Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2010 16:02 - Петровден в народните вярвания
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 6072 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 18.12.2010 18:17


Петровден  честваме на 29 юни всяка година. В източноправославния календар е посветен на Светите равноапостоли Петър и Павел. Те са наречени още „стълбове на православната вяра". Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли, за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи. Четири седмици преди празника църквата е определила да се пости. В този период не се ядат блажни ястия, месо, млечни продукти. Едва след края на светата литургия в памет на апостолите, когато свещеникът причестява богамолците, се слага край на Петровия пост.

На Петровден се прави курбан от „петровско пиле”,  жертва за светеца и червена ябълка-петровка в знак, че той пази райската градина. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
  Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранните ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.   Според старите обичаи, майки, които имат починали деца носят плодове и храна в църквата, които раздават на живите. Вярва се, че щом живите захапят плодовете, Свети Петър разрешава и на мъртвите да вкусят от тях.  
Петровден във Велико Търново


Богомолци от селищата Лясковец,  Горна Оряховица и  Арбанаси се стичат в Петропавловския манастир, който се намира на 3 км от град Лясковец.


image
image

image


На Петровден великотърновци се черкуват в храма „Св. Петър и Павел “, който се намира в квартал „Асенов” /Асеновата махала/ и е един от средновековните паметници на културата в града. На този ден преди и сега, посрещат Петър, Петрана, Камен /„петрос” – от гръцки – камък, скала/. Именниците предпочитат да излизат на хладни и открити места сред липите в местността “Ксилифор”. По-заможните и интелектуални великотърновски фамилии  канят  своите гости в градската градина или в ресторанта пред туристическата хижа на  хълма Царевец. По традиция през летните месеци в градската градина, военната духова музика  изнася концерти – маршове, потпури от оперети и мелодични сонати от известни композитори. На Петровден се правят големи дарения за църквите в пари и в църковна утвар,  дарения за децата от сиропиталищата, за ученически трапезарии и бедни граждани.

Според традиционния народен календар Павловден е приет, като самостоятелен празник, отбелязван на следващия ден 30 юни, за предпазване от огън, пожари и  гръм. Именници са Павел, Павлина. На Павловден се спазват строго забраните да не се работи и да не се пали огън.

Обичаите на Павловден и Горещниците са свързани със старите народни представи за унищожителната сила на огъня. Почита се слънцето и огъня, като негов земен еквивалент. Дните са посветени на християнските светци: Св.Юлия, Св. Марина /символ на небесния огън, светица лечителка/ и Св. Емилиян  и се наричат горещници. Смятат се за най - горещите дни на лятото.   Обичаите на този ден  имат езически произход, свързан с култа към огъня. Най-строго се празнуват първият и третият горещник. Веднъж в годината на 15 юли се угася огъня, за да се поднови на третият  ден от горещниците 17 юли. Денят е посветен на Св.Марина Огнена. Празнуват го занаятчиите, които използват огъня – хлебари, ковачи, калайджии и други. Носят се питки с мед на съседи  за спорна работа и късмет през годината. Според народното вярване, каквото и да се изработи в тези дни, непременно ще изгори. Затова се спазват определени забрани – да не се работи, да не се ходи пеш, да не се пали огън и други. 


   
Празнуват носещите имена: Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина, Поля и Полина.       Източници:   Жития на светиите, Синодално издателство, С. 1991 Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, 2002 Надка Василева-уредник в отдел ”Етнография” при Регионален    исторически музей-Велико Търново, „Празниците на Светите Апостоли Петър и Павел и Горещниците”, интернет     Снимки:  Интернет                  Личен архив   Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева



Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!
 


Тагове:   народните,


Гласувай:
4



1. veselinka - Много интересно! Прочетох факти, ...
14.07.2010 12:32
Много интересно! Прочетох факти, които не съм знаела и съм много доволна!
цитирай
2. veselinka - Много интересни снимки!
14.07.2010 12:34
Много интересни снимки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3677191
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930