Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2012 08:39 - Вчера беше Събор на Св.арх. Гавраил
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 4115 Коментари: 1 Гласове:
3



Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на Св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19). Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25). Архангел Гавраил се явил и на Св.пр. Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21). В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

 image   Западноевропейският рицарски епос използва служението на Св. архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за Теократичната държава. В "Песен за Роланд" архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят. Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят Св. архангел Гавриил  като ангел, който продиктувал на Мохамед "предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана. В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ("Песахим" и "Сан хедрин"). В апокрифната "Книга на Енох" Св. архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.     Събор на Св. архангел Гавриил


На другия ден след Благовещението на Пресвета Богородица Светата църква е установила тържество в чест на архистратиг Гавриил, наричано Събор, тоест събрание на вярващите в негова чест.


Както гражданските общества почитат представители и пратеници, облечени с висока власт, така и светата Църква почита небесния пратеник – архангел Гавриил, който донесъл на земята радостната вест за въплътяването на Сина Божий.

Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий.

Светите отци мислят, че Гавриил принадлежи към първия и най-високия чин небесни сили, т.е. серафимския чин, понеже серафимите стоят най-близко до Бога. Той е  от седемте най-близки до Бога серафими. Имената на тия серафими са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Ехудиил и Варахиил.


Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, София, 1991 Pravoslavieto.com Икона: Интернет Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева





Гласувай:
3



1. veselinka - Св.арх. Гавраил - вестителят,
07.04.2012 09:02
Св.арх. Михаил - душевадчикът.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665526
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031