Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2010 10:32 - Св. преподобномъченица Параскева Римлянка (138-161).
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 5504 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 19.12.2010 18:22


Християните почитаме 3 светици, носещи името Параскева:
1. Преподобната Параскева (Петка) Епиватска, Търновска,  Българска, живяла в X-XI век (честваме на 14 октомври всяка година). Тя била родом от Епиват (Тракия) от родители българи. След като останала сирак, раздала цялото наследено имущество на бедните и се отправила в Йорданската пустиня, където прекарала много години в молитви. Завърнала се в родния Епиват и кротко починала. Светите й мощи били открити по-късно нетленни и вършещи чудеса. Животът й и посмъртните чудеса вдъхновено е описал Св. патриарх Евтимий Търновски. От 1238 г. до падането  на България под турско робство светите й мощи  почивали в църквата „Св. Петка Търновска" в Търново, пренесени от цар Иван – Асен ІІ. След падането на Търново под турско робство били пренесени във Видин, от там в Белгард. След вековни странствания те били положени през 1641 г. в катедралата в Яш (Северна Румъния), където се намират и днес и се посещават от поклонници от цял свят.

image

2. Великомъченицата Параскева Иконийска (28 октомври всяка година), родом от Икония (Мала Азия), отдала живота си на милосърдие и проповед, посечена след много мъчения  с меч по време на гонителя Диоклетиан през 303 година.


image

3. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, чието успение честваме на на днешния 26 юли.


image   Света преподобномъченица Параскева живяла в околностите на древния град Рим при управлението на император Антонин (римският император Антонин Пий, царувал от 138 до 161 г.).

image
  Тя била единствената дъщеря на родителите християни, Агатон и  Полития, която се родила изпросена от  многобройните молитви  към Бога.   От малка се упражнявала в изучаването на Свещеното Писание и се обрекла на Господ.


image


Когато родителите й починали, тя раздала имуществото си на бедните, приела монашество и подражавайки на светите апостоли, започнала да обикаля и да проповядва за Христа, при което обърнала много езичници към истинската вяра.
Затова иудеите я наклеветили пред императора, който заповядал да я заведат при него и след като тя не обърнала внимание нито на убеждаванията, нито на заплахите, и не пожелала да се отрече от Христа, заповядал първо да надянат на главата й нажежен шлем, а след това да я хвърлят в меден котел, напълнен със силно кипящо масло и катран, но светата по чудесен начин останала невредима от всичко това. Когато я сложили в казана с врящото масло, тя плиснала в лицето на императора от течността и лицето му изгоряло. Императорът се изплашил и започнал да проси милост от нея. Тя го изцерила и след това  чудо,  император Антонин и тези, които били с него се обърнали в  Христовата вяра.



image
  Пуснали я на свобода и  Света Параскева се отправила от Рим към други градове и навсякъде проповядвала за Христа. Като пристигнала в един град, в който царувал някой си Асклипий, тя започнала да проповядва Божието слово и била заведена при царя. Като се убедил, че тя няма да промени мислите си, царят заповядал да я отведат извън града при една живееща в пещера и хвърляща всички в ужас огромна змия, за да я погуби, но тя направила кръстен знак и от това змията се разкъсала на две части. След това Асклипий и тези, които били с него, повярвали в Христа. Света Параскева била освободена и тя продължила да проповядва.
Света Параскева продължила да обикаля от едно място  на  друго,  вършела чудеса и проповеди с помощта на Светото Евангелие. Така през 140 г. попаднала в град, управляван от жесток  идолопоклонник на име Тарасий.



image


Света Параскева Римлянка пред императора  
 
Тя била заловена, защото не се покланяла на идолите и била заведена при него на съд, но започнала да проповядва за Христа. Никакви обещания за почести и материални блага, нито заплахите  за мъчения и смърт не разколебали нейната твърдост и силна вяра в Христа. Света Параскева Римлянка била подложена  на жестоки изтезания и приела мъченичеството като била посечена с меч.    

image
  Със смелостта и чудесата, които извършила  Света  Параскева обърнала мнозина в Христовата  вяра. Много чудеса били извършени от Светите й мощи. Слепи проглеждали, хроми прохождали, бездетните жени зачевали. Не само в миналото, но и днес, който се поклони и моли с дълбока вяра при Светите мощи, Света Параскева помага и върши чудеса.


Мощите на Света Параскева Римлянка по-късно били пренесени в Цариград. Но частици от мощите на Света Параскева Римлянка се съхраняват на много места: В манастира „Свети Петър”  в Атина, заедно с мощите на Свети Рафаел, Света Ирина и Свети Николай. Всеки петък след вечерната служба, мощите се изнасят за поклонение.    В манастира Кутлумуш и в манастира Дионисиат на Атон.  В манастира Свети пророк Илия в Тира  също се съхраняват частици  от Светите мощи. Свети мощи се съхраняват и в Грийнлейн, Ню Йорк, САЩ, заедно с тези на Свети вмч. Пантелеймон. Там има  извор с лековита вода.       Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991 г. Православие. RU Снимки: Интернет и личен архив Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева


Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!
   



Гласувай:
4



1. veselinka - Браво за хубавия материал!
29.07.2010 09:19
Много интересно и най-важното с научен подход! Снимките са много интересни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665518
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031