Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2012 07:40 - Преди 100 години избухва Балканската война
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 2582 Коментари: 0 Гласове:
3



 

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА ВСИЧКИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ГЕРОИ, КОИТО УМРЯХА ИЛИ ОЦЕЛЯХА НА БОЙНОТО ПОЛЕ, НО ПОСВЕТИХА ЖИВОТА СИ НА ПО-ВИСШИ ИДЕАЛИ!


Балканските страни търсят повод да обявят война на Османската империя, за да спасят своите поробени събратя християни. Поставят категорични искания за нови реформи в Македония, Тракия и останалите християнски области  на Балканския полуостров. Османската империя отказва да изпълни исканията за реформи. Този отказ е търсеният повод за обявяване на войната. На 17 септември 1912 г. в страните от Балканския съюз е обявена мобилизация, а на 5 октомври 1912 г. Балканската война е обявена официално.

 

Редовната Българската армия – офицери и войници, отбиващите военна служба  и редица доброволци заминават на фронта, за да освободят от вековния поробител своите братя българи, християни  и славяни.

 

От чужбина – Русия, Европа, Канада и САЩ се завръщат студенти и емигранти. На фронта заминават около 75,9 %  от българските мъже на възраст между 20 и 46 години.

 

Цар Фердинанд пише Прокламация към армията на 5 октомври 1912 г. в Стара Загора. Той се обръща към всички офицери, подофицери и войници с думите:

 

„Нечуваните страдания на нашите сънародници в съседната Отоманска империя, които отдавна терзаеха сърцата ни, предизвикаха несправедливо негодувание на нашия народ.

 

Като се изчерпаха всички мирни средства, за да се подобри доколкото е възможно животът на тези мъченици, наши братя по кръв и вяра, ние, верни изразители на народните тежнения, не можахме да останем безучастни към воплите им и подпомогнати от нашия възлюблен народ, заповядахме на нашата храбра армия да премине границата и да встъпи в борба с вековния враг.

 

Офицери, подофицери и войници!

 

Нашето дело е свято и човеколюбиво. В тези съдбоносни минути за нашето възлюбено Отечество ние сме уверени, че всички чинове от армията ще се проникнат от важността на тяхната задача и ще оправдаят надеждите, които народът възлага на тях.

 

Офицери, подофицери и войници!

 

Напред с помощта на кръста и оръжието! Нека Богът на правдата да подкрепи десницата ни.

 

Прокламацията подписана: Фердинанд, цар на българите

 

и преподписана от: ген.-майор Иван Фичев

 

Ген.-майор Иван Фичев е син на известния възрожденски строител уста Кольо Фичето. По време на Балканската война ген.-майор Иван Фичев е назначен за началник щаб на Българската армия.

 

Днес тленните останки на ген.-майор Иван Фичев почиват на входа на църквата „Св.св. Константин и Елена” до тези на изтъкнатия търговец и борец за черковна независимост хаджи Николи х. Димов Минчооглу.

 

Габровци участват в Първа, Втора и Трета армии. В състава на Първа българска армия влизат І пехотна Софийска дивизия, ІІІ пехотна Балканска дивизия, ІХ пехотна Плевенска и Х пехотна сборна дивизия.

 

В състава на Втора българска армия влизат ІІ пехотна Тракийска дивизия, VІІ пехотна Рилска дивизия, VІІІ пехотна Тунджанска дивизия.

 

В състава на Трета българска армия влизат ІV пехотна Преславска дивизия, V пехотна Дунавска дивизия, VІ пехотна Бдинска дивизия и Конната дивизия.

 

Македоно-Одринското опълчение е създадено след обявяване на мобилизацията, но и то играе важна роля по време на войната.

 

Редица  габровци са с офицерски чинове  в армията. Сред имената откриваме ген.-майор Иван Луков, ген.-лейтенант  Христо Бурмов, ген.-лейтенант Руси Русев, ген. Димитър Попминков, поручик Георги Попминков, ген-майор Йеротей Илиев Сирманов.

 

Габровски лекари лекуват ранените на фронта. Тук се открояват имената на изтъкнатите лекари д-р Петър Цончев, д-р Андрей Илиев Сахатчиев, д-р Христо Иванов Гьонджиев, д-р Тодор Пенчев Бурмов.

 

Известни индустриалци от Габрово заминават на фронта. Най-известният сред тях е  Димитър Иванов Калпазанов – убит при Люлелургаз на 10 октомври 1912 г. от засада.

 

Подпоручик Димитър Калпазанов е бил взводен командир на 46-ти пехотен полк. Той е син на известния габровски гайтанджия и родоначалник на модерната индустрия в Новоосвободеното Княжество България.

В памет на подпоручик Димитър Калпазанов, неговите братя, сестри и зетьове даряват 60 000 лева и основават фонд за построяване на Мъжка прогимназия в Габрово.

 

Братята Иван и Лалю Метеви, Христо х.Стойчев, Богдан Аврамов, кожарят Петър Заимов също заминават на фронта.

 

Политикът и общественик Илия Кожухаров, писателят и учител Илия Иванов – Черен, поетът Димитър Сливков, учителите Алекси Стойков и Недко Станчев, юристите Димитър Саков и Еким Топузанов. Синовете на опълченеца Недко Стойков – братята Стефан, Тодор и Богомил Стойкови, чиито писма са публикувани в книгата на инж. Милка Берберова „Синовете на опълченеца Недко Стойков – писма от фронта 1912 – 1918”.

Учителят и писател Илия Иванов – Черен и поетът Димитър Сливков също воюват на фронта. Илия Иванов – Черен е назначен в 1-ви пехотен Софийски на Н.В.Кн. Александър І полк като помощник взводен командир в 7-ма рота. Същата 7-ма рота води на 9 октомври паметното сражение при Селиолу – Гечкенли. Вечерта  на 9-ти  октомври 7-ма рота била  „изпратена в челен отряд”.  Младши подофицер  Илия Иванов – Черен бил назначен за старши на един от най-важните патрули. Затова се движел пред  самата рота. Около 11:00 часа вечерта патрулите „се натъкват на противника”. В зародилата се силна престрелка  младши подофицер  Илия Иванов – Черен смело командвал и насърчавал  поверените му войници. Стоял безстрашно на поста, но за зла съдба бил пронизан с куршум в гърдите.

 

 

Йеромонах Йосиф бил монах в Соколския манастир. На фронта е назначен  за свещеник на 23-ти  Шипченски полк. Когато се завръща в Габрово, йеромонах Йосиф донася и своя малък дневник, в който е описал личните си преживявания и емоции сред куршумите.

 

 

 











Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665995
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031