Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2012 21:08 - Днес почетохме успението на Св. Йоан Рилски Чудотворец
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 4889 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тропар, глас 1

Покаяния основание, прописание умиления, 
образ утешения, духовнаго совершения 
равноангельное житие твое бысть, преподобне. 
В молитвах убо и в пощениих и в слезах пребывавый, 
отче Иоанне, моли Христа Бога о душах наших. 

Oснова на покаяние, пример на умиление, 
образец на утешение и на духовно съвършенство 
бе твоят равноангелски живот, преподобни, 
като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи. 
Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!


 

image

 

Духовният закрилник на България се представил пред Господа на 18 август 946 г. 

image Най-великият светец на българска земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма. Бил съвременник на княз БорисІ, на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. От крехка детска въраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. 


image Благодатната светлина на християнството се разливала навред по родната земя. Започнали да строят църкви и манастири из цяла България. След въвеждането на славянската писменост в българските земи новооснованите обители станали не само огнища на религиозен живот, но книжовни и просветни средища. 

image Чистият юноша Иван закопнял да се посвети напълно в служение на Бога и да изпълни съкровеното си желание – в някоя светла обител да се отдаде на монашески живот – на молитва и труд. След като напуснал своето родно село, Иван постъпил вероятно в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само засилил своите заложби към духовно съзерцателен живот, но имал възможност да получи образование – да научи четмо и писмо и да придобие знания от свещените, богослужебните и другите религиозни книги. Св. Иван приел монашество, но не останал за дълго в манастира. Той имал влечение към уединен живот. 


image Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната Рилска планинска пустиня, гдето завършил земния си живот и основал манастир, който съществува вече над 1000 години. 




image


image




image Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: чудесно нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Посетил го благословеният цар Петър Български, макар и да не могъл да стигне до неговото местожителство поради планинските стръмнини и урви. Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение в "горната постница", гдето съставил своето "завещание". Там и починал самичък на 18 август 946 година и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила до нас. Около 980 г. нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в гр. Средец (София). Това събитие изглежда съвпада с неговата канонизация. В 1183 г. унгарският крал Бела ІІІ завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом), отдето бил принуден да ги върне обратно подир четири години. От София – подир повече от 200-годишно пребиваване тук – българският цар Асен, след като освободил България от византийско робство, пренесъл мощите на св. Иван Рилски в своята столица Търново в 1195 г. А след като България била завоювана от турците, подир други 274 години пребиваване в Търново, монасите от обновения Рилски манастир пренесли св. мощи в своята обител в 1469 г., гдето те почиват и досега. Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит в България.   На 19 октомври Православната Църква празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. На 1 юли ПравославнатаЦърквата празнува връщането на мощите на Свети Иоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 г. цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 г., след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.
image

Саркофагът със Светите мощи на Св. Йоан Рилски
През 2009г. 
Негово Високопреосвещенство Търновски митрополит Григорий измоли разрешение от Светия синод и Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилски манастир,  частица от Светите мощи на Свети Йоан Рилски да бъдат предоставени на Великотърновска епархия. С военни почести Светите мощи бяха донесени във Велико Търново така както навремето са били посрещани и изпращани. Днес Светите мощи  се съхраняват в Катедралния храм „Рождество Богородично” във Велико Търново.  Мощите обиколиха Великотърновска епархия, за да донесат мир и изцерение на много вярващи християни.


image
    Частица от мощите на Св. Йоан Рилски пристигат във Велико Търново

        Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, 1991        Монахиня Валентина Друмева, Духовно благоухание от Рила, Издава Славяноблъгарски манастир „Св.вмч. Георги Зограф”, Света гора, Атон, 2007 г. Православие. RU


Снимки и икони: Интернет и личен архив

Подготви: Елена Колева 


Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!











Гласувай:
3



1. mariannovinar - Този пост ми хареса.
18.08.2012 21:45
Този пост ми хареса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665785
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031