Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2010 12:53 - Преподобни Йоаким Осоговски
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3088 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2010 18:00


 

Осоговската планина се издига юго-западно от Кюстендил. По нея минава границата между България и Югославия. Мястото, където се е подвизавал преподобният Йоаким Осоговски се намирало в Югославия.


image
  Не е известно, къде се е родил , но се знае, чеу е роден през ХІ век и починал в самото начало на ХІІ век, когато България се намирала под Византийско робство. Той е един от четиримата велики български подвижници-отшелници, оказали най-голямо и най-силно въздействие върху благочестието на българския народ и особено върху българското монашество. Останалите са преп. Йоан Рилски, Гавриил Лесновски, Прохор Пчински. Веднъж Йоаким като странник дошъл да се помоли в домашната църква на местния болярин в с. Градец. В разговор с добрия болярин той го помолил да му посочи подходящо място за уединен подвижнически живот. И боляринът му посочил една пещера близо до реката Сарандапор (на гръцки) или Крива река (на български) Като се поселил в тази пещера, Йоаким преживял в нея всичкото останало време от своя живот в строг пост и съзерцателна молитва.

image
Веднъж, случайно на него се натъкнали ловци, отчаяни от неуспеха в лова през този ден. Преподобният им показал едно място, на което успяли да хванат достатъчно дивеч. От този момент делата на тези хора потръгнали значително по-добре поради благословението на светия подвижник. Но когато, след време, пак посетили пещерата, намерили го да лежи неподвижен на земята. Погребали го там. После често идвали с кандило и свещи. 50 години по-късно един овдовял свещеник на име Теодор от село Осмидол в Овчеполския край, се поселил на мястото, където преди години се подвизавал преподобният Йоаким Осоговски. Приел монашеско подстрижение с името Теофан. Преподобният Йоаким му се явил няколко пъти и му заповядал да извади от земята нетленното тяло.   Теофан изпълнил заповедта на светеца. После построил манастир с храм на името на преподобни Йоаким. И днес там лежат Светите мощи на преподобния Йоаким.    image Един болярин се озлобил против невинния Теофан, но бил хвърлен от коня на земята.  При падането му се счупили и двата крака. Преподобният Йоаким му се явил на сън и му заповядал да направи дарение за манастира и да се помири с игумена Теофан. Боляринът направил така както му било наредено и напълно оздравял. Много пъти преподобният успявал да опази по чудесен начин имота на своя манастир от грабежи. Той винаги наставлявал братята – монаси, когато те допускали грешки. След Освобождението на България от Византийско робство (1186г.) преподобният Йоаким, в сънно откровение, предупредил, че българският цар Калоян ще посети манастира в деня на неговата памет, а братята са длъжни да го посрещнат. Годината на своята кончина преподобният Йоаким благоволил сам да открие на сън: „Осем години пред голямото слънчево затъмнение.”, което станало на 19 март 1113 г. Следователно преподобният Йоаким Осоговски се представил пред Господа на 16 август 1105 г.


http://www.youtube.com/watch?v=13VL6Ivbyto     Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, 1991      Снимки: Интернет   Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

  Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!  
   


Тагове:   Осоговски,


Гласувай:
2



1. veselinka - Браво за хубавия материал!
16.08.2010 13:20
Много е интересен и има неща, които не съм знаела преди - поздравления!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3680355
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930