че Той е Син Божи, слязъл от небето. “Той трябва да расте – казвал Йоан, - пък аз да се смалявам. Който иде отгоре, Той е над всички”. Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконията и пороците, Йоан не се боял да говори строгата правда дори и тогава, когато могъл за туй да се подложи на опасност. Цар Ирод, син на оня, който убил витлеемските младенци, се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. Понеже това се забранявало от Мойсеевия закон, Йоан казал на царя: “Не ти прилича да имаш жената на брата си!” Разгневеният Ирод заповядал да затворят Йоан в тъмница. Иродиада още повече от царя ненавиждала Йоан и искала неговата смърт. Но Ирод се побоял да го убие, понеже знаел, че той е честен човек, когото целият народ уважавал и почитал за пророк.

image
  Скоро след затварянето на Йоан Ирод празнувал рождения си ден и направил голямо угощение на велможите и началниците галилейски. На тоя празник Иродиадината дъщеря играла и така се понравила на царя, че той във възторг се заклел да й даде каквото пожелае – дори и половината си царство. Девойката не знаела какво да иска. Тя се посъветвала с майка си, която я подучила да поиска главата на Йоан Кръстител. Дъщерята дошла при царя и му казала: “Искам още сега да ми дадеш на блюдо главата на Йоан Кръстител!” Ирод се натъжил твърде много, но поради клетвата не се решил да й откаже и пратил в тъмницата да отсекат главата на Йоан. Донесли на блюдо главата на великия пророк, дали я на девойката, а тя я занесла на майка си, която от злоба избола с игла езика на Йоан.


image Йоановите ученици погребали тялото на светия си учител в Севастия, а Иродиада скрила главата му в Иродовия дворец. Съвестта, вероятно, мъчела Ирод, защото, когато до него дошли слухове за чудесата, извършвани от Спасителя, той казал: “Това е непременно Йоан Кръстител, възкръснал от мъртвите, и затова чудеса се вършат от него.” Мнозина казвали: “Това е Илия”, други “Някои от пророците”, но Ирод все повтарял: “Това е Йоан, комуто аз отсякох главата! Той е възкръснал от мъртвите”. Бедствия поразили Ирод, войската му била разбита от арабския цар Арета, бащата  на първата му жена. Той самият бил след това изпратен на заточение от римския император. И юдеите смятали тия бедствия като справедливо наказание за убиването на великия пророк.


image Главата на Св. Йоан Предтеча била взета след това от жената на Хуза, домоуправителя на Ирод, една от ония жени, които вярно служели на Господа по време на Неговия земен живот. За да спаси от поругание светата глава на Предтеча, тя я вложила в съд и я скрила на Елеонската планина. След известно време главата била намерена там от един свет мъж, който обаче отново я скрил пред смъртта си. Втори път е намерена по времето на император Константин Велики, тя била пренесена и скрита в една пещера до гр. Емеса. През V в. била пренесена в Халкидон, а по-късно – в Цариград и оттам – в Комана. Преди около 1 месец бяха намерени частици от главата на Свети Йоан Кръстител на о-в Свети Иван край Несебър.   В народните вярвания този ден се нарича Секновение.

Думата произлиза от глагола  секвам, спирам, прекратявам. В случая става дума за наближаващия край на лятото.
Някои филолози обясняват Секновение с глагола сека, понеже денят и нощта се изравняват – секат се. Теолозите свързват думата с отсичане главата на Йоан Кръстител. На този ден се прекъсва връзката на човека с откритите води – морета, реки, езера, вирове и потоци. Къпането в тях не е желателно. Водата не притежава онази лековита сила както от времето между Гергьовден и Еньовден до края на август. Нещо повече водата секва човек – прерязва го, пресича го – разболява го. След този ден змиите и гущерите се прибират в зимните си леговища – това е знак за промяна във времето.   Според народните вярвания самият ден е лош – не него не се работи и не се започва никаква нова работа. Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991 Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С.2002 Православие. RU Снимки: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева  


Тагове:   отсичане,


Гласувай:
2
01. veselinka - Благодаря за информацията.
31.08.2010 09:49
много полезна.
цитирай
2. анонимен - Много интересен материал
27.09.2010 07:39
Каква жестокост само. Тези варвари не са зачитали човешкия живот по никакъв начин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3106629
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2401
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031