Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2012 09:09 - Честит празник на всички ХРИСТИЯНИ!
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 2355 Коментари: 0 Гласове:
1На днешния ден малката Дева Мария е била въведена в храма и оставена в него, за да служи на Господ. Днес е Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство.


С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Според първоначалния замисъл  бил ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със Св. литургия, на която учениците се причастявали. Днес този празник отново се възражда.
 

image Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога. 


image
  Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, разказват как Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели. Млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Св. Герман, патриарх Цариградски, в една свещена песен влага такива думи в устата на Св. Ана: 
"Принасям на Господа моя обет, произнесен в скръб чрез моите уста. Затова събрах свещеници и сродници и им казвам: "Радвайте се с мене! Сега аз се явявам пред вас майка, довеждам дъщеря си и я предавам не на земен цар, а на Бога, Небесния Цар". Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.image
  Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът. 

Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като поличили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет. 

Св. Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана (Лука 2:36-38). Там живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и Св. Ана, майка на Пресвета Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята пресвета Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала. 

Св. Дева била възпитавана под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в Св. Писание и в ръкоделията. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Св. Писание. По такъв начин  се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича прекрасна зора, от която изгряло Слънцето на правдата. "Дух Светий" - говори свещената песен - осветил тази, която пребъдвала вътре в храма и била хранена с небесна храна". 

image

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но Пресветата Дева им открила своето желание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.


image
  Иконата "Въведение на Божията майка" представя тригодишната Св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Свещениците призовават вярващите да се замислят върху изобразеното  на тази икона събитие, което  трябва да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от малки  да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли.


image

Въведението на Дева Мария в храма е вълнувало старите майстори, които изкусно са пресъздали този духовен и исторически момент на своите платна. Сред тях се открояват творбите на:
image
    Тициано
image
Себастиано Конка
image
Хуан де Бургона

  Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991 Православие.RU Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С.2002 Снимки и икони: Интернет     Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3071327
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2401
Календар
«  Април, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930