Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2012 07:19 - Ивановден в народните обичаи
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 4543 Коментари: 1 Гласове:
4



  Честито на именниците: Йоан (Божия благодат), Йоанна, Иван, Ивана, Иванка, Ивелина, Иваница,Иваничка, Иво, Ива, Йото, Йонко, Ивайло, Ивайла, Калоян и Ваня, Жан, Жана, Яна, Жанета Йовко, Йовчо, Йохан, Джон, Иванушка   Така както през декември в продължение на 3 поредни дни чествахме Св. Варвара, Св. Сава  и Св. Николай, така през януари честваме в 3 последователни дни Св. Богоявление, Св. Йоан Предтеча и Бабинден. Общото, което  обединява януарските празници е водата.   Свети Йоан Предтеча е обичан и почитан в християнските среди от дълбоко минало. В негова чест у нас има повече от  50 храма носят неговото име. Култът към Свети Йоан Предтеча става още по-голям сега, след като бяха открити частици от неговите чудотворни мощи през 2010 г. край Созопол.   В миналото всички именници трябвало  да почерпят, защото  се приемало  за лошо предзнаменование, ако именникът няма гости. Затова казват, че за имен ден не се кани. Близките се подготвяли и очакавали всеки, който пожелаел да уважи и изкаже поздравления на именниците в дома. Стара традиция е  хората, които имат имен ден да бъдат къпани (поливани  с вода по главата). Началото на този ритуал е поставен на Йордановден,  а от  Ивановден важи за всички именници през годината. На Ивановден можел да бъде полят и всеки, който не е именник, но той  трябвало  да си плати, а после с тези пари купували  почерпка за всички. Освен именниците, на Ивановден гости посрещат всички кръстници. Традицията се свързва с Йоан Кръстител, който влязъл в ролята на кръстник на Иисус Христос. Празникът е в чест към кума, който е утвърдил брак и е дал име на децата.   Навсякъде из страната са правели  ритуалното къпане на младоженците, които са женени до 1 година. По традиция това се извършвало  от кума или девера. В Югозападна България къпели младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година.

На гости на своите кръстници кумците носели   краваи, баница, свинско месо, печена кокошка  и вино. Кумът, който е венчал, а после и кръщавал новородените, приготвял дарове за малките деца и със специален обреден хляб, обкичен със захаросани ябълки, сушени плодове, пуканки, босилек и стръкчета здравец, забодени върху него, посрещал младото семейство.
 На Ивановден се извършвал  ритуалът
 побратимяване.  Ако двама младежи (ергени) искат да са побратими, трябвало  да получат благословия от майките си, които им давали  бръшлян и златна паричка. Когато се побратимят, момците ставали  отговорни един за друг. Когато се заженят, те си стават кумове и кръстници (защото според народната традиция кумовете  се предавали  по наследство). В  Южна България на обща трапеза сядали аратлиците – побратимите и посестримите.   С Ивановден приключва времето, през което  ходят  маскираните  дружини – коледари и кукери. В някои райони на страната коледарите отвеждали  тържествено царя на чешмата и го къпели. В някои райони от страната на този ден всички коледари и кукери специално се ръсели със светена вода, за да измие натрупаната върху тях и техните души мръсотия от т.нар. мръстни дни (броди "нечиста сила") и да излязат от обредното състояние, в което са били.   На Ивановден всички коледари и кукери   трябвало  да седнат на обща трапеза със събраните дарове и така своеобразно да сложат край на 12-те погани дни. По традиция на трапезата не присъстватли  външни хора, дори и да са от семейството. Обредите костюми  се прибирали  на скрито място и не се пипали до следващата година (защото притежавали   магическа сила). Последното нещо, което правели след богатото   угощение, на което присъствали  маскирани като мечка, невеста и арапи мъже, било да  излизат на празнично хоро, с което се слагало край на  обичая Коледуване. Да не забравяме празничната трапеза:   Когато празникът е в ден, различен от сряда и петък трапезата е отрупана с местни блюда – баница, ребра с кисело зеле, пържен суджук, печена луканка, кървавица, бабек, пача. Сладка баклава, тиквеник, плодове, ракия, задължително греяна, руйно вино.   Според народните вярвания, ако на Ивановден е  студено ще има урожай. Ако няма лед, лятото няма да е здраво, ще има болести по хората и добитъка. Ако по сливите има много скреж, ще родят много плод. Вярва се, че колкото по-студено е на Ивановден, толкова по-горещо ще бъде до Петровден.     Утре ще празнува и Иван Мутафов от Велико Търново - художник, преподавател и планинар. Той е известен и като българският Иван, покорил Хималаите и Тибет.   За името си Иван говори с особена гордост. Вярва, че именно то му носи късмет и успех, пък и всички мъже в неговия род носят името Иван. „Името Иван не е име, а титла, тъй като имаме Иван Асен, Иван Александър, Иван Втори - всички царе! Мъжки празник! Мисля, че аз съм късметлия и бих казал, че Ивановците са късметлии. От кал да е, но Иван да е!"
На 7 януари  християните в Русия, Армения и Сърбия празнуват Рождество Христово по стария стил. Някои от православните християни и у нас  също посрещат Рождество Христово.
Източници: Зорница Илиева, Ивановден във Велико Търново, 07.01.2009 Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С.2002 Томислав Дочев, „Народният календар – празници и вярвания на българите”, ИК „Анубис”, С. 1993 Елена Огнянова, „Традиции и празници в България", 2003 Най-българските празници, 2011   Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева   © Copyright 2012  All Rights Reserved    



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. veselinka - Браво!
07.01.2012 13:07
Така се празнува - с винце и свинско! Добър апетит!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666010
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031