Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2012 15:30 - РАЗПЕТИ ПЕТЪК - НАЙ-СТРАШНИЯТ ДЕН ОТ ЖИВОТА НА ИИСУС
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 3376 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На Разпети петък Господ Иисус Христос е осъден от народа на смърт. Пилат Понтийски направил опит да спаси Христос, но бил притискан от гневната тълпа. Накрая се примирил. Измил си ръцете с вода - ритуал, който показва, че се оттегля от отговорност и приема волята на събралите се.


Иисус Христос сам отнася огромния дървен кръст до Голгота, където е разпънат между двамата престъпници, жестоко принизен до тяхното ниво и манталитет, пред очите на неговата майка Пресвета Дева Мария, Мария Магдалина, неговите ученици и събралото се множество.


Според Евангелските писания в деня на
смъртта на Божия син, Небето и Земята се отворили, слънцето се скрило, тъмнина надвиснала над Голгота.


След като понесъл нечовешки унижения и страдания, Иисус Христос издъхнал на кръста в мъки, но последните му думи били "Прости им! Те не знаят какво правят, Господи!"

Разпети петък е траурен ден за всички християни, затова музика, забавления, празненства, дискотеки са недопустими.

На Разпети петък ревностните християни спазват абсолютно строг пост – през целия ден не се хранят, а пият само вода. Масовия християнин се храни с хляб и вода.

Който по здравословни причини не може да  спазва строгия пост, може да яде маслини, краставици, пролетна супа от коприва или спанак, плодове.  Не яжте плодове и зеленчуци в червен цвят – цветът на Христовата кръст. Това е
 ден на духовно пречистване.

Задължително вървете на църква, за да мините под масата с Плащеницата за здраве и да си вземете осветен здравец за дома.       Минаването под Светата плащеница е  обичай, който символизира оставянето на всички тежести и проблеми в ръцете на Бога. Светата Плащеница се изважда за поклонение при сутрешната службата (след 9 ч.), а вечерта от 17,30 започва вечерната служба, когато се обикаля с Плащеницата.

Разпети петък е исторически момент  от историята на Земята,  понеже със своята пролята свещена кръв, Иисус изкупува греховете на цялото човечество, за да можем да вървим по пътя на духовната еволюция.









Гласувай:
2



1. gotzageraskov - Разпънат, именно!
24.04.2012 22:01
Това е РИМСКО, а не еврейско наказание. По еврейския закон трябва да бъде пребит с камъни (ако, разбира се докажат вината му. Преди години четох в руската преса статия от познавач на тези закони, който приведе доказателства, че даже и процес не е имало според канона). Та Пилат може не да си мие ръцете, ами да се изкъпе и епилира - вината му остава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3677709
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930