Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 10:44 - Началото на организираното музейно дело
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 2710 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2010 18:33


На 5 юли 1920 г., по инициатива на д-р Петър Цончев, група ентусиазирани габровци се събират в Априловската гимназия, за да разгледат следния проблем. Оказва се, че много инетерсни и ценни документи, снимки, материали с историческа стойност не се съхраняват добре от техните собственици, а са пръснати по мазета и тавани. По този повод решават да основат дружество, което официално да се занимава именно с тези дейности – издирване, съхраняване и бъдещо използване. На 19 юли 1920 г. 75 души, след кратки дебати, приемат устава на дружеството.

Член 2  гласи: "За постигане целта си дружеството: а/ събира възпоменания, мемоари и др. б/ урежда сбирки от документи, странини и копия от такива в/ предприема разкопки и екскурзии из Габровските околности г/ събира капитал от членски вноски, доброволни пожертвования и пр. д/ насърчава и подпомага изучаването на миналото и сегашното на Габрово, и околията във всяко отношение е/ урежда общодостъпни беседи и сказки" В първото настоятелство на Историографското дружество вземат участие:

Д-р Петър Цончев - председател. Той е изпълнен с ограмно желание да проучи миналото на родния си град. Роден през 1867 г. Син на Цончо Пенчов - съдия и кмет на Габрово; зет на Иван Калпазанов, основател на първата фабрика за текстил /1882/ и активен общественик;  баджанак на Васил Карагьозов, учител, училищен настоятел, политик, фабрикант, почетен немски вицеконсул, монах в Зограф на Атон.  Д-р Цончев е заобиколен от изявени исторически личности. В продължение на 24 г., извън пряката му медицинска работа, той се „рови” неуморно из архивите, разчита стари тефтери, разпитва живите наследници за спомени от миналото.

image
Д-р Петър Цончев

     /1867 - 1947/


 Еким Андрейчин - подпредседател. Роден през 1872 г. в семейството на будни учители, от малък е закърмен с любов към знанието и дълбок патриотизъм. Като платен уредник на дружеството, неуморно обикаля околните села, рови се по таваните и мазите на старите къщи и успява да спаси от унищожение множество безценни исторически документи. Дълги години габровци си спомнят за него как обикаля с фотоапарата си и запечатва на лента интересните паметници на Габровската възрожденска култура. Д-р Иван Недялков - секретар  В.Ц. Сираков - касиер Д-р Б. Шопов - завеждащ сбирката Р. Пухлев - библиотекар След основаването на Историографско дружество „Габрово" членовете отпечатват съобщения в по-известните софийски ежедневници.  Уведомяват  Българска академия на науките и Архиологическо дружество, на които предлагат съвместно сътрудничество.     Със собствени и отпуснати средства от Общината, членовете на дружеството  фотографират стари къщи, занаятчийски работилници, улиците, покрити с калдаръм, които започват да изчезват под „ударите на новия градоустройствен план". За щастие упоритостта на членовете е възнаградена. Сбирката  започва да расте. Постъпват интересни материали като: -          портрет на Христо Манафов – изтъкнат габровски общественик, един от създателите на Читалище „Априлов – Палаузов”; -          портрет на момиче, рисуван с маслени бои от големия габровски художник Христо Цокев; -          пълномощно от 1864 г. от габровските граждани по владишкия въпрос; -          печат на габровското училище за восък -          писмо на Васил Априлов до сестра му Кера от 1835 г.   -          стари търговски тефтери     -          старинни накити и др. През 1926 г. нарасналата сбирката се преименува в музей. Първоначално събраните материали се съхраняват в Априловската гимназия, после са пренесени в училище „Неофит Рилски". След известно време отново са върнати в Априловската гимназия. Оказва се, че стаята, с която дружеството разполага в Априловската гимназия е най-удобна и простарна. В нея не само се съхраняват издирените вещи, но те са изложени като експозиции, за да бъдат достъпни за разглеждане от ученици, учители, граждани и гости на Габрово. През 1934 г. поради нарасналата необходимост от учебни помещения, музеят е пренесен в галерията на гимназията. Но коридорът е тесен и тъмен, а и всеки би могъл да влезе, така че предметите са изложени на опасност да се загубят или да бъдат откраднати. Същата 1934 г. музеят се пренася в две малки стаи в Читалище „Априлов - Палаузов", където остава две години. Едва през 1945 г. музеят получава собствено помещение в двора на Априловската гимназия. Първият уредник на музейната сбирка е д-р Ботю Шанов. През 1922 г. уредник става дотогавашният подпредседател Еким Ст. Андрейчин. Заема тази джност до 1930 г., когато се премества да живее в София. Негови наследници са: Пенчо Димитров, Петър Константинов,  Атанас Милчев, Зора Табакова,  Илия Габровски, Ев. Пенева.
Източници:
Енциклопедия Априловски свод, 2009, стр. 573 - 574 Тоска Мария, "Историографското дружество" /към 80-годишнината на музейното дело в Габрово/, в-к "Балканско знаме", 08.06.1963 г., с.4


Снимка: Личен архив

Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева      Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!



Гласувай:
2



1. veselinka - Много интересно! Прочетох факти, ...
14.07.2010 12:46
Много интересно! Прочетох факти, които не съм знаела и съм много доволна!
цитирай
2. veselinka - Този човек яно е бил душевно богат и ...
14.07.2010 12:48
Този човек яно е бил душевно богат и находчив, за да предприеме подобна инициатива!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3677368
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930